Українки в Польщі можуть обирати пологовий будинок, але бажано за своїм місцем тимчасового проживання. В Польщі розповсюджені дні відкритих дверей пологових будинків. У такий спосіб майбутні мами можуть на власні очі побачити в яких умовах народиться їх дитина. По-друге, вести вагітність та народжувати можна, як в державній, так і в приватній клініці. Але не зважаючи на те, яку лікарню ви оберете — треба стати на облік до 12 тижня вагітності. Після того, як ви оберете пологовий, вас попросять здати аналізи, на які є онлайн-запис. Далі вам, так само як і в Україні, потрібно буде регулярно приходити на консультації та дотримуватися рекомендацій лікаря. Додамо, що польські лікарі дуже рідко роблять кесарів розтин, а також використовують безпечні знеболювальні, які полегшують процес пологів. Якщо мати й дитина почуваються добре, їх виписують з лікарні на п’ятий день. Пропонуємо майбутнім мамам ознайомитись із нашим матеріалами про: здоров’я після пологів, піклування про себе та дитину, годування немовлят, догляд за немовлятами під час надзвичайної ситуації

 

Що стосується фінансового питання, то на безкоштовні пологи можна розраховувати, якщо ви або ваш чоловік маєте страховку НФЗ. Такий страховий поліс покриває витрати на огляд, УЗД, та інші процедури, як в державних, так і в приватних пологових. В такому випадку, безкоштовними є і витратні матеріали, а за потреби можна звернутися до педіатра, дієтолога, психолога, реабілітолога і неонатолога. Якщо ж ви звертаєтесь до приватної клініки без страховки, вас попросять оплатити кожну послугу окремо. Вартість пологів у приватних медичних закладах Польщі може варіюватися від 2 000 до 6 000 злотих.  

 

Тут знаходиться перелік приватних закладів, які раніше пропонували безкоштовну гінекологічну допомогу. Також залишаємо контакти гінекологічної допомоги, державної медичної допомоги, приватних закладів та контакти україномовних лікарів в Польщі. 

 

Реєстрація немовляти в Польщі 

 

Процес реєстрації немовляти починається з моменту його народження, а передує цьому своєчасний запис майбутньої мами на облік. З першого погляду процес узаконення появи малюка може видатись складним та незрозумілим для мам з України. Але на більшості з його етапів, допомагатимуть медичні працівники та співробітники державних установ та представництв.

 

Насамперед, щоб реєстрація малюка пройшла просто, потрібно, щоб майбутня мама заздалегідь легалізувала своє перебування в Польщі та обрала пологовий будинок. Також вам знадобиться: карта вагітності (її вестиме ваш польський лікар), PESEL, останні аналізи. Після пологів мамі видадуть інформаційну картку дитини. З нею потрібно протягом трьох тижнів подати документи до Управління цивільного стану (Urzęd stanu cywilnego) — аналог українського РАЦСу. Це потрібно зробити за місцем народження маляти, щоб отримати свідоцтво про саме народження (akt urodzenia). Якщо ви зареєстровані в окрузі, що адміністративно підпорядкований іншому Управлінню цивільного стану, тоді потрібно звертатися до нього за місцем саме вашої реєстрації. Як правило, при  виписці мама отримує запрошення з зарезервованим терміном візиту до установи, де можна отримати свідоцтво про народження.  

В Управлінні батьків попросять заповнити заяву, але для цього потрібно принести такі документи:
-інформаційна карта дитини;
-закордонні паспорти батьків та довідку про надання PESEL (або матері);
-оригінал та присяжний переклад свідоцтва про шлюб батьків дитини (якщо батьки в офіційних відносинах);
-оригінал та присяжний переклад свідоцтва про народження батьків (або матері).

Про те, як знайти присяжного перекладача чи де знайти безкоштовну юридичну допомогу, ми писали за відповідними посиланнями.

Важливо, щоб українські батьки, які хочуть, щоб їх дитина отримала українське громадянство, при реєстрації озвучили потребу у повній версії свідоцтва про народження (zupełny odpis aktu urodzenia)

Якщо батьки знаходяться в шлюбі, то фізично зареєструвати дитину може хтось один. Однак, якщо пара не в офіційних відносинах, але мати хоче, щоб у свідоцтві була інформація про батька — необхідно, щоб він підтвердив її. 

Визнання батьківства полягає в тому, що чоловік, від якого походить дитина, заявляє, що він є батьком дитини, а матір дитини підтверджує (одночасно або протягом трьох місяців з дня подання заяви чоловіком), що батьком дитини є чоловік, який подає заяву. Якщо жінка перебуває на території Польщі, а батько дитини знаходиться в іншій країні, можна, щоб батько подав заяву про визнання батьківства консулу Польщі, а мати дитини – керівнику управління реєстрації актів цивільного стану в Польщі. Таким чином консул перешле до відповідного управління реєстрації актів цивільного стану лише заяву чоловіка про визнання батьківства, а матері дитини необхідно буде погодити чи скасувати її протягом трьох місяців.

Загалом в Польщі визначено правові підстави, що дозволяють мамам новонароджених реєструвати їх самостійно — без участі батькам. Існує три способи, як в такому випадку може бути зазначена інформація про батька дитини в її свідоцтві про народження:

    1. Просто вкажіть прізвище та ім’я біологічного батька дитини. 
    2. Назвіть будь-яке ім’я та своє прізвище. 
    3. Можна нічого не вказувати, а працівник Управління самостійно обере ім’я та прізвище, які будуть вказані у графі про батька. Обравши такий варіант, потрібно знати, що в повному свідоцтві про народження у графі «Коментарі» буде написано «Дані батька вигадані».

