Не всі українці знали, як це — облаштувати своє життя за кордоном. І навіть зараз, після місяців активних бойових дій, правила та умови щодо в’їзду та перебування за кордоном, регулярно змінюються. Тож, в цьому матеріалі ми відповідаємо на 100 найпоширеніших запитань, з якими зіштовхуються українці, які вимушено переїхали до Польщі.

Через культурну і мовну близькість України та Польщі, а також через потужну допомогу польського уряду та небайдужість її мешканців понад мільйон українців знайшли прихисток саме в цій країні.

Польща є членом Європейського союзу та частиною Шенгенської зони. Столиця й найбільше місто — Варшава. Інші великі міста — Краків, Лодзь, Вроцлав, Познань та Щецин. Польща — член багатьох міжнародних організацій, серед яких — Організація Об'єднаних Націй (ООН), МВФ, Європейський союз, НАТО, ОБСЄ, Рада Європи та інші.

Більшість польських міст, радо приймають українців та всіляко їм допомагають. І потрібно зазначити, що така підтримка існує, завдяки польському уряду та небайдужим мешканцям. Тож, найкращим способом віддячити Польщі, буде — дізнатись більше про власні права та обов’язки в новій країні, а також дотримуватись місцевих законів. 

Натиснувши на будь-яке з питань нижче, ви автоматично отримаєте відповідь. Зокрема, ви можете дізнатись про права та обов’язки українців в Польщі, які хочу легітимізувати своє перебування там. А також про можливості та умови щодо працевлаштування, освіти, захисту прав. Окремий блок ми присвятили питанню поїздок до України та поверненню назад у Польщу.

 

ЗАГАЛЬНА ІНФОРМАЦІЯ


Ви перетнули кордон Польщі: чи отримувати статус біженця і що він дає?

Громадяни України, а також їхні чоловіки (дружини), які внаслідок російської агресії покинули свою батьківщину, можуть перебувати на території Польщі легально впродовж 18 місяців. Це стосується осіб, які прибули до Польщі безпосередньо з України після 24 лютого 2022 року і хочуть залишитися в цій країні.

Отримати статус біженця є вашим правом, а не обов’язком. Однак, навіть без цього статусу ви можете проживати у Польщі щонайменше 18 місяців.

Якщо ви не потребуєте термінової допомоги та маєте місце для тимчасового перебування, тоді не потрібно реєструватися в приймальному пункті або де-небудь ще. Ви можете відразу їхати до свого місця призначення. Проте якщо плануєте залишитися у Польщі на тривалий період часу, рекомендуємо отримати PESEL.

Усі українці, які прибули до Польщі після 24 лютого 2022 року, мають право на отримання тимчасового захисту, який дає право на проживання в країні на період до 18 місяців (з 24 лютого 2022, а не з дати в’їзду), доступ до ринку праці та житла, медичну допомогу та доступ до освіти для дітей.

Якщо ви плануєте залишитися в Польщі надовго, ви можете податися на статус біженця. Втім, у цього статусу є багато недоліків. При поданні заявки на його отримання необхідно буде здати свій закордонний паспорт, і протягом 6 місяців після подачі заявки ви не матимете права працювати. Крім того, на час розгляду заявки ви не матимете право повертатися в Україну або перетинати кордон інших держав.

Тимчасовий захист не тотожний статусу біженця, втім, особи, які отримали тимчасовий захист в ЄС, можуть надалі в будь-який час звернутися за отриманням статусу біженця.


Консульський облік українців: чи обов’язковий він і як стати?

Консульський облік запроваджено з метою захисту громадян України в інших країнах. Він не є обов’язковою процедурою, але дає певні переваги. 

Українці, що стоять на консульському обліку:

  • мають право брати участь у виборах в Україні на закордонних дільницях
  • мають право на  евакуацію у випадку надзвичайних подій (стихійних лих тощо)
  • дає право протягом двох місяців на рік перебувати в Україні зі своїм автомобілем, зареєстрованим в Польщі. Цей термін можна використовувати одноразово або поділити на кілька поїздок.

У Польщі можна стати на постійний чи тимчасовий консульський облік. Наприклад, громадяни України можуть стати на постійний облік у тому випадку, якщо вони мають постійний дозвіл на проживання.

На тимчасовий облік мають право стати всі ті, хто збирається залишатися в Польщі більше, ніж 3 місяці та має документ, в якому зазначено термін перебування в країні (тимчасовий дозвіл на проживання). Також на консульський облік можна поставити дитину.

Для того щоб стати на облік, громадяни України подають до консульської установи особисто або надсилають засобами поштового зв'язку:

