Вагітні українки мають змогу народжувати в Польщі й обирати пологовий будинок за місцем проживання незалежно від того, де жінку обстежували раніше. 

Ви можете народжувати, як у державній, так і в приватній клініці. Пологи будуть безкоштовними, якщо ви або ваш чоловік маєте страховку НФЗ. Крім того, такий поліс покриває витрати на УЗД, огляд та інші процедури. 

 

Кожен польський медичний заклад регулярно проводить дні відкритих дверей, тож вагітні можуть відвідати лікарню і зробити свій вибір. Щоб вчасно здати аналізи та зробити УЗД-обстеження, оптимально стати на облік до 12 тижнів. Після першого візиту вас попросять здати аналізи, на які можна записатися онлайн. 

Потім необхідно регулярно відвідувати консультації та дотримуватися рекомендацій лікаря.

 

Звернувшись до приватної клініки без страховки, швидше за все ви будете оплачувати кожну послугу окремо. Проте витратні матеріали в польських пологових будинках є безкоштовними. Зазвичай ви також можете звернутися до педіатра, дієтолога, психолога, реабілітолога і неонатолога. 

Зверніть увагу, що польські лікарі рідко вдаються до кесаревого розтину, а також використовують безпечні знеболювальні, які полегшують процес пологів. Крім того, вітають партнерські пологи та народження дитини у воді. 

 

Якщо мати і дитина почуваються добре, їх виписують з лікарні на п’ятий день. 

 

Вартість пологів у приватних медичних закладах Польщі може варіюватися від 2 000 до 6 000 злотих. Але потрібно розуміти: сплативши цю суму, ви не оплачуватимете ліки, крапельниці, пелюшки і підгузки. 

 Безкоштовна гінекологічна допомога і допомога вагітним у приватних закладах

Готовий надавати безкоштовну допомогу українкам Центр акушерського моніторингу, який працює цілодобово. Зв’язатися із центром можна за номером: 22 30 80 300. Окрім того, можна звернутися через електронну пошту: [email protected] чи [email protected].

До того ж допомогу вагітним пропонує лікарня Святої Софії за адресою вул. Желазна, 90 (ul. Żelazna 90). Телефонуйте до лікарні за номером: + 48 22 25 59 900. Ви повинні мати свідоцтво, видане Прикордонною службою Республіки Польща, або відбиток штампа Прикордонної служби Польщі в проїзному документі (паспорт та/або інші проїзні документи), що підтверджує ваше законне перебування в Польщі після перетину кордону з 24 лютого 2022 року.

Крім того, допомогу пропонує і спеціалізована лікарня Inflancka, яка працює з понеділка по п’ятницю із 8:00 до 15:00.

Якщо ви знаходитеся у Кракові, то можете відвідати офіційний сайт із номерами телефонів лікарів, які надають безкоштовну гінекологічно-акушерську та педіатричну допомогу для людей з України. 

Безкоштовні консультації для українок у сфері акушерства та гінекології пропонує також і медичний центр Pro Creative за адресою: вул. Чиста, 5/16 (ul. Czysta 5/16). Детальніше про консультації ви можете дізнатися за телефоном 697 307 309 чи написавши на електронну скриньку [email protected].

Краківська лікарня Szpital na Klinach надає безкоштовні гінекологічні консультації, діагностику та лікування онкологічних захворювань. Під час надання всіх медичних послуг вас супроводжуватиме перекладач, який говорить українською мовою. 

Пацієнти з України, які хочуть скористатися безкоштовним медичним обслуговуванням, можуть записатися на прийом за телефонами: 

    • 785 284 656
    • 785 170 300 
    • 785 054 460

До того ж НФЗ створив сайт з єдиною базою контактів фахівців-медиків, які готові допомагати українцям: uamed.pl. Ініціювали його створення самі польські лікарі. На порталі ви знайдете перелік контактів установ, а також лікарів і спеціалістів, які пропонують свою допомогу біженцям.


Про те, як українці можуть відшкодувати ліки, придбані в Польщі, дізнавайтеся тут.

Більше матеріалів про безкоштовну медичну допомогу українцям  Польщі читайте тут.