Якщо ви виїхали до Польщі після 24 лютого 2022 року, рятуючись від війни, то, народивши дитину там, вам потрібно її зареєструвати і легалізувати її перебування. До того ж у Польщі дитина може отримати українське громадянство і закордонний паспорт. Усе це можливо за умови, що ви легалізували передусім своє перебування на території Польщі. 

Як зареєструвати новонароджену дитину в Польщі?

Перший етап реєстрації дитини відбувається відразу в пологовому будинку. Для цього у мами мають бути при собі такі документи: карта вагітності, PESEL, останні аналізи. Це автоматично роблять медичні працівники, щоб задокументувати факт появи малюка. Після цієї процедури мама отримує інформаційну карту своєї дитини.

Наступний крок: протягом трьох тижнів від появи маляти потрібно подати документи до Управління цивільного стану (аналогу українського РАЦС) за його місцем народження, щоб отримати свідоцтво про саме народження. Якщо ви зареєстровані в окрузі, що адміністративно підпорядкований іншому Управлінню цивільного стану, тоді потрібно звертатися до нього за місцем саме вашої реєстрації. 

Документи, які потрібні для реєстрації немовляти в Управлінні: 

    • інформаційна карта дитини;
    • закордонні паспорти батьків (матері);
    • свідоцтво про народження матері; 
    • свідоцтво про шлюб (за наявності польського перекладу).

В Управлінні цивільного стану батьків просять обрати ім’я дитині. Якщо ж ви із ним не визначилися, працівник установи запропонує одне із популярних імен, і ви зможете його змінити протягом 6 місяців від отримання свідоцтва про народження. Для зміни імені потрібно буде подати окрему заяву до Управління цивільного стану та сплатити збір у розмірі 11 злотих. До того ж у Польщі дитині можна дати два імені й подвійне прізвище. 

Крім того, можна зареєструвати дитину онлайн за допомогою спеціального онлайн-сервісу. Представнику дитини потрібно перейти на цей сайт, натиснути опцію «Zgloś urodzenie dziecka», а потім система переадресує вас на сторінку login.gov.pl, де ви маєте обрати спосіб реєстрації. 

Далі необхідно заповнити заявку. Після заповнення система переадресує вас на сторінку, де необхідно підписатися за допомогою електронного підпису. Це можна зробити, якщо хтось із батьків має довірений пароль (profil zaufany). 

Підтвердження надійде на вказану вами електронну пошту або скриньку ePUAP. Зазвичай, якщо заявку заповнено правильно, свідоцтво надсилають вже наступного дня в цифровому варіанті на вашу пошту. Ви можете самі забрати фізичний варіант свідоцтва або замовити його доставку звичайною поштою. 

Зверніть увагу, що є імовірність помилок у заяві, тому після її подання регулярно перевіряйте електронну скриньку на предмет листів від Управління щодо виправлення помилок. 

Після отримання свідоцтва про народження батькам варто зробити його копії і зберігати їх. Пам’ятайте, що свідоцтво про народження дитини (це стосується і дітей, які народилися в Україні чи в іншій країні) важливе для отримання документів, що засвідчують особу, а також легалізації перебування на території Польщі.

Довідка про набуття громадянства України

По-перше, для отримання довідки про набуття громадянства України новонародженою дитиною обоє чи хтось із батьків повинні мати українське громадянство. 

По-друге, зверніться до консульства або консульського відділу Посольства України в Республіці Польща відповідно до округу місця народження дитини, щоб подати заяву. Отримання довідки про набуття громадянства України є безкоштовним. В електронній черзі для здійснення консульських дій щодо набуття громадянства України за народженням реєструватися не потрібно. Просто завітайте до консульської установи в час, визначений її графіком для роботи з громадянами. Тут можна дізнатись номери інформаційних ліній консульського підрозділу в Польщі. А ось офіційні сайти українських консульств у Варшаві, Вроцлаві, Кракові, Любліні, Гданську.  

По-третє, вам необхідно заповнити заяву. Крім неї, вам потрібно надати консульству оригінали та копії таких документів: 

    • повний витяг свідоцтва про народження;
    • офіційний переклад свідоцтва про народження українською мовою; 
    • паспорт громадянина України для виїзду за кордон того з батьків, хто приїде на консульський прийом для подання документів. При поданні заяви достатньо присутності одного із батьків і дитину брати із собою не потрібно.  

Батьки можуть отримати довідку про реєстрацію їхньої дитини громадянином України протягом місяця з моменту подання документів. 

Закордонний паспорт для дитини 

Якщо ви не збираєтеся залишатися в Польщі, а плануєте їхати далі, вам варто подбати про проїзний документ дитини для виїзду за кордон. За наказом МЗС України зараз можна «вписати» дитину до закордонного паспорту одного із батьків. Процедура є безкоштовною, але вимагає певного часу для виконання. 

До консульської установи ви маєте подати такі документи: 

    • заяву про внесення до вашого закордонного паспорта інформації про дитину;
    • свідоцтво про народження дитини або документ, що підтверджує факт народження, виданий компетентними органами іноземної держави, та його копію. Якщо свідоцтво про народження видане не в Україні, його потрібно подавати з перекладом українською мовою. У разі відсутності свідоцтва про народження законний представник може подати витяг з Державного реєстру актів цивільного стану громадян про державну реєстрацію народження;
    • закордонний паспорт громадянина України або законного представника дитини з копією документа; 
    • у разі зміни прізвища одного з батьків (законних представників) ​​ документ, що це підтверджує;
    • фотокартки дитини розміром 3,5х4,5 мм.

Тут можна детальніше дізнатися про окремий закордонний паспорт для дитини. Зверніть увагу, що ця послуга є платною і може бути тимчасово недоступною в консульствах України в Польщі. Процес створення закордонного паспорту може тривати близько 90 днів.

Документи для повернення в Україну для дитини, яка народилась в Польщі

Українські мами, які народили дітей в Польщі з різних причин мають їздити в Україну. За законами Польщі не можна залишати дітей самих, а тим паче зовсім маленьких. Тому якщо ви плануєте поїздку в Україну, потрібно зробити наступні речі. 

Важливо знати, що за Законом «Про порядок виїзду і в’їзду в Україну громадян України», жодну особу, яка є громадянином України не можуть обмежити в праві перетину кордону своєї Батьківщини. 

З документів для дитини вам знадобляться:

- дійсний паспорт громадянина України батьків;

- видане консульською установою України свідоцтво про народження дитини. 

Обов’язково потрібно, аби для свідоцтва про народження дитини, яка була народжена за кордоном, було здійснено легалізацію для України. Така процедура необхідна, аби свідоцтво мало юридичну силу в Україні та за її межами.

Якщо за певних причин не було здійснено легалізацію свідоцтва, то по приїзду в Україну батькам необхідно звернутись до органу та відділу державної реєстрації актів цивільного стану з проханням про реєстрацію новонародженої дитини.