Пам’ятайте: виїжджати за кордон України дітям без супроводу заборонено. Якщо ви побачили дитину без нагляду, повідомте поліції або місцевій службі у справах дітей. 

 

Корисні контакти: 

Контакти консульства України в Польщі
Гаряча лінія Омбудсмана у справах дітей в Польщі: 800 12 12 12.
Гаряча лінія Держприкордонної служби: 1598. 
Поліція в Україні: 102.
Поліція в Польщі: 997.

 

Хто може супроводжувати дитину?

Якщо дитині менше ніж 16 років, то перетинати державний кордон України під час воєнного стану вона може лише у супроводі дорослого. Для цього достатньо свідоцтва про народження (якщо дитині менш як 14 років), або закордонного паспорта (за наявності). Супроводжувати її може один із батьків, близьких родичів, чи опікунів. Далі детальніше розповідаємо про вимоги до виїзду.

Важливо! Під час воєнного стану нотаріальний дозвіл на перетин дитиною кордону від одного з батьків, що не супроводжує дитину, не потрібен!

Якщо дитина їде з бабусею, дідусем, мачухою, вітчимом, повнолітнім братом, чи сестрою, то потрібно надати прикордонній службі письмову заяву одного з батьків, що буде завірена органом опіки та піклування. 

Дитина віком від 14 років, яка подорожує до Туреччини чи Грузії, може використати паспорт громадянина України, який має безконтактний електронний носій (мова йде про ID-картку).

З 16-ти років діти можуть перетинати кордон самостійно. Для цього їм необхідні ті ж самі документи, що і повнолітнім. 

Зверніть увагу! Якщо неповнолітню дитину вивозять за кордон сторонні родині люди, то необхідна письмова нотаріальна заява одного з батьків, яка буде завірена органами опіки. Для неї потрібно надати:

- свідоцтво про народження дитини;

- оригінали паспортів обох з батьків;

- реєстраційні номери облікових карток платників податків батьків;

На основі цих документів нотаріус має зробити заяву на якій батьки мають засвідчити свою згоду підписом. Така процедура запобігає незаконному вивозу дітей за кордон.

 

Діти-сироти, діти, позбавлені батьківського піклування, діти із закладів з цілодобовим перебуванням залишати межі України можуть лише в супроводі законного представника і за наявності:

    • Паспорта громадянина України/свідоцтва про народження/іншого документа, визнаного Держприкордонслужбою.
    • Наказу директора установи про виїзд дітей за межі країни.
    • Письмового дозволу на виїзд дітей за підписом голови або заступника обласної військової організації і з печаткою, що попередньо погоджений через електронну пошту з Нацсоцслужбою. Нацсоцслужба може видати дозвіл самостійно, якщо отримати письмовий документ від військової адміністрації неможливо.
    • Письмового запрошення від установи/організації країни, яка приймає. У запрошені мають чітко міститися такі дані: назва країни, до якої їдуть діти, кількість та категорія дітей, умови перебування та гарантії повернення до України. 

Для виїзду дітей за кордон до патронатних родин, необхідне рішення органу опіки та піклування про влаштування дитини до такої родини.