    • оригінал та копію паспорта громадянина України для виїзду за кордон, а також копію сторінки паспорта, що містить персональні дані (перша сторінка);
    • оригінал та копію паспортного документа законного представника та документів, що підтверджують повноваження законного представника особи, яка приймається на облік (лише для постановки на тимчасовий/постійний консульський облік особи, яка не досягла 16-річного віку, або особи, яка визнана судом недієздатною);
    • копію сторінки паспорта громадянина України для виїзду за кордон з відміткою, що підтверджує факт оформлення в установленому законодавством України порядку документів для виїзду за кордон на постійне місце проживання (лише для постановки на постійний консульський облік);
    • копію документа, до якого внесена інформація про місце народження особи (внутрішнього паспорта громадянина України / свідоцтва про народження / витягу з Державного реєстру актів цивільного стану громадян про державну реєстрацію народження дитини);
    • копію довідки про реєстрацію адреси місця проживання в Україні або відповідних сторінок паспорта громадянина України у формі книжечки, що містять таку інформацію (для постановки на тимчасовий консульський облік) або довідки про зняття з реєстрації місця проживання в Україні (для постановки на постійний консульський облік);
    • копію виданого компетентними органами Польщі дозволу, що дає право на проживання в країні (karta pobytu czasowego / karta stałego pobytu / karta rezydenta długoterminowego UE / karta pobytu członka rodziny obywatela UE / karta stałego pobytu członka rodziny obywatela UE), а також довготермінової національної візи, дійсних на момент подачі документів на консульський облік (у разі наявності);
    • копію документа, виданого компетентними органами Республіки Польща (zaświadczenie o zameldowaniu), що підтверджує адресу місця проживання громадянина України на території консульського округу відповідної консульської установи України в Республіці Польща;
    • одну фотокартку, розміром 10х15 см (білий фон, зображення обличчя - 70-80% загальної площі фото);
    • документ про сплату консульського збору;
    • заповнені заяви та облікову картку, які ви можете знайти за посиланням: https://poland.mfa.gov.ua/konsulski-pitannya/1988-temporary
    • Всі деталі, адреси, реквізити для оплат зборів також можна знайти на сайті: https://poland.mfa.gov.ua/konsulski-pitannya/1988-temporary

PESEL – що це, навіщо, хто і як може його оформити?

PESEL (Powszechny Elektroniczny System Ewidencji Ludności) — це цифровий код, що надається кожній людині для її ідентифікації. Подайте клопотання в муніципалітет міста або в управління ґміни – адміністративної одиниці в Польщі. До клопотання додайте фотографію. Під час подачі документів у вас візьмуть відбиток пальця (це не стосується дітей віком до 12 років). 

Заява подається особисто. Присутність дитини віком до 12 років при поданні заяви не обов’язкова, крім випадків, коли її особа встановлюється на підставі заяви.

Заяву від імені дитини подає один із батьків, опікун, працівник пробації, тимчасовий опікун, призначеним судом з питань опіки та піклування, або особа, яка фактично здійснює опіку над дитиною.

Навіщо потрібен PESEL

Ідентифікаційний код PESEL дозволить вам, наприклад, скористатися послугами охорони здоров'я, соціальної допомоги або зареєструвати компанію в Польщі. Завдяки цьому ви також можете пройти курс вакцинації. Також PESEL потрібен для зарахування дитини до державної школи. Найчастіше в ньому виникає потреба під час укладання трудового договору. Нарешті, код PESEL буде необхідний для того, щоб скористатися будь-якою державною допомогою та пільгами, включаючи 300 злотих, кожному громадянинові України або 500 злотих на кожну дитину.

Хто може отримати PESEL

Кожна особа, яка в період з 24 лютого 2022 року прибула до Польщі з території України або через інші країни у зв’язку з бойовими діями в Україні та:

  • має громадянство України або
  • є чоловіком/дружиною громадянина України, але не має громадянства України або Польщі, або
  • має громадянство України та карту поляка або
  • є членом найближчої родини особи, яка має громадянство України та карту поляка.

PESEL для дитини

Отримати номер PESEL для дитини з України може одна з таких осіб:

  • один із батьків, 
  • опікун, куратор, 
  • тимчасовий опікун або 
  • особа, яка фактично здійснює опіку над дитиною. 

Особа, яка претендує на отримання такого номера PESEL для дитини, має подати  відповідну заяву особисто до ґміни. Дитина також повинна особисто з’явитися в  муніципалітет, якщо їй виповнилося 12 років (будуть взяти відбитки пальців).


Карта побиту – чи потрібно отримувати, коли і як?

Карта побиту – це уніфікований дозвіл, що дає право працювати та перебувати в Польщі без потреби у візі.

Карта побиту буває декількох видів:

  • Карта тимчасового побиту (Karta czasоwego pоbytu) – документ, що підтверджує надання тимчасового дозволу на проживання в Польщі. Видається на термін не більше ніж 3 роки. 
  • Карта постійного побиту (Karta stałego pobytu) – документ, що підтверджує надання постійного дозволу на проживання. Її перевагою є те, що вона є безстроковою, проте сам пластиковий документ змінюють кожні 10 років. Видається на підставі польського походження (карти поляка) або 5 років проживання з картою czasowego pobytu.

Є ще блакитна карта, але вона видається іноземцям, які легально і безперервно проживають в Польщі протягом останніх 5 років і можуть підтвердити наявність постійного джерела доходу протягом останніх 3 років.

Найчастіше українці, що виїхали під час бойових дій претендують на Карту тимчасового побиту. Вона видається терміном не більше як на 3 роки. Після отримання Карти тимчасового побиту немає потреби оформлювати візу, можна подорожувати країнами Шенгену в режимі 90 днів протягом 180 днів. Студенти ВНЗ, які навчаються на стаціонарі, мають право працювати в Польщі без додаткового дозволу.

Відповідно до закону Республіки Польща від 12.03.2022, громадяни України, які втекли від війни, можуть подати клопотання на отримання дозволу на тимчасове проживання не раніше ніж через 9 місяців після дати легального в'їзду до Польщі, але не пізніше 18 місяців після 24 лютого 2022 року, а саме не пізніше 24 серпня 2023 року. Позитивне рішення дасть можливість проживати у Польщі легально протягом трьох років. Після того як ви підготуєте документи, необхідно подати їх до Управління у справах іноземців (Urząd ds. cudzoziemców) за місцем проживання. Записатися на подачу слід попередньо на сайті адміністрації вашого воєводства (кожна має окремий сайт).

