Більшість українців в Польщі намагаються всіляко адаптуватися: знайти житло, роботу, прилаштувати дітей в садочок та школи. Проте польський уряд розуміє, що частині українців досі потрібна фінансова допомога для того, щоб базово закрити потреби родини. У цьому матеріалі розповідаємо про перелік соціальних виплат від польського уряду, якими можна скористатися. 

Важливо! Для перелічених видів допомоги ви повинні мати тимчасовий захист в Польщі. 

 


40+ та Крок додому  

1 липня 2024 року в Польщі завершується програма 40+. Співфінансування на харчування та житло отримуватимуть лише ті українці, які перебувать в дуже скрутній ситуації, а також мають підписаний договір з воєводою, або з органом місцевого самоврядування, що діє за дорученням воєводи. 

Проте якщо ви потребуєте фінансової допомоги у тому, щоб винайняти житло, ви можете зареєструватись на програму «Крок додому». Вона діє за зовсім іншим принципом, ніж 40+, але може допомогти винайняти житло на тривалий термін. Для цього потрібно, щоб:

- людина до 24 лютого 2022 року проживала на території України;
- прибула до Польщі після 24 лютого 2022 року;
- легалізувала своє перебування в країні та планувала винаймати житло протягом 12 місяців;
- могла підтвердити мінімальний дохід родини (враховуються і соціальні виплати);
- належала до соціально-вразливої категорії. Наприклад: люди переїхали з місць, що постраждали від бойових дій; опікуни чи самотні батьки, що виховують дитину; у родині три і більше дітей до 18 років; є ризик опинитись без житла, через завершення 40+; у родині є людина з інвалідністю тощо. 

Першочергово допомогу надаватимуть українцям з:

  • Підляського, Любуського, Вармінсько-Мазурського, Сілезького, Свєнтокшиського, та Куявсько-Поморського воєводств (дохід не менше 3000 злотих на місяць).
  • Лодзького, Західнопоморського, Опольського, Мазовецького (за винятком Варшавської агломерації) й Великопольського воєводств (дохід не менше 3500 злотих на місяць).
  • Нижньосілезького, Люблінського, Малопольського й Підкарпатського воєводств (дохід не менше 4000 злотих на місяць).
  • Поморського воєводства та Варшавської агломерації (дохід не менше 4500 злотих на місяць). 

Зареєструватись на програму можна за посиланням. Але важливо, щоб ви подавали заявку не раніше, ніж за 31 день до початку оренди житла. Термін розгляду заявки може становити понад 7 діб. 


Виплати на дитину 800+

Якщо ви знаходитесь в Польщі з дитиною, то ви можете отримати допомогу в розмірі 800 злотих (раніше сума становила 500 злотих). Щоб подати заявку на отримання допомоги, потрібно звернутись до Закладу соціального страхування (ZUS). Ви також можете скористатися онлайн-сервісами, як от: онлайн-платформат PEU ZUS, портал Emp@atia, мобільний застосунок mZUS, чи онлайн-банкінг.  

Більше про програму “800+” можна прочитати тут.


«Becikowe» допомога при народженні дитини

Вагітні українки в Польщі також можуть отримати виплати від польського уряду. Для цього потрібно, щоб дохід в родині на особу не перевищував 1922 злотих. А також, щоб мама дитини перебувала на обліку в польській жіночій консультації з 10 тижня вагітності. Розмір такої одноразової допомоги становить 1000 злотих. Подати заявку на виплату потрібно в ZUS протягом перших 12 місяців з моменту народження дитини. 

Про інші виплати для українок, які народили в Польщі, можна прочитати тут


Виплата на другу дитину та всіх наступних дітей (до 3-х років)

У Польщі існує такий вид допомоги, як «Rodzinny kapitał opiekuńczy». Вона передбачена для родин в яких є декілька дітей віком від 12 місяців до 35 місяців. Одна з вимог — дитина прибула до Польщі після 23 лютого 2022 року. Допомогу надають на другу дитину та кожну наступну. Батьки можуть обрати терміни та обсяги виплати: по 500 злотих протягом 24 місяців, або по 1000 злотих протягом 12 місяців. 

Подати заявку на допомогу можна в місяць коли дитині виповнилось 9 місяців (до останнього дня місяця в якому дитині виповнилось 13 місяців). Заявки подаються через портал PEU ZUS. Виплата триватиме до кінця місяця в якому дитині виповниться 35 місяців. 


«Zlobkowe» для дітей до 3-х років

Для батьків, які працюють в Польщі й мають маленьку дитину, існує вид допомоги, коли держава частково оплачує ясла. Розмір виплати «Dofinansowanie pobytu w żłobku» становить 400 злотих. На таку виплату також можуть розраховувати батьки, в яких діти до 3 років перебувають з нянею, або чия дитина відвідує Центр розвитку. Важливо, щоб заклад дошкільної освіти і няня були в реєстрі порталу Emp@atia. Заяву треба подати через портал PEU ZUS.

