Пам’ятайте: виїжджати за кордон України дітям без супроводу заборонено. Якщо ви побачили дитину без нагляду, повідомте поліції або місцевій службі у справах дітей. 

 

Хто може супроводжувати дитину?

Якщо дитині менше 16 років, то перетинати державний кордон України під час воєнного стану вона може без паспорту. Достатньо свідоцтва про народження. Супроводжувати її може один із батьків або родичів (баба/дід, повнолітні брат/сестра, мачуха або вітчим), які можуть підтвердити документально родинні зв’язки із дитиною.

 

Важливо! Під час воєнного стану нотаріальний дозвіл на перетин дитиною кордону від одного з батьків, що не супроводжує дитину, не потрібен!

 

Зверніть увагу! Якщо неповнолітню дитину вивозять за кордон сторонні родині люди, то необхідна письмова заява одного з батьків, завірена органами опіки та піклування! 

 

З 16-ти років діти можуть перетинати кордон самостійно. Для цього їм необхідні ті ж самі документи, що і повнолітнім. 

 

Діти-сироти, діти, позбавлені батьківського піклування, діти із закладів з цілодобовим перебуванням залишати межі України можуть лише в супроводі законного представника і за наявності:

    • Паспорта громадянина України/свідоцтва про народження/іншого документа, визнаного Держприкордонслужбою.
    • Наказу директора установи про виїзд дітей за межі країни.
    • Письмового дозволу на виїзд дітей за підписом голови або заступника обласної військової організації і з печаткою, що попередньо погоджений через електронну пошту з Нацсоцслужбою. Нацсоцслужба може видати дозвіл самостійно, якщо отримати письмовий документ від військової адміністрації неможливо.
    • Письмового запрошення від установи/організації країни, яка приймає. У запрошені мають чітко міститися такі дані: назва країни, до якої їдуть діти, кількість та категорія дітей, умови перебування та гарантії повернення до України. 

 

Для дітей із патронатних родин необхідне рішення органу опіки та піклування про влаштування дитини до такої родини.