Права визнаних біженців у Польщі

 

Визнані біженці або ті особи, в яких є додатковий захист, мають право на безстрокове проживання на території Польщі. Вони отримують ті ж самі права, що й громадяни Польщі, з єдиним обмеженням: не мають змоги голосувати. 

 

Визнані біженці можуть жити, подорожувати, працювати та відкривати бізнес без спеціального дозволу на роботу. Окрім того, у них є право навчатися, отримувати соціальну допомогу та звертатися до державної служби охорони здоров’я. Доступ до інтеграційної допомоги надається на термін до 12 місяців. 

 

Визнані біженці отримують карту проживання, що дійсна три роки з поновленням та Женевський проїзний документ на 2 роки з поновленням. Особи з додатковим захистом отримують карту проживання терміном на 2 роки з поновленням. 

 

Визнані біженці повинні дотримуватися всіх законів та процедур, яких дотримуються громадяни Польщі. 

 

 

Права осіб, які користуються тимчасовим захистом у Польщі

 

Тимчасовий захист — це надзвичайний механізм. Він застосовується для того, щоб швидко захистити велику кількість людей, які не можуть повернутися до своїх домівок у країнах походження. 

Отримати тимчасовий захист можна лише в одній країні ЄС. Тимчасовий захист не дорівнює статусу біженця. 

 

Особи з тимчасовим захистом отримують: 

    • дозвіл на проживання протягом одного року (цей термін може бути скорочений або продовжений залежно від ситуації);
    • негайний доступ до працевлаштування;
    • право навчатися в освітніх закладах, як і громадяни Польщі (для дітей до 18 років);
    • право на житло (заселяються у центр або отримують кошти на проживання);
    • доступ до соціального забезпечення;
    • доступ до медичного обслуговування;
    • право на інформацію щодо тимчасового захисту;
    • право отримати статус біженця;
    • повернутися до своєї країни в будь-який момент.

 

Чим відрізняється тимчасовий захист від статусу біженця?

 

Статус біженця видається лише в тій країні, кордон якої ви перетнули. А тимчасовий захист можна отримати в будь-якій країні ЄС, але лише одній. 

 

Після подання заяви на присвоєння статусу біженця заявник віддає відповідній інституції паспорт громадянина України. А от ті особи, які отримують тимчасовий захист, мають право залишити свої документи

 

Зверніть увагу! процедура розгляду заяви про статус біженця може тривати від шести до дев’яти місяців. У цей період заборонено полишати територію країни перебування. Крім того, після отримання статусу біженця поїздки до України будуть заборонені. За порушення правил можуть позбавити цього статусу. 

 

Посвідка на проживання особам з тимчасовим захистом є дійсною мінімум протягом одного року. Посвідка на проживання осіб зі статусом біженця діє мінімум три роки. Дію посвідок можна продовжувати. 

 

Протягом шести місяців після подання заявки на статус біженця особа не має права працювати. Особа з тимчасовим захистом може працювати відразу після того, як отримала цей статус.