На території ЄС українці можуть законно перебувати до 90 діб. Ви можете зупинитись у родичів, друзів, знайомих І, маючи фінансові ресурси, залишатися в країні майже три місяці. Окрім того, рятуючись від війни, ви можете розраховувати на тимчасовий захист або попросити статус біженця (лише в тій країні, де ви плануєте залишатися).

 

Що робити після того, як перетнули кордон Польщі? 

 

Українці, які перетинають кордон після 24 лютого 2022 року, перебувають у Польщі легально і не повинні легалізуватися додатково. Європейська комісія ухвалила рішення продовжити дію Директиви тимчасового захисту для українців. Вона буде діяти до березня 2025 року, тож в найближчий час очікується перегляд термінів перебування українців в Польщі. Якщо за цей час народжується дитина, то вона також має право перебувати на території Польщі легально. Детальніше про реєстрацію немовляти в Польщі ви можете прочитати тут.

 

Якщо ви плануєте залишатися у Польщі на довший термін, то можете подати заявку на тимчасове перебування терміном на три роки. Більше про це читайте тут.

 

Після перетину кордону

    1. Якщо вам потрібна підтримка (ніде ночувати, медична допомога, харчування), зверніться до Пункту прийому біженців. Якщо негайна допомога не потрібна, у вас є прихисток у Польщі чи іншій країні ЄС, ви можете відразу, минаючи Пункт прийому біженців, їхати туди, де на вас чекають.
    2. Щоб скористатися публічними послугами в Польщі, необхідно подати заявку на присвоєння ідентифікаційного номера PESEL. Це можна зробити лише особисто в органах місцевої адміністрації або в додаткових місцях, організованих органами місцевого самоврядування. Якщо ви маєте номер PESEL, то можете отримати одноразову, безповоротну допомогу: 300 злотих на особу. У Польщі ви можете комунікувати з державними установами в мережі Інтернет і для цього потрібно одержати Довірений профіль. Ознайомитися з іншими видами допомоги українцям у Польщі можна тут.
    3. Громадянам України надається така ж безкоштовна медична допомога, як і громадянам Польщі. Якщо ви захворіли або вам потрібний рецепт, то зверніться до публічної поліклініки або за номером: 800 190 590. Якщо допомога потрібна в неробочий час поліклініки (тобто з 18:00 до 8:00) або у вихідні/святкові, то отримати консультацію лікаря можна телефоном за номером: 800 137 200.  Ознайомтеся з детальною інформацією про це на сайті.
    4. Правила прийому до дитсадків у Польщі відрізняються, оскільки навчальні заклади підпорядковуються органам місцевого самоврядування. Якщо вашій дитині 3​​–6 років, то для запису у дитячий садок чи початкові класи школи, звертайтеся до місцевих адміністрацій. Більше інформації ви можете знайти тут.
    5. Діти 7–18 років мають право безкоштовно навчатися в польських школах. Студенти можуть продовжити навчання у польських закладах  вищої освіти.
    6. Ви також можете легально влаштуватися на роботу. Але переконайтеся, щоб роботодавець повідомив про це протягом 14 днів управління зайнятості. Самостійно шукати роботу можна на сайті або за номером: 19524. До того ж допоможуть знайти роботу в повітовому управлінні зайнятості. Після отримання номера PESEL українці можуть здійснювати підприємницьку діяльність у Польщі на тих самих умовах, що й поляки.
    7. Більше інформації про перетин кордону, легалізацію перебування, дітей без супроводу батьків, відповіді на соціальні питання (PESEL, ZUS, пільги, виплати), міжнародний захист, освіту, водійське посвідчення, можна дізнатись на порталі для українців, які вимушено переїхали в Польщу. На ньому ви завжди знайдете актуальну інформацію щодо законодавства.

Урядові й національні гарячі лінії

    • Цілодобова лінія допомоги для біженців з України українською мовою +48 47 721 75 75.
    • Ви також можете безпосередньо зв’язатися з УВКБ ООН з будь-яких питань +48 22 628 69 30 (з понеділка по п’ятницю, 8:30 – 16:30).

 

Ключові ресурси

www.gov.pl/web/ua - сайт Польського Уряду з ключовою інформацією для громадян України;

www.help.unhcr.org/poland/uk - сайт УВКБ ООН;

www.pomagamukrainie.gov.pl/ - платформа, що зібрала основні послуги для українських громадян в Польщі, такі як безкоштовне житло тощо.

 

Файл з усіма необхідними контактами, що можна зберегти та завжди мати під рукою можна завантажити тут: