Якщо ви плануєте переїздити до Польщі з міркувань безпеки, просто подорожуєте до країни, чи будете проїздом, потрібно обов’язково подбати, як про документа, так і про свою безпеку. У цьому матеріалі ви дізнаєтесь як спланувати свою поїздку, щоб не знехтувати власним спокоєм та безпекою дитини. 

 

Очікування щодо захисту в Польщі

Якщо ви їдете з України в Польщу з міркувань безпеки й плануєте там вимушено залишитись, радимо якомога детальніше дослідити усі питання. Ви маєте розуміти, чи підходять вам умови тимчасового захисту, на яку соціальну допомогу ви можете розраховувати, чи влаштовують вас умови праці тощо. Детальну інформацію ви можете отримати на офіційному сайті від польського уряду для українців, а також в нашому матеріалі з відповідями на 100 найпоширеніших питань про життя в Польщі. Корисна інформація про поїздки до Польщі та інших країн ЄС під час воєнного стану. 

 

Куди звертатись по допомогу

На жаль, шахраї та зловмисники досі спекулюють на стресі та переживаннях українців, які їдуть за кордон. В когось банально можуть викрасти гроші, документи, а хтось може стати жертвою торгівлі людьми, примусової праці чи сексуального насильства. Якщо відчуваєте, що ви в небезпеці обов’язково зверніться до правоохоронців, або зателефонуйте:
- поліція в Україні: 102;
- поліція в Польщі: 997.

Якщо ваша дитина загубилась, або ж ви бачите самотню дитину без дорослих, зателефонуйте в поліцію або на гарячу лінію Омбудсмана у справах дітей: 800 12 12 12.  

Якщо ви маєте питання щодо перетину кордону, скористайтесь гарячою лінією Держприкордонної служби України 1598.

Залишаємо добірку корисних матеріалів: 

Як діяти, якщо ви стали жертвою або свідком насильства в Польщі?

Як розпізнати, що дитина зазнала сексуального насильства, та допомоги їй?

Сексуальне насильство: всі мають право на захист

 

Документи

Будь-яка подорож починається з планування, і звісно, що документи це основне, що для потрібно мати при собі. Наразі дорослим для виїзду в Польщу потрібен закордонний паспорт. Жінки, діти та люди з інвалідністю, які евакуюються з територій де ведуться активні бойові дії, можуть перетинати кордон за внутрішнім паспортом. 

Дітям до 16 років у супроводі одного з батьків не потрібен додатковий дозвіл від другого з батьків. Необхідне лише свідоцтво про народження або закордонний паспорт (за наявності). Якщо дитина їде з бабусею, дідусем, мачухою, вітчимом, повнолітнім братом, чи сестрою, то потрібно надати прикордонній службі письмову заяву одного з батьків, що буде завірена органом опіки та піклування. 

Дитина віком від 14 років, яка подорожує до Туреччини чи Грузії, може використати паспорт громадянина України, який має безконтактний електронний носій (мова йде про ID-картку). 

З 16 років діти можуть перетинати кордон самостійно. Для цього їм необхідні ті ж самі документи, що і повнолітнім. 

Правила безпеки:

    • зробіть копії ваших документів (друковані\фото) і завжди тримайте їх при собі. Для спокою можете продублювати цифрові копії вашим близьким людям.
    • не віддавайте свої документи незнайомими чи підозрілим людям.
    • ваші документи може попросити тільки прикордонник для перевірки й обліку;
    • запишіть дитині до телефону контакти близьких їй людей та екстрені номери, на які їй потрібно зателефонувати в разі небезпеки. Не забудьте поповнити дитячий телефон. Поясніть, що за надзвичайної ситуації вона в жодному разі не може сідати до авто незнайомих людей, натомість має дзвонити на екстрені телефони, а довіряти може лише поліціянтам чи іншим офіційним рятувальникам.

Портал, що розповідає про особливості та обмеження щодо в’їзду в ті чи інші країни.

Номер Держприкордонної служби для роз’яснень щодо виїзду: +380 (44) 527-63-63. 

 

Безпечна поїздка

Звісно, що шлях це один з основних моментів поїздки. Наразі авіапростір над України закритий, тому ви можете скористатись: потягом, автобусом, власним авто чи послугою автоперевезення. Якщо ви самотужки керуєте авто, радимо скористатись онлайн-мапою Державної прикордонної служби, де є пункти пропуску за кордон. На ній ви побачите завантаженість, чи працює потрібний пункт тощо. Додатковий ресурс для автомобілістів, які перетинають кордон. 

Правила безпеки:

    • якщо ви самостійно керуєте транспортом, заплануйте собі відпочинок та перерви від керування автомобілем. Якщо в автівці буде ще один водій, домовтесь про те, щоб підмінювати один одного.
    • візьміть з собою достатньо води та снеків, які не зіпсуються протягом тривалого часу.
    • на вокзалах завжди тримайте дитину поруч з собою та не залишайте речі чужим людям. Намагайтесь не спілкуватись з незнайомими та підозрілими людьми. У більшості вокзалів є спеціальні камери схову, де можна за невелику суму залишити речі під надійним наглядом. Якщо вам потрібна якась допомога, підійдіть до офіційного інформаційного пункту. 
    • якщо ви користуєтесь послугами автоперевезень обов’язково сфотографуйте номер автівки, автобуса і надішліть рідним. Домовтесь з близькими як часто ви будете писати їм під час поїздки та зорієнтуйте коли маєте дістатись потрібного місця. 
    • негайно виходьте з автомобіля чи автобуса, якщо відчуваєте потенційну загрозу вашому життю. 
    • домовтесь про кодове слово чи фразу, що означатиме загрозу зі своєю дитиною, другом по поїздці чи з людиною з якою ви триматимете контакт дистанційно протягом подорожі. Сплануйте, що будете робити, якщо раптово опинитись в загрозливій ситуації. 
    • у дитини має бути свій невеликий рюкзак в якому буде достатній запас питної води, їжі, улюблена іграшка, життєво необхідні ліки, написані екстрені контакти (в файлику\заламінувати), зміна білизна, мінімальна кількість одягу по сезону, головний убір, змінне взуття, а також невелика сума готівки.

Фізична та матеріальна безпека  

Гроші

Не можна зберігати всю суму грошей в одному місці. Розділіть готівку та розкладіть в різні місця: внутрішню кишеню сумки, жакету, чохлу з-під телефону тощо. Не рекомендуємо класти всі гроші у валізу, адже вона може банально загубитись, або вам можливо доведеться взагалі її покинути. Покладіть гроші, що ви плануєте витрачати на снеки під час зупинок, чи на якісь інші дрібні речі — ближче до себе, щоб кожного разу не лізти в місця де лежить більша сума. 

Важливо! Запам’ятайте номер своєї кредитної/дебетової картки. Вивчіть номери телефонів (на випадок втрати телефону) кількох людей, які зможуть допомогти фінансово. 


Житло

Якщо у вас є матеріальний ресурс, то краще самостійно забронюйте подобове житло в безпечному районі міста куди ви прямуєте. Або ж попросіть у друзів чи близьких, які мешкають за кордоном про тимчасовий прихисток, але одразу обговоріть термін і чи всім це буде зручно. 

Якщо незнайомці пропонують вам проїзд та ночівлю, завчасно поцікавтесь чи очікують від вас щось в обмін за допомогу. Не приймайте допомогу, якщо вона не безкорисна. Обов'язково поділіться сторінками людини в соцмережах, адресою, її номером з близькими.

Якщо ви не маєте де зупинитись, то одразу після перетину кордону з Польщею звертайтесь до інформаційних пунктів на вокзалах. Тут допоможуть з тимчасовим розміщенням, харчуванням та нададуть першу медичну допомогу. 

Важливо! Якщо ви приїхали на запропоноване місце ночівлі, але не почуваєтесь у безпеці, негайно залиште його. 


Працевлаштування

Якщо ви плануєте працювати, дізнайтесь про умови заздалегідь. Дізнайтесь відповіді на такі питання:

    • який розмір зарплати?
    • чи передбачене соціальне забезпечення? 
    • чи дозволяє дозвіл на проживання працювати?

У Польщі українці можуть працювати легально. Шукайте пропозиції на oferty.praca.gov.pl (українською/російською мовами) або за телефоном 19524 (російською). Наш матеріал про ринок праці в Польщі

Важливо! Якщо заявлені умови відрізнятимуться від фактичних, то ви не зобов’язані погоджуватись і розпочинати роботу. 

Завжди довіряйте своїй інтуїції! Звертайте увагу на тривожну ознаку: ваш помічник не приймає відповіді «ні» на свою пропозицію. Така людина може мати приховані інтереси. 

У Польщі українці можуть розраховувати на всебічну підтримку. Перелік корисних локацій та номерів за містами.

 


Гданськ

Ґданський інтеграційний центр за підтримки Міжнародної організації з міграції МОМ Польща та Асоціації WAGA за адресою: ul. Biskupia 24B, Gdańsk
Тел.: 509-916-860 // [email protected] 

 


Люблін

Центр інтеграції для іноземців у Любліні Adra забезпечує всебічну підтримку, завдяки якій люди, які приїжджають до Польщі.
Години роботи:
Понеділок – п’ятниця: з 8.00 до 16.00

Тел.: +48 535 595 750

 

Більше на порталі міста Люблін

 


Лодзь

Центр допомоги іноземцям Фундації Оцалєніє надає підтримку в комунікації з установами і в інших повсякденних труднощах 
+48 42 300 15 04
Piramowicza 9, 90-254 Łódź

 


Катовіце

У Катовіце працює цілодобова гаряча лінія: 539 696 888 

e-mail: ukraina@katowice. eu 

 

Інформаційний пункт для іноземців – вул. Młyńska 5, тел.: +48 539 696 888

 


Краків

Інформаційний пункт для громадян України на Головному залізничному вокзалі в Кракові (безпосередньо біля платформи 4), працює з 6:00-22:00 

 

Інформаційний пункт для іноземців 

Zabłocie 20, Kraków, Polska

e-mail: [email protected] 

тел: 887 201 598. 

Консультанти працюють пн-пт 9:00-19:00, вихідні 9:00-19:00 

 

Інформаційний пункт Малопольського воєводи за цілодобовою гарячою лінією 12 210 20 02 

 

Цілодобова довідкова служба для біженців вул. Radziwiłłowska 3 (харчування, відпочинок, пошук житла).

 


Познань

Інформаційний пункт для мігрантів за адресою: Aleje Marcinkowskiego 11, Poznań, Polska

 

Гаряча лінія: +48 61 850 87 77 працює з пн-пт з 8.00 до 20.00  Більше інформації україномовній версії сайту міста

 


Жешув

Інформаційний пункт при Інтеграційному центрі за підтримки Міжнародної організації з міграції у партнерстві з Фондом EKOS та Центром мовних послуг GERMANITAS знаходиться за адресою: Grunwaldzka 28, Rzeszów, Polska
Телефон: +48 883 795 250

Міська інфолінія – 17 788 99 00

 


Варшава

Отримати інформацію можна у Консультаційному пункті Українського дому за адресою ul. Andersa 29 (пн – пт: 10:00–18:00 та сб: 10:00–17:00) та за телефоном: +48 727 805 764

 

Для громадян України діє столична інфолінія для біженців: +48 505 700 701. 

А також допомогу надають у Мультикультурному центрі за номером 22 648 11 11 або +48 604 932 969, Міському центрі контакту 19115.

 


Вроцлав

Допомогу українцям надають у консультаційному пункті „ПЕРЕХІД ДІАЛОГУ” ul. Świdnicka 19 (підземний перехід) з 9.00-20.00 або за телефоном: 71 798 64 97

e-mail: [email protected] 

Свої запитання можна поставити на сторінці у соцмережі Facebook Консультації надаються польською, українською, російською, англійською мовами.