Люди з інвалідністю, які вимушено виїхали з України й легалізували своє перебування на території Польщі, можуть отримати спеціалізовану фінансову допомогу. Для цього спершу потрібно підтвердити статус свого здоров’я в повітовому відділі з питань інвалідності. Скористайтесь нашим матеріалом про те, як підтвердити інвалідність в Польщі.

 

Допомога для дорослих

Українці старші за 18 років, які мають інвалідність можуть отримувати щомісячну  соціальну пенсію у розмірі 1588.44 злотих. Також польське Управління соціального страхування (ZUS) проінформувало, що з січня 2024 року працює спеціальна програма за якою можна буде отримати додаткову фінансову допомогу (Swiadczenie wspierające).

 

Додаткова соціальна допомога буде в діапазоні від 600 до 4000 злотих. Розмір виплати залежатиме від висновків медично-соціальної експертної комісії з надання інвалідності. Кожній людині, яка пройшла її, присвоять певну кількість балів чим більше балів, тим більше виплата. Щодо виставлення балів, то комісія враховуватиме, наприклад, наскільки самостійна людина з інвалідністю. Розмір пільги визначатиметься відповідно до рівня необхідності у додатковій виплаті. Сума виплати може бути від 40% до 22% соціальної пенсії. 

 

Щоб отримати таку виплату, потрібно:

1. Мати позитивне рішення від воєводського органу, що призначає інвалідність (WZON). Ця структура має визначити рівень потреби людини в підтримці.

2. Потрібно подати заяву. Це можна зробити з допомогою: PEU ZUS, порталу, електронного банкінгу

 

Допомога для дітей з інвалідністю  

Родини в яких є дитина з інвалідністю теж можуть розраховувати на допомогу від польського уряду. Наразі працюють такі програми фінансової підтримки. 

 

Щомісячна допомога по догляду за людиною з інвалідністю (Świadczenie pielęgnacyjne), що становить 2 458 злотих. Таку виплату призначають родинам, де опікун не може працювати, адже має присвячувати більшість свого часу догляду за дитиною. Виплату можуть отримати діти до 18 років, або якщо інвалідність з'явилася до 25 років під час навчання в середньому чи вищому навчальному закладі. 

 

Якщо дорослий зареєстрований в центрі зайнятості  його можуть позбавити виплати. Крім того, оформити цю виплату не вдасться, якщо опікун не є кровним родичем дитини й при цьому в дитини є дієздатні, здорові, повнолітні батьки з усіма правами. А також якщо: дитини перебуває в спеціальному медичному закладі; на неї оформлені інші виплати; опікун може достроково вийти на пенсію. 

 

Щоб оформити компенсацію зверніться у місцеве управління, що займається нарахуванням фінансової допомоги, або подайте заяву через портал, чи сайт електронних послуг

 

З документів вам знадобляться:
1. PESEL UKR;

2. Паспорт чи інший документ з яким ви перетнули кордон;

3. Документ, що посвідчує особу дитини; 

4. Документ, де зазначено, що дитині потрібен постійний догляд опікуна. 

 

Щомісячна допомога у догляді (Zasiłek pielęgnacyjny), що становить 215.84 злотих. Таку підтримку можуть отримати діти з інвалідністю та особи з інвалідністю від 16 років, що мають підтверджений ступінь інвалідності. Процес подання заяви на оформлення допомоги такий самий, як і в попередньому пункті.  

 

Спеціальна виплата по догляду (Specjalny zasiłek opiekuńczy), що становить 620 злотих. Процес подання заяви на оформлення допомоги такий самий, як і в попередньому пункті.