Які документи треба підготувати для подачі

Залежно від виду карти побиту, повний пакет документів може відрізнятися. Проте є обов’язковий перелік, який мають підготувати всі: 

    • дві копії анкети-заяви польською мовою;
    • медичне страхування на весь час перебування в Польщі;
    • документи, які є підставою для отримання картки, наприклад: 1) трудовий договір; 2) документи, що підтверджують очне навчання в польському виші; 3) документи члена родини;
    • чотири актуальні кольорові фотографії розміром 3,5х4,5 см;
    • підтвердження сплати державного збору;
    • оригінал + дві копії закордонного паспорта. У випадку, коли треба продовжити дію старої карти побиту, то потрібна і наявність старої карти;
    • згода батьків (якщо особа є неповнолітньою);
    • виписка з рахунку в банку, на якому знаходиться не менше ніж 800 злотих;
    • PESEL та прописка (більше дізнатись можна в місцевій адміністрації).

Важливо! Усі документи українською мовою мають бути перекладені та засвідчені присяжним перекладачем. 

Процедура подачі документів на карту побиту

    1. записатись на прийом у відділ щодо справ іноземців через сайт;
    2. принести відповідний пакет документів;
    3. після подачі документів вам поставлять спеціальний  штамп в паспорт;
    4. рішення про отримання карти побиту. На ваш телефон будуть приходити повідомлення про видачу децизії (рішення інспектора про відмову або ухвалення надання карти побиту) та про готовність пластикової картки;

      якщо рішення негативне, то впродовж 14 днів з моменту його отримання можна подати апеляцію;
    5. щоб забрати карту побиту, потрібно відвідати відділ щодо справ іноземців. У терміналі потрібно вибрати пункт під назвою “Оdbiór karty pobytu”. 

Заявникам, які очікують на карту побиту, рекомендують не виїжджати за межі Польщі до отримання рішення.


DIIA.PL

З серпня 2022 року в Польщі існує аналогічний до української Дії додаток - mObywatel (Diia.pl).

Документ Diia.pl, який є у громадянина України є посвідкою на проживання, що використовується разом із дійсним проїзним документом для перетину зовнішніх кордонів ЄС. Він також дозволяє пересування Шенгенською зоною впродовж 90 днів будь-якого 180-денного періоду. Сюди ж можна додати COVID-сертифікат, а також отримувати електронні рецепти на ліки (eRecepta).

Додаток безкоштовний і може бути використаний будь-ким, хто досяг повноліття за умов:

    • ви перетнули польсько-український кордон після 24 лютого 2022 року
    • маєте номер PESEL
    • встановлено офіційний довірений профіль
    • смартфон з ОС Android версії 7.0 (або пізнішої) або iOS 13 (або новішої)
    • смартфон у якого є Bluetooth з камерою,
    • доступне підключення до інтернету.

Як активувати програму

    • при отриманні номера PESEL попросіть активувати довірений профіль,
    • якщо вам вже присвоєно номер PESEL, але ви відразу не подали заявку на доступ до довіреного профілю, подайте заявку на його отримання в будь-якій муніципальній установі (бажано там, де ви отримали номер PESEL),
    • завантажити та активувати застосунок mObywatel,
    • ознайомитися з умовами та політикою конфіденційності застосунку,
    • активувати застосунок, використовуючи логін та пароль, видані для довіреного профілю,
    • якщо ви забули пароль, можете відновити його, ввівши ім'я користувача або адресу електронної пошти.

Детальніше про застосунок та найчастіші запитання тут:  https://www.gov.pl/web/mobywatel-w-aplikacji/pytannja-ta-vidpovidi-dija-diia


Як оформити документи дітям? 

Що необхідно зробити, щоб отримати паспорт України (ID-картка) та закордонного паспорта для дитини до 16 років?

    • Зібрати необхідні документи 
    • Подати їх документи до консульської установи (адреси можна знайти тут: https://poland.mfa.gov.ua/kontakti) або до “Паспортного сервісу”
    • Сплатити послугу (на місці)
    • Сфотографуватися (на місці)
    • Після отримання SMS, прийти і забрати документи

«Паспортний сервіс» у Варшаві, Кракові та Гданську

Державна міграційна служба України відкрила представництва державного підприємства «Документ» у Варшаві, Кракові та Гданську.

Наразі України можуть оформити там ID-картку, паспорт громадянина України для виїзду за кордон і скористатися послугою з оформлення обох документів одночасно.

Зареєструватися на отримання послуг можливо онлайн – з допомогою електронної черги, а також в порядку живої черги – якщо з якихось причин зареєструватися онлайн не вдалося. Для того, щоб стати у живу чергу, потрібно прийти до «Паспортного сервісу» вранці та отримати талон на обслуговування протягом робочого дня.

Більш детальна інформація про роботу центрів обслуговування громадян «Паспортний сервіс» – за посиланнями:

pasport.org.ua 

www.facebook.com/passportcenterua 

Які документи потрібні для оформлення закордонного паспорту дитини до 16 років?

Для оформлення особі віком до 16 років паспорта громадянина України для виїзду за кордон подаються такі документи:

    • Оригінал свідоцтва про народження.
    • Якщо свідоцтво про народження було видано ЗАГСом України (або консульством України за кордоном), та обидва батьки на момент народження були громадянами України і це зазначено в свідоцтві - достатньо оригіналу свідоцтва про народження.
    • Якщо хоча б один з батьків не був громадянином України на момент народження дитини — довідка про отримання дитиною громадянства України. Видається Державною міграційною службою за місцем реєстрації батька-громадянина України або консульством України в країні народження дитини
    • Якщо свідоцтво або документ про народження було видано іноземними уповноваженими установами за кордоном, може знадобитися легалізація та нотаріально завірений переклад на українську мову. 
    • Якщо свідоцтво або документ про народження було видано установами в невизнаною Україною країнах та регіонах (Косово, Автономна Республіка Абхазія, Автономна область Південна Осетія, ОРДЛО, АР КРИМ в складі РФ) — може знадобитися звернення до суду для встановлення факту народження та отримання громадянства України. 
    • Паспорт громадянина України у вигляді картки (для особи, яка досягла 14-річного віку).
    • Індивідуальний податковий номер фізичної особи — платника податків (за наявності);
    • Документ, що посвідчує особу законного представника та документ, що підтверджує повноваження законного представника (крім випадків, коли законним представником є один із батьків). Заява від одного з батьків (формується на місці). Обов’язкова наявність оригіналів паспорта громадянина України. У разі якщо ПІБ матері або батька не збігаються зі свідоцтвом про народження, додатково надаються документи, що підтверджують факт зміни ПІБ (свідоцтво про шлюб, про розлучення, про зміну прізвища тощо).
    • За наявності, раніше видані закордонні паспорти або проїзні документи дитини (діючі, не діючі, оформлені на інше прізвище);
    • Документи, що підтверджують сплату адміністративного збору, або оригінал документа про звільнення від його сплати; (оплата здійснюється на місці через термінали самообслуговування);
    • Документи, які є підставою для зміни транслітерації (раніше видані документи, що посвідчують особу та підтверджують громадянство України дитини або батьків; документ, що підтверджує факт народження, зміни імені, видані компетентними органами іноземної держави та легалізованих в установленому порядку; тощо)

Присутність дітей віком до 12 років не обов’язкова. Якщо документ оформлюється за відсутності дитини, то необхідно надати її фото 10*15.

Які документи потрібні для оформлення паспорта громадянина України по досягненню 14-річного віку?

    • Свідоцтво про народження;
    • Паспорт громадянина України одного або двох з батьків;
    • Довідка про реєстрацію місця проживання (за наявності).
    • РНОКПП або повідомлення про відмову від його прийняття (за наявності)

* Особа віком від 14 до 18 років, яка має зареєстроване місце проживання — під час оформлення паспорта може за бажанням подати запит на отримання РНОКПП з подальшим відображенням у паспорті.


Як продовжити дію закордонного паспорта?

У разі закінчення терміну дії закордонного паспорта, його можна продовжити максимально на 5 років (для громадян України старше 16 років). Для цього потрібно звернутися до консульської установи й подати відповідну заяву (заява видається на місці).

Для продовження терміну дії паспорта громадянина України для виїзду за кордон до консульської установи необхідно подати:

Оригінал та копію

      • заяви особи або її законного представника
      • паспорту громадянина України для виїзду за кордон

Термін дії паспорта для виїзду за кордон може бути продовжено максимально до п'яти років. Продовження паспорта може бути оформлене не раніше, ніж за 3 місяці до закінчення терміну його дії. Слід зауважити, що при виїзді з Польщі в Україну з таким подовженим паспортом у повторному в'їзді до Польщі можуть відмовити, посилаючись на недійсний проїзний документ.

Внесення інформації про дитину у закордонний паспорт. Для внесення інформації про дитину в паспорт громадянина України для виїзду за кордон законний представник має подати до консульської установи:

    • заяву про внесення до паспорта громадянина України для виїзду за кордон інформації про дитину
    • свідоцтво про народження дитини або документ, що підтверджує факт народження, виданий компетентними органами іноземної держави та його КОПІЮ. У разі відсутності свідоцтва про народження законний представник може подати витяг з Державного реєстру актів цивільного стану громадян про державну реєстрацію народження
    • паспорт громадянина України для виїзду за кордон законного представника та його КОПІЮ
    • просимо звернути увагу на необхідність подання підтверджуючого документа вразі зміни прізвища одного з батьків (законних представників)
    • дві фотокартки дитини розміром 3,5 х 4,5 сантиметра;

Видані компетентними органами іноземної держави документи, що подаються для внесення до паспорта для виїзду за кордон інформації про дитину, засвідчуються в установленому законодавством порядку, якщо інше не передбачено міжнародними договорами України. Такі документи подаються з перекладом на українську мову, засвідченим нотаріально.


Чи можу я повернутись в Україну, якщо у мене немає закордонного паспорта/він закінчився?

Відповідно до Правил перетинання державного кордону громадянами України, у разі коли громадянин, який постійно проживає в Україні, втратив паспортні документи або якщо строк дії таких документів закінчився під час перебування громадянина за межами України, або встановлено, що вони є недійсними з інших причин, документом, що дає право на в'їзд в Україну, є посвідчення особи на повернення в Україну, яке видається дипломатичним представництвом або консульською установою України за кордоном.

Втім, статтею 1 Закону України «Про порядок виїзду з України і в’їзду в Україну громадян України» передбачено, що громадянин України ні за яких підстав не може бути обмежений у праві на в'їзд в Україну. Під час дії правового режиму воєнного стану прикордонниками приймаються документи в додатку Дія. 

Особам без документів, що посвідчують особу перетнути кордон важче, бо прикордонники мають ідентифікувати людину. Але навіть таким громадянам не відмовляють – їх шукають за ксерокопіями та базами даних.

Проте громадянам України, що планують повертатися додому без закордонного паспорта, варто пам'ятати, що дані правила діють лише під час перетину кордону на в'їзд до України. Відповідно, прикордонники іноземної держави можуть не випустити особу за межі відповідної країни без документів для подорожей за кордон. В такому випадку дійсним документом для іноземних прикордонників є посвідчення особи на повернення в Україну. Оформити його можна в консульстві/консульському відділі посольства України закордоном.


Як потрапити на прийом до консульства України?

