Основною метою польських дитячих садочків є освіта та піклування про дітей. Тобто дошкільні навчальні заклади забезпечують малечу не лише базовим доглядом, а й сприяють її інтелектуальному і соціальному розвитку. 


Що чекає на дитину у польському дитячому садочку?

У Польщі до дитячих садків дітей віддають з трьох, а інколи з двох із половиною років до шестирічного віку.  

 

Дитячі садки в Польщі працюють і в літній період. Якщо ви хочете, щоб дитина перебувала в садку в цей час, потрібно в квітні–травні написати в своєму закладі заяву про зарахування дитини до дитячого дошкільного закладу на літній відпускний період. Зазвичай заяву можна подати в електронному вигляді через той самий профіль, що й використовують для запису дитини в садок напередодні навчального року. Якщо ваш садок влітку через технічні проблеми, або ремонт не може продовжити свою роботу, вашу дитину переведуть до сусіднього садочка. 

 

Окрім того, усі діти в 6 років мають розпочати річну підготовку до вступу в початкову школу. Її зазвичай проводять у дитячому садочку або в початковій школі.

Як записати дитину до садочка
Зазвичай записують дітей до садочків у лютому–березні. Перелік дитячих садків та дитячих клубів у вашому районі можна знайти тут або за цим посиланням.
Детальну інформацію про набір можна знайти на сайті обраного садочка або на сайті свого міського чи комунального відділу.

Рішення про прийом дитини до садочка приймає завідувач. Базово вас можуть попросити надати документи про батьківство (опікунство) та свідоцтво про народження дитини. Крім цього, дитячий садок може попросити у вас довідки про щеплення дитини. До того ж вам буде потрібно заповнити друковану, або електронну заяву. Якщо вільних місць немає, зверніться до гміни із проханням надати інформацію про дитячий садок, який зможе відвідувати ваша дитина. У вас є змога подати необмежену кількість заяв до різних садків. 

 

Фінансова складова
У державних садках навчання безкоштовне. Проте батькам можуть пропонувати додаткові заняття для дитини за окрему плату. Наприклад, це може бути друга іноземна мова, карате, танці тощо. До того ж у кожному дитячому садочку є фіксована кількість годин, скільки дитина може перебувати в ньому. А за додаткові години може стягуватися невеличка плата. Крім того, батьки мають сплатити щорічний внесок на харчування. 

 

Приватні заклади дошкільної освіти в Польщі є переважно платними. Окрім стандартної державної програми, батькам пропонують додаткові заняття, як-от: плавання, шахи, ще одна іноземна мова тощо. Вартість навчання дитини у приватному дошкільному закладі навчання варіюється від 500 до 2 500 злотих.