Програма для школярів «Добрий старт»

Якщо ви знаходитесь у Польщі з дитиною шкільного віку, ви можете отримати щорічну виплату у розмірі 300 злотих. Заявки на неї приймають кожного року з 1 липня до кінця вересня. Оформити виплату можна онлайн через: онлайн-платформу PEU ZUS, портал Emp@atia, мобільний застосунок mZUS, чи онлайн-банкінг.  

«Zasilek rodzinny»

Малозабезпечені родини можуть отримати щомісячну допомогу від польського уряду, якщо в сім’ї є дитина віком до 18 років. Розмір щомісячної виплати залежить від віку дитини та доходу родини. Отримати допомогу зможе мати, або батько, чи офіційний опікун дитини. Важливо, щоб дохід на одну людину в родині не перевищував 674 злотих. Якщо в сім’ї є особа з інвалідністю, то дохід не має бути більшим за 764 злотих. Для різного віку дитини є свій прорахунок:
- якщо дитині 5 років, то родина може отримувати 95 злотих.
- якщо від 5 до 18 років, то 124 злотих.
- якщо дитині від 18 до 24 років, вона має інвалідність та продовжує навчання, то допомога становитиме 135 злотих. 

Щоб отримати допомогу, зверніться до міського центру соціальної допомоги (MOPS). Форма для отримання допомоги.


Шкільна допомога та стипендія

Діти з малозабезпечених родин можуть отримати шкільну стипендію. Для такої виплати дохід має бути не вище 600 злотих на одну людину. Розмір допомоги для покриття шкільної стипендії визначається індивідуально, але не може бути менш як 99, або понад 248 злотих. 

«Шкільна допомога» це окремий вид виплат для родин, які мають скрутне фінансове становище через втрату роботи, хворобу, або смерть батьків чи опікунів дитини. Розмір допомоги — 620 злотих. Заяву потрібно подавати не пізніше, ніж через місяць після настання скрутної ситуації. 

В обох випадках заявку потрібно подати не до ZUS, а до органів місцевої влади (гміни). В кожній місцевості свій формат заяви, тому вам краще зайти на сайт MOPS вашого населеного пункту і знайти там шаблон. 


Для студентів

Українська молодь, що навчається на денній формі у вищих навчальних закладах Польщі, може теж розраховувати на допомогу. Наприклад, ви можете отримати: соціальну стипендію, стипендію за досягнення від ректора, стипендію від міжнародних фондів. 

Розмір соціальних стипендій становить 1250 злотих, стипендія за досягнення від ректора становить 1400 злотих, а допомога для студента може коливатись від 200 до 4000 злотих, залежно від обставин. Подати заявку на одноразову виплату за місцем свого навчання. 


Для людей з інвалідністю 

Українці з інвалідністю в Польщі можуть розраховувати на соціальну пенсію. В середньому така виплата становить близько 1588 злотих. Багато, що залежить від стану здоров’я людини. Загалом розмір допомоги може коливатися в проміжку від 635 до 3496 злотих. Щоб податися на таку допомогу, треба спочатку отримати підтвердження своєї інвалідності за вимогами Польщі. Як це зробити, ми розповідали в цьому матеріалі. Заява на виплату подається в ZUS. Детальніше про процес подачі можна прочитати тут

Для дітей з інвалідністю 

Якщо у вашій родині є дитина з інвалідністю, ви можете подати заяву на такі види допомоги: «Świadczenie pielęgnacyjne» 2458 злотих, «Specjalny zasiłek opiekuńczy» 620 злотих, «Zasiłek pielęgnacyjny» 215 злотих.
Важливо, що податися на таку допомогу ви можете, якщо дитина отримала підтвердження своєї інвалідності в польській медичній системі. Дізнатись більше про виплати для дітей з інвалідністю можна тут.  

Допомога для пенсіонерів

Багато українців похилого віку переїхали до Польщі з міркувань безпеки. А ще частина людей набули статусу пенсіонерів під час свого перебування в країні. Про те, як оформити пенсію в Польщі, ми писали в цьому матеріалі

У Польщі існує допомога для самотніх людей, які не можуть жити самостійно і мають документальне підтвердження цього статусу. Такі люди тут можуть отримати 500 злотих допомоги. Проте важливо, щоб в такому випадку дохід від усіх виплат не перевищував 2157,08 злотих. 

Від нещодавно працює програма «Сусідська допомога» за якою люди старше 60 років, які не мають рідних — можуть отримувати допомогу на особу чи організацію, що допомагатиме їм з розв'язання побутових питань. Наприклад, якщо треба закупити продукти, щось приготувати, прибрати, поремонтувати тощо. Розмір допомоги для кожної окремої людини похилого віку, визначає гміна. Для отримання виплати зверніться в гміну за місцем проживання.