Реєстрація на чергу в консульства відбувається онлайн.  Аби оформити візит до консульства, потрібно пройти просту реєстрацію на сайті за посиланням: https://registration.mfa.gov.ua/qmaticwebbooking/#/

Електронна черга до консульства — кроки для реєстрації:

    • у пункті 1 обрати країну перебування та установу, до якої бажаєте забронювати візит;
    • у пункті 2 обрати консульську послугу, яку ви плануєте отримати у консульській установі,
    • ознайомитися з інформацією в рубриці «Консульські питання» на сайті Посольства України в Республіці Польща щодо переліку документів, необхідних для вчинення відповідної консульської дії,
    • переконатися, що у вас наявні всі необхідні документи та виконані інші передумови для цієї консульської дії,
    • у пункті 3 обрати доступну дату та годину візиту,
    • у пункті 4 заповнити усі поля та вказати достовірні дані заявника, які запитуються.

Запис до електронної черги є БЕЗКОШТОВНИМ для всіх видів послуг.

Відсутність можливості обрання дати візиту означає, що всі вільні місця на цей час зайняті. Вільні для реєстрації дні з’являються поступово. Також вільні дати можуть з’явитися у випадку, якщо один із зареєстрованих заявників скасував бронювання.

Для перевірки наявності вільних місць необхідно слідкувати за оновленням системи. Доступні для бронювання слоти відкриваються щодня. Через надзвичайно великий попит на консульські дії вільний час швидко бронюється, тому дуже часто Ви бачите повідомлення "Вільні слоти для запису відсутні". У зв`язку з цим, просимо Вас утриматись від телефонних дзвінків та запитів на електронну пошту консульських установ України в Республіці Польща з проханням пояснити ситуацію або здійснити запис в індивідуальному порядку.

ЗВЕРТАЄМО УВАГУ, що громадянину під час прийому буде надана лише та консульська дія, на яку він записаний. Той, хто хоче подати документи на оформлення паспорта, але бронює запис на інші консульські дії, не буде прийнятий з паспортних питань.


Де перекласти документи і чи потрібно це робити? 

Перебуваючи в Польщі, більшості українців, рано чи пізно, доводиться робити переклад особистих документів. Для цього не обійтися без послуг присяжного перекладача. Адже присяжний переклад у Польщі потрібен іноземцю в багатьох сферах життя: для того, щоб легалізувати своє перебування, навчатися у країні, працювати або вести підприємницьку діяльність. 

Присяжний переклад (tłumaczenie przysięgłe) – це точний та дослівний переклад документів особи, яку здійснює фахівець, котрий отримав таке право в установленому законом порядку. Справа в тому, що здійснити завірений переклад офіційних документів у звичайного перекладача не можна. Документи, викладені іноземною (в тому числі українською) мовою, приймаються до державних установ та багатьох інших офіційних закладів Польщі виключно з присяжним перекладом.

Чому український нотаріальний переклад не підходить?

Одразу треба зауважити, що в Україні не існує інституту присяжних перекладачів. Тож нотаріус, завіряючи документ, перекладений звичайним перекладачем, за фактом лише встановлює особу перекладача та посвідчує його підпис. У той самий час, він не несе відповідальності за зміст. Саме тому в державних органах та установах Польщі не приймаються такі переклади, а вимагається саме присяжний, підтверджений підписом та печаткою відповідного перекладача. Єдиним винятком може бути варіант, коли нотаріально завірений переклад буде перевірений та підтверджений консульським підписом. Тобто людина має замовити переклад у звичайного перекладача, завірити його у нотаріуса, а потім засвідчити в консульській установі. 

Як знайти присяжного перекладача?

Для того, щоби знайти сертифікованого присяжного перекладача, потрібно зайти у відповідний розділ на сайті Міністерства юстиції Республіки Польща. Тут надається таблиця з переліком та контактними даними усіх спеціалістів, які працюють на території Польщі. За допомогою запропонованої системи фільтрів ви можете відібрати присяжних перекладачів, відповідно до власних вимог до спеціалістів, вказавши побажання щодо:

    • мови перекладу;
    • наукового ступеню фахівця;
    • воєводства та міста, де надаються послуги.

Варто зауважити, що деякі присяжні перекладачі працюють із клієнтами навіть у дистанційному форматі. У такому випадку вам доведеться надіслати скани документів.

Займаючись пошуком присяжного перекладача, майте на увазі, що повноваження засвідчувати переклад від міністерства отримують виключно фізичні особи, безпосередньо перекладачі. Тож, якщо ви звертаєтеся до бюро перекладу, воно лише виступає посередником між вами та спеціалістом.

Як довго робиться переклад та скільки коштує?

Швидкість та вартість присяжного перекладу зазвичай визначаються його розміром (кількістю знаків) та складністю, а також завантаженістю перекладача. У більшості випадків стандартні документи типу атестата та свідоцтва про народження перекладаються протягом 4-8 днів.

Ціни на свої послуги кожний присяжний перекладач встановлює самостійно. На сьогодні завірений письмовий переклад із української мови на польську спеціалісти з реєстру Міністерства юстиції Польщі пропонують зробити в середньому за 35-50 злотих за одну сторінку документа (1125 знаків). Найвищі розцінки традиційно встановлюються на медичний переклад, адже він вимагає від перекладача не тільки знання мови, але й медицини.


Які  є соціальні виплати українцям і як їх оформити?

1) Програма «Сім’я 500+»

Програма «Сім’я 500+», або, як її коротко називають, «500+», — це допомога для батьків, тимчасових опікунів та осіб, які здійснюють альтернативну опіку над дитиною. Її можуть отримати ті громадяни України, які в’їхали на територію Польщі після 23 лютого 2022 року. Цю грошову допомогу призначає та виплачує заклад соціального страхування (ZUS). 

