Для старших людей з України переїзд до Польщі став випробуванням. Але не менше хвилювань викликало питання «Як мені отримати українську пенсію тут?». Багато хто вже розв’язав цю проблему, але чимало людей тільки приїздять та налаштовують свій побут заново. Тож розповідаємо, як дистанційно отримати українську пенсію в Польщі.

 

По-перше, українську пенсію в Польщі можуть отримати люди, які вже мали виплати в Україні, а також ті хто досягнув пенсійного віку за кордоном. Якщо ви чи ваші родичі отримували нарахування на картку, то кошти будуть і надалі на неї надходити. По-друге, отримати пенсію можна наступним чином на український рахунок від Пенсійного фонду України, або через польське Управління соціального страхування (ZUS). Обидва варіанти підійдуть і тим, хто раніше отримував пенсію, і тим хто тільки має отримати виплати. 

 

Через особистий кабінет Пенсійного фонду України (ПФУ)

    1. Зайдіть на портал.
    2. Оберіть «Заява на призначення пенсії».
    3. Авторизуйтеся та увійдіть до особистого кабінету за допомогою кваліфікованого електронного підпису (КЕП) або Дія.Підпис.
    4. У категорії «Щодо пенсійного забезпечення» виберіть пункт «Заява на призначення пенсії». Погодьтеся на інформування, обравши спосіб отримання повідомлення про опрацювання заяви (через сайт, за допомогою електронної пошти або SMS). Натисніть «Продовжити» та оберіть вид пенсії — «Пенсія за віком».
    5. Потрібно заповнити анкету та надати згоду на обробку персональних даних (поставити відмітку).
    6. Додайте скан-копії необхідних документів: паспорт громадянина України; реєстраційний номер облікової картки платника податків; документи про трудовий стаж — трудова книжка, довідка, диплом, військовий квиток; реквізити рахунку в українському банку.
    7. Перевірте правильність інформації.
    8. Підпишіть заяву за допомогою КЕП або Дія.Підпис та відправте (натисніть «Підписати та відправити до ПФУ»).

 

Вашу заявку опрацюють протягом 10 днів. Інформацію про підтвердження або відмову, ви отримаєте в попередньо обраний вами спосіб. 

 

ВАЖЛИВО: кошти надходитимуть на рахунок, відкритий у банку на території України. 

 

Гаряча лінія Пенсійного фонду України 0 800 503 753.

 

Через Управління соціального страхування (ZUS)

    1. Зверніться до найближчого відділення ZUS, тут ви знайдете їх адреси.
    2. Надайте оригінали таких документів: паспорт; PESEL або карта побиту; реєстраційний номер облікової картки платника податків (якщо є); документи про трудовий стаж трудова книжка, довідка, диплом, військовий квиток; а також реквізити особистого валютного рахунку в польському банку.
    3. Працівники установи заповнять та засвідчать формуляри й копії документів, а потім надішлють їх до ПФУ.

 

ВАЖЛИВО: у випадку погодження рішення щодо видачі пенсії, кошти будуть надсилати щоквартально (НЕ щомісяця) на рахунок у польському банку в євро за офіційним курсом НБУ.

 

Для тих, хто вже отримував пенсію в Україні й користувався послугами Укрпошти 

Якщо ви отримували пенсію в Україні на відділенні Укрпошти, чи вам її приносили додому, але ви переїхали до Польщі —  ви можете змінити спосіб отримання виплат на онлайн. Для цього не потрібно шукати в Польщі відділення українського банку, адже рахунок можна відкрити онлайн за допомогою додатку чи сайту онлайн-банку. Зазначимо, що під час такої реєстрації відбудеться відеоідентифікація для якої буде потрібен смартфон.  

 

Крім відкриття рахунку потрібно ще залишити заявку про зміну способу отримання пенсії через портал електронних послуг Пенсійного фонду України (ПУФ). Для цього потрібно:

    1. Увійти в особистий кабінет за допомогою кваліфікованого електронного підпису (КЕП) або Дія.Підпис.
    2. В категорії «Пенсіонерам» обрати пункт «Внесення змін до пенсійної справи», де потрібно вибрати вкладку «Заява на зміну способу виплати пенсії».
    3. Заповнити всі обов'язкові поля та прикріпити скан-копії наступних документів: паспорт, ідентифікаційний код, заяву з реквізитами з банківської установи – в разі переходу на банк.
    4. Анкету-заяву необхідно підписати за допомогою кваліфікованого електронного підпису (КЕП) або Дія.Підпис, та надіслати до Пенсійного фонду. Зміни способу виплати будуть відображені в особистому кабінеті на порталі ПУФ у вкладці «Мої повідомлення».

Також нещодавно Кабмін разом з Укрпоштою запровадили нововведення, коли пенсіонери в Польщі можуть отримувати пенсію та інші соціальні виплати в злотих. Однак варто зазначити, що вся процедура займе певний час, а також пенсію не одразу пришлють в злотих. Детальніше про те, як оформити таку послугу, можна за посиланням.

Крім цього, пенсіонерів за кордоном зобов’язали раз на рік проходити фізичну ідентифікацію. Це можна буде зробити, як через Дію, так і шляхом посвідченням місця проживання консульською посадовою особою. Більше інформації про це, читайте тут.