Також можна зареєструвати дитину з допомогою онлайн-сервісу, але для цього хтось з батьків повинен володіти довіреним паролем (Profil zaufany). Батькам потрібно перейти на цей сайт, натиснути опцію «Zgloś urodzenie dziecka», а потім система переадресує користувача на сторінку login.gov.pl, де потрібно обрати спосіб реєстрації. Заповніть заявку, а після цього система переадресує користувача на сторінку, де необхідно поставити електронний підпис (Profil zaufany). Підтвердження заявки надійде на вказану вами електронну пошту або скриньку ePUAP. Якщо заявку заповнено правильно, свідоцтво надсилають вже наступного дня в цифровому варіанті на вашу пошту. Також можна самотужки забрати фізичний варіант свідоцтва, чи замовити його доставку звичайною поштою. Зверніть увагу, що є ймовірність помилок у заяві, тому після її подання регулярно перевіряйте електронну скриньку на предмет листів від Управління щодо виправлення помилок. 

Після отримання свідоцтва про народження батькам варто зробити його копії та зберігати їх. Пам’ятайте, що свідоцтво про народження дитини (це стосується і дітей, які народилися в Україні чи в іншій країні) важливе для отримання документів, що засвідчують особу, а також легалізації перебування на території Польщі. 

 

Отримання українського громадянства та офіційних документів для немовляти в Польщі 

 

Для початку зверніться до консульства або консульського відділу Посольства України в Республіці Польща відповідно до округу місця народження дитини, щоб подати заяву. Отримання довідки про набуття громадянства України є безкоштовним. В електронній черзі для здійснення консульських дій щодо набуття громадянства України за народженням реєструватися не потрібно. 

 

Просто завітайте до консульської установи в час, визначений її графіком для роботи з громадянами. Тут можна дізнатись номери інформаційних ліній консульського підрозділу в Польщі. А ось офіційні сайти українських консульств у Варшаві, Вроцлаві, Кракові, Любліні, Гданську. Також необхідно заповнити заяву. Крім неї потрібно надати консульству оригінали та копії таких документів: 

- повне свідоцтво про народження дитини в Польщі;

- офіційний переклад свідоцтва про народження українською мовою;

- паспорт громадянина України для виїзду за кордон того з батьків, хто приїде на консульський прийом для подання документів. При поданні заяви достатньо присутності одного із батьків, і можна не брати із собою дитину.

Батьки можуть отримати довідку про реєстрацію їхньої дитини громадянином України протягом місяця з моменту подання документів. Після отримання довідки про українське громадянство дитини, потрібно легалізувати її перебування в Польщі. Для цього достатньо заповнити цю онлайн-анкету.

 

Додамо, що дитина народжена батьками з українським громадянством, не може отримати польське громадянство. Це можливо лише, якщо батько чи матір мають польський паспорт

 

Наступний етап — отримання дитиною закордонного паспорта, або посвідчення особи на повернення в Україну (білий паспорт). Основна перевага останнього документу, в тому, що його оформляють без черги та в день подачі документів в Консульстві. Однак нюанс полягає в тому, що він діє 30 днів. Протягом них, дитина має повернутись на територію України. 

 

Подання документів на оформлення закордонного паспорта для дитини відбувається за попередньою електронною реєстрацією. Для запису на прийом у консульський відділ Посольства України у Польщі або в Генеральне консульство у Любліні скористайтесь сайтом  Посольства України в Польщі. А для прийому у Генеральному консульстві у Кракові, Вроцлаві, або Гданську зареєструйтесь на сторінці українського МЗС. Ви також можете звернутись по допомогу до центрів ДП «Документ».

 

Перелік документів для закордонного паспорта:

 

1. Повне свідоцтво про народження дитини із офіційним перекладом українською мовою.
2. Довідка про реєстрацію дитини громадянином України.
3. Паспорти громадянина України батьків (у разі наявності).
4. Паспорти громадянина України для виїзду за кордон батьків.
5. Один з документів батьків, що підтверджує їх постійне проживання або тимчасове перебування у Польщі:

-карта побиту;
-рішення про надання дозволу на перебування або проживання;
-довідка з місця проживання (meldunek);
-дійсна віза;
-PESEL.

6. Фотокартка дитини розміром 10х15 (кольорова, на білому фоні, обличчя має займати 70-80 відсотків фото).
7. Нотаріально засвідчена заява-згода на оформлення паспортного документа від другого з батьків (подається лише у разі відсутності при подачі документів на паспорт дитини другого з батьків). 
8. Заява від другого з батьків не вимагається, якщо він є іноземцем або особою без громадянства (за наявності підтверджуючих документів).
9. Документ, що підтверджує сплату консульського збору.

Щодо допомоги в цьому та інших інформаційних питаннях, можна звернутись до центру «Пліч-о-пліч».
Адреса: Варшава, вул. Хмільна 85/87 (1 поверх)
Контакти: [email protected] +48 692 913 993

Українські та польські виплати молодим мамам з України


Попри війну та виїзд за кордон, українські мами, які народили дитину в Польщі все одно можуть отримати виплату від держави. Розмір такої допомоги становить 41 тис. грн, але нюанс полягає в тому, що перший платіж буде в розмірі 10 тис. грн, а інші виплачуватимуться рівними частинами протягом 36 місяців. Оформити таку виплату можна онлайн:
1. Зареєструйтесь чи авторизуйтесь у кабінеті електронних послуг Міністерства соціальної політики.
2. Заповніть онлайн-форму на отримання послуги та поставити електронний підпис.
3. Заповнена заява буде автоматично надіслана до органів соціального захисту.

У разі правильного заповнення форми допомогу призначать наступного дня після отримання заяви органом соціального захисту. Також можна скористатися комплексною послугою «єМалятко» на порталі Дія.

Стосовно фінансової допомоги молодим українським мамам в Польщі, ми писали тут