Хто може подати заяву на отримання допомоги «500+»?

Заяву на отримання цієї грошової допомоги можуть подати такі особи:

    • громадянин України або хтось із подружжя громадян України, які легально перебувають на території Польщі;
    • батько/матір або тимчасовий опікун дитини, яка приїхала до Польщі з України після 23 лютого 2022 року;
    • опікун / тимчасовий опікун народженої в Польщі дитини від матері-громадянки України, яка перебуває на території Республіки Польща легально.

Важливо: тимчасового опікуна або альтернативну опіку призначає польський суд. 

 Який розмір допомоги і як довго вона виплачується?

Допомога «500+» виплачується щомісяця в розмірі 500 злотих на одну дитину. Ця сума може бути меншою лише в двох випадках: якщо дитина народилася в місяці, коли нараховується допомога, або якщо їй виповнилося 18 років. 

 Допомога «500+» виплачується в період вашого з дитиною перебування в Польщі. 

 Як отримати допомогу «500+»?

 Для того щоб отримати допомогу «500+», ви повинні надати:

    • ідентифікаційні номери PESEL для заявника та дитини;
    • адресу електронної пошти;
    • польський номер телефону;
    • рахунок у польському банку.

Надати ці документи необхідно до найближчої установи ZUS,  адреси є тут: https://www.zus.pl/o-zus/kontakt/oddzialy-inspektoraty-biura-terenowe 

Або в електронному вигляді, деталі тут: https://www.zus.pl/e-wizyta 

ВАЖЛИВО! Якщо українцю була виплачена допомога ZUS за місяць, наступний за місяцем, у якому громадянин виїхав із Польщі, виплату потрібно повернути.

Як повернути ці гроші?

Необхідно здійснити переказ на банківський рахунок Закладу соціального страхування (ZUS): 82 1020 5604 0000 0102 8996 3017. 

Якщо переказ здійснюється із закордонного банківського рахунку, наприклад, з українського, перед номером рахунку слід додати PL (тобто PL 82 1020 5604 0000 0102 8996 3017). 

У призначенні платежу треба вказати ім’я та прізвище одержувача допомоги, номер справи, а також приписку “500+”.

Дізнатися більше про повернення коштів можна у відділах ZUS у Кракові за номером телефону +48 22 444 02 55 з понеділка по п’ятницю (8:00-18:00) або написавши на електронну пошту [email protected].

Як повідомити ZUS про виїзд з території Польщі:

Українські переселенці, які планують виїхати із Польщі — додому чи до інших країн, повинні повідомити про свій виїзд із країни польське Управління соціального страхування (ZUS). Робити це потрібно не усім, а лише тим, хто отримує допомогу, або подав заявку на виплати ZUS. 

2) Одноразова допомога у розмірі 300 злотих

Українці, які прибули до Польщі з 24 лютого, можуть отримати одноразову допомогу на невідкладні витрати "300+" – 300 злотих . Для їх отримання потрібно оформити PESEL), відкрити рахунок в банку (це можливо навіть з внутрішнім українським паспортом) 

Зверніться до відповідного організаційного підрозділу ґміни (подробиці можна знайти в розділі Куди подавати заяву).

    1. Запитайте заяву у службовця цього підрозділу.
    2. Заповніть заяву (детальніше див. Що потрібно підготувати) та поставте підпис.
    3. Допомога буде зарахована на Ваш банківський рахунок, щойно Ваша заява буде оброблена. У обґрунтованих випадках допомогу можна отримати в касі установи або перерахувати поштовим переказом.

3) Допомога від IRC (Міжнародний комітет порятунку)

Ця програма призначена для громадян, які в’їхали до Польщі з України після 24 лютого 2022 року. Перетин українсько-польського кордону не є обов'язковим, можливий в'їзд з інших країн. Щоб скористатися допомогою, нам не потрібен номер PESEL або рахунок у польському банку. Потрібен лише штамп про перетин кордону України після 24 лютого. Працівники також можуть попросити надати український ідентифікаційний номер, але це не є обов’язковим.

Пріоритет в отриманні цієї допомоги надається:

- сім'ї з неповнолітніми дітьми,

- люди з інвалідністю,

- люди старші 60 років.

Слід зазначити, що ця програма реалізується замість допомоги ООН. Тож ви можете отримати допомогу або від ООН, або від IRC. Люди, які подали заявку на допомогу ООН, але ще не отримали її або не брали участі в програмі ООН, можуть звернутися до IRC і отримати фінансову підтримку. Однак у заяві ви повинні підтвердити, що не отримуєте допомогу від інших організацій, і підписати заяву про те, що ви несете за це повну відповідальність.

Розмір фінансової допомоги від обох організацій однаковий. У випадку IRC відповідні громадяни України отримуватимуть 710 злотих на місяць протягом трьох місяців на одну особу та 610 злотих на кожного наступного члена сім’ї (максимум для чотирьох осіб у сім’ї).

Як зареєструватися?

Для консультації щодо отримання допомоги звертайтесь за телефоном: +48 667 647 239 з 9:00 до 17:00.з 9:00 до 17:00.  

Також ви можете зателефонувати або надіслати SMS на  цей номер через WHATSAPP, VIBER і TELEGRAM.

Після реєстрації протягом 2 тижнів ви отримаєте СМС з інформацією про місце та час, коли потрібно прийти для заповнення анкети. Єдина філія IRC знаходиться у Варшаві . На місці волонтери допоможуть заповнити анкету.

Згодом ви отримаєте СМС із кодом для виведення грошей або картку, яка буде активована протягом 48 годин. З його допомогою ви зможете  розплачуватися скрізь, де приймають картки VISA.

ВАЖЛИВО! Зверніть увагу, що ця програма діє не на постійній основі і періодично можливість  зареєструватись закривається, щоб отримати дофінансування програми і забезпечити заявки всіх зареєстрованих. 

4) Допомога від Осередка соціальної допомоги

Громадянин України, який прибув до Польщі через воєнні дії в Україні та опинився в скрутному становищі може звернутись по допомогу до  Осередка соціальної допомоги в місці свого перебування (такі осередки є в кожній гміні),

Яку допомогу надають такі осередки: періодична допомога, цільова допомога на їжу або готові обіди, соціальна робота, поради спеціалістів, кризисне втручання, послуги опіки, притулок/помешкання або допомога продуктами харчування.  

За допомогою можуть звертатися громадяни України, які легально в’їхали до Польщі безпосередньо з території України після 24 лютого 2022 року, декларують бажання залишитися в Польщі та були внесені до реєстру PESEL та громадяни України, які легально перебувають на території Польщі, а їх член родини повернувся до України з метою захисту Батьківщини.

5) Допомога  Фонду справедливості при Міністерстві юстиції

Кожен українець, що виїхав з зони бойових дій може звернутись по безплатну допомогу до Фонду справедливості, яким керує Міністерство юстиції.

Для цього потрібно скористатися цілодобовою Лінією допомоги потерпілим за номером телефону: +48 222 309 900.

Гаряча лінія працює українською, російською та англійською мовами. 

Вид допомоги залежить від індивідуальної ситуації потребуючих. Крім юридичної, психологічної та медичної допомоги надається також матеріальна підтримка. Вона покриє, серед іншого, витрати на: лікування, реабілітацію, ліки, харчування (талони на харчування), придбання одягу, білизни, взуття, миючих засобів і засобів особистої гігієни.

Перелік закладів, де біженці можуть отримати допомогу, знаходиться на сайті: www.funduszsprawiedliwosci.gov.pl/pl/znajdz-osrodek-pomocy/.

6) Співфінансування витрат на ліки

500 злотих (3 400 гривень) на купівлю ліків в аптеці можуть отримати українці, які виїхали до Польщі після 24 лютого цього року і оформили номер PESEL. До програми можуть приєднатися як дорослі, так і неповнолітні (за них подають заявку батьки/опікуни).

Витратити ці гроші можна буде до кінця 2022 року.  

Щоб приєднатися, необхідно заповнити електронну реєстраційну форму. Після заповнення форми дані зареєстрованої особи будуть перевірені. Якщо заявка заповнена правильно, учасник програми отримає повідомлення на адресу електронної пошти, зазначену в реєстраційній формі, що містить індивідуальний код учасника програми (у вигляді штрих-коду), що дозволяє використовувати співфінансування для придбання ліків та продуктів доступних в аптеці, а також авторизуватися у спеціальному веб-додатку.

3 кроки, щоб приєднатися до програми:

    1. Заповніть реєстраційну форму на сайті: https://health4ukraine.com/ 
    2. Дочекайтеся перевірки заявки організатором.
    3. Після позитивної перевірки заявки ви отримаєте індивідуальний код учасника програми.

Існує можливість отримання другого коду. Учасник програми може подати заявку на отримання другої картки у випадку, якщо термін дії першого коду учасника програми закінчився або учасник використав мінімум 300 злотих з першого ліміту на рецептурні продукти. Щорічно учасник програми може отримати до 1000 злотих фінансування для придбання ліків і продуктів, доступних в аптеці!

ВАЖЛИВО! Зверніть увагу, що ця програма діє не на постійній основі і періодично можливість  зареєструватись закривається, щоб отримати дофінансування програми і забезпечити заявки всіх зареєстрованих. 

Допомога на дітей від 1 до 3 років від (RKO) – Сімейний капітал опіки

Сімейний опікунський капітал (RKO) призначається на дітей віком від 12 до 35 місяців. Цей тип допомоги не залежить від доходу сім’ї та становить загалом до 12 тис. злотих на другу та кожну наступну дитину в сім’ї. RKO може бути призначений на дитину, яка є громадянином України та прибула з України до Польщі у зв’язку з бойовими діями після 23 лютого 2022 року.

Ви маєте право на сімейний опікунський капітал на другу та наступних дітей у сім’ї, якщо дитина проживає разом із вами та ви її утримуєте, а також дотримано всі такі умови:

    • Ви є матір’ю/батьком дитини з України.
    • Ви є громадянином України або чоловіком/жінкою громадянина України.
    • Ви приїхали до Польщі з України у зв’язку з бойовими діями з дитиною після 23 лютого 2022 року або проживали в Польщі до 24 лютого 2022 року, але дитина, на яку ви подаєте заяву на RKO, прибула до Польщі з України у зв’язку з бойовими діями після 23 лютого 2022 року.

Отримувати сімейний опікунський капітал можна з першого числа місяця, у якому дитині виповнилося 12 місяців, до останнього дня місяця, у якому дитині виповнилося 35 місяців.

Коли можна подати заяву?

Ви можете подати заяву:

    • з першого числа місяця, у якому дитині виповнюється 9 місяців,
    • до кінця місяця, у якому дитині виповнюється 13 місяців.

Якщо ви подасте заяву впродовж цього періоду, ви матимете право на капітал із першого числа місяця, у якому дитині виповнюється 12 місяців, до:

    • останнього дня місяця, у якому дитині виповнюється 23 місяці — якщо в заяві ви вкажете, що хочете отримувати капітал у розмірі 1000 злотих на місяць,
    • останнього дня місяця, у якому дитині виповнюється 35 місяців — якщо в заяві ви вкажете, що хочете отримувати капітал у розмірі 500 злотих на місяць.

Якщо ви подасте заяву після місяця, у якому дитині виповнюється 13 місяців, ви отримаєте зменшений капітал (на 500 злотих за кожен пропущений місяць після досягнення дитиною 12 місяців).

Де і як подати заяву?

Щоб отримати RKO, Ви мусите подати заяву до Закладу соціального страхування на бланку RKO-U через Платформу електронних послуг (PUE) ZUS.

Ви мусите вибрати відповідний бланк RKO-U Заява про отримання сімейного опікунського капіталу на дитину, яка є громадянином України та прибула з України до Польщі у зв’язку з бойовими діями після 23 лютого 2022 року.

Необхідні документи

Щоби подати заяву на сімейний опікунський капітал (бланк RKO-U) до ZUS, Вам будуть потрібні:

    • польські ідентифікаційні номери PESEL: ваш (особи, яка подає заяву) та дитини;
    • адреса електронної пошти;
    • польський телефонний номер;
    • номер банківського рахунку в Польщі.

Детальну інформацію про заповнення анкети можна отримати тут: https://bit.ly/3Na03X8 


Як оформити SIM-картку в Польщі?

Усі SIM-карти в Польщі можна купити тільки з документом, що посвідчує особу. Найкраще взяти закордонний паспорт або посвідку на проживання в країні ЄС (пол. karta pobytu). Якщо ви виїжджали з України за українським паспортом, візьміть його, також SIM-картку можна легально оформлювати на іншу особу (тільки за її присутності).

Придбати в Польщі SIM-карту можна у великих торгових центрах, в газетних кіосках, на касах супермаркетів та салонах мобільного зв'язку. Найбільші мобільні оператори у Польщі називаються Orange, Play, T-mobile, Plus. Усі вони ввели спеціальні пропозиції та знижки для біженців з України, про які можна почитати на їхніх сайтах.

Для того аби активувати SIM-карту, спочатку необхідно її зареєструвати. Реєстрація була впроваджена у 2016 р. з метою протидії терористам і можлива декількома шляхами:

    • зареєструйте картку в салоні мобільного зв'язку (з цим вам допоможуть працівники магазину)
    • за допомогою мобільного додатку оператора
    • швидка реєстрація SMS-кою
    • через листоношу

Найлегше це зробити з допомогою співробітників салонів мобільного зв'язку. 


Як оформити банківську картку в Польщі?

Щоб відкрити рахунок у польському банку, потрібно завітати у найближче відділення та пред'явити необхідні документи. Слід зазначити, що у різних банках встановлені різні вимоги. До того ж в умовах сьогодення фінансові установи швидко підлаштовуються під потреби часу, тому можуть вноситися оперативні зміни щодо деяких правил. Проте, практично в будь-якому банку українець зможе відкрити рахунок, якщо матиме:

    • посвідчення особи (найкраще закордонний паспорт або внутрішній український паспорт у вигляді ID-картки, оскільки з паперовим українським паспортом не всі банки згодні працювати);
    • номер PESEL;
    • польський номер телефону;
    • адресу проживання у Польщі.

Договір про відкриття рахунку підписується у відділенні банку. Проте банківську картку видають не відразу: її надсилають поштою за місцем проживання протягом 7-14 робочих днів. 

Тому при підписанні договору з банком необхідно вказати свою польську адресу (прописаним бути необов'язково, але переконайтеся, що у вас є доступ до поштової скриньки).


Чи можуть на польську картку перекидати гроші люди з інших країн?

Спрощені умови відкриття банківських рахунків та мінімальну комісію за обслуговування для громадян України наразі пропонують багато банків в Польщі.

Найкраще, що ви можете зробити у цьому випадку - обов'язково уточнювати всю інформацію  безпосередньо перед відкриттям рахунку. Наразі багато банків Польщі скасували плату за перекази в Україну та з України.

Також важливо, що деякі фінансові установи відкрили гарячі лінії українською мовою для зручного надання консультацій. Всі номери телефонів можна переглянути на офіційних сайтах. Крім того, у низці польських банків доступна українська мова в застосунках для інтернет-банкінгу.

При виборі як способу, так і конкретного варіанту для переказу коштів вартує звертати увагу на:

    • вартість цих послуг (комісія за відправлення/отримання, зняття в банкоматах тощо),
    • географія пунктів, банків, автоматів  обслуговування тієї чи іншої системи,
    • зручність користування.

Чи можна обміняти гривні на злоти?

Ні,  не можна. 10 вересня 2022 року завершилась дія угоди між Національним банком Польщі та PKO Bank Polski щодо обміну українцями готівкової гривні на польські злоті у відділеннях цього комерційного банку на території Польщі.

Наразі  обміняти на злоти можна євро чи долари.

Також,  можна користуватись гривневими платіжними картками і без перешкод розраховуватись ними в магазинах, а також знімати з них одразу злоти за відповідним курсом, який встановлює банк.


Як знайти житло в Польщі?

Якщо потребуєте тимчасового розміщення, харчування слід звертатися до приймальних пунктів, які знаходяться у прикордонній зоні та у містах Польщі. Вони розташовані на всіх пунктах перетину українсько-польського кордону та вокзалах (dworzec). Як правило, інформаційні афіші про такі пункти виконані на тлі кольорів українського прапора і його назва зазначена українською та польською мовами. У таких пунктах Вас можуть направити до Центрів з прийняття українців у потребі, де Вам нададуть можливість перепочити, їжу, можливість заночувати у теплому місці (на добу або більший строк). 

Їхній перелік знаходиться тут https://www.gov.pl/web/ua/-2. Звертаємо увагу, що