Мийте руки з милом перед тим, як робити будь-які дії з догляду за дитиною та собою. Потрібно також мити руки після того, як ви відвідували вбиральню, перебували у транспорті, взаємодіяли з тваринами, торкалися грошей і поверхонь поза межами дому. Ретельно мийте руки з милом перед приготуванням їжі. 

 

Стежте за власною гігієною. Перед годуванням не потрібно щоразу мити чи дезінфікувати груди. Але двічі на день краще приймати теплий душ чи обтиратися рушником з милом. Важливо слідкувати за інтимною гігієною. Після пологів статеві органи вразливі до інфекцій, тож потрібно стежити за їхньою чистотою. 

 

«Мийте ніс і хвіст». У загальних ваннах у перші дні потреби поки немає, але обличчя, шию, ручки і пахову ділянку немовляти потрібно протирати щодня. Цей процес ще називають «мити ніс і хвіст». Для цього виберіть час, коли дитина не спить і перебуває в гарному настрої. Забезпечте тепло в кімнаті (наскільки це можливо). Вам знадобиться миска, тепла вода, рушник, вата, чистий підгузок і (за потреби) чистий одяг.

Крок 1. Тримайте дитину на колінах. Зніміть із неї весь одяг, окрім сорочечки і підгузка. Загорніть дитину в рушник.

Крок 2. Намочіть водою вату (вона не повинна бути занадто мокрою) й акуратно протріть нею навколо очей дитини від носа до зовнішнього кута ока, використовуючи чистий шматочок вати для кожного ока, щоб не занести в очі слиз або інфекції. 

Крок 3. Візьміть ще один чистий шматочок вати, щоб протерти навколо вух дитини (але не всередині них!). Ніколи не користуйтеся ватними паличками для очищення вушного каналу. Вимийте в такий же спосіб обличчя дитини, шию, ручки й акуратно промокніть рушником (але не витирайте).

Крок 4. Зніміть підгузок і вимийте пахову ділянку дитини чистою змоченою у теплій воді ватою. Ретельно промокніть дитину, зокрема шкірні складки, та одягніть чистий підгузок.

Розмовляйте з дитиною під час миття — це допоможе їй розслабитися. Що більше маля чує ваш голос, то швидше звикає слухати вас і починає розуміти, що ви говорите. 

 

Доглядайте за пупковою ранкою. Догляд за пупковою ранкою не передбачає використання будь-яких ліків. Для цього просто змочіть ватний диск теплою мильною водою та акуратно протріть ним пупок кілька разів. Повторіть процедуру з використанням вологого ватного диска, але вже без мила. Робити це потрібно один, максимум два рази на день.

 

Зверніть увагу! Потрібно робити все, щоб пупкова ранка якомога довше залишалася відкритою для доступу повітря. Не варто закривати її бинтом або пластиром, а також стежте за тим, щоб підгузок не накривав пупок. 

Пам’ятайте: залишок пуповини має відпасти самостійно — не потрібно за нього тягти чи смикати! 

 

Змінюйте одноразові підгузки вчасно. А саме, коли: 

    • виявили дефекацію;
    • помітили ологу шкіру під підгузком;
    • минуло понад 3–4 години з моменту зміни підгузка, і при цьому ані ви, ані дитина не спите (така ситуація, як правило, виникає безпосередньо перед годуванням або після нього);
    • найближчим часом у вас не буде змоги (сил, бажання) змінювати підгузок: ви вкладаєтеся спати, плануєте поїздку. 

Як змінити підгузок

Спочатку ви можете стикнутися з деякими труднощами під час змінення підгузка. Та добре зрозумівши особливості, ви зможете забезпечити маляті сухість і комфорт, тож дитина завжди буде готова радісно гратися і спокійно спати. 

Вам знадобиться багато вати і миска чистої води або дитячий лосьйон. Можна використовувати і серветки для немовлят.

    • Зніміть використаний підгузок, очистьте складки шкіри малюка. Завжди витирайте в напрямку до сідниць.
    • Обережно підніміть малюка за гомілки і підкладіть під нього чистий підгузок. Кольоровий малюнок має бути спереду.
    • Застібніть підгузок і поправте еластичні застібки так, щоб підгузок не був занадто тісний або занадто вільний. Між підгузком і животиком має бути достатньо місця для двох пальців дорослого. Якщо підгузок часто протікає, можливо, настав час використовувати більший розмір.

Якщо змоги придбати підгузок немає

Ви можете зробити його власноруч.
Із марлі:

  1. Згорніть відріз марлі в 3-4 шари, як прокладку.
  2. Складіть трикутник з іншого відрізу. Покладіть на нього прокладку.
  3. Покладіть на трикутник малюка так, щоб марля доходила до середини спинки, і складіть трикутник, як трусики. Обережно заправте краї, щоб вони не натирали шкіру.

 Із пелюшки:

  1. Згорніть пелюшку вчетверо і покладіть вигином до себе.
  2. Розмістіть палець між згином, іншою рукою тримайтеся за кінчик пелюшки.
  3. Відсуньте її кінець, зробіть трикутник.
  4. Перекладіть трикутник з пелюшки на зворотну сторону. Залишок, який не ввійшов, згорніть у два шари. У вас має вийти прокладка посеред трикутника.

 Як використовувати одноразовий памперс кілька разів

  1. Замочіть використаний памперс у воді, щоб гель всередині нього набряк.
  2. Зробіть горизонтальний надріз і приберіть гель та внутрішній вміст підгузка.
  3. Промийте та висушіть памперс.
  4. У кишеньку сухого підгузка вставте прокладку з марлі або тканини, змінюйте її за потреби.

 

Більше корисних порад мойжна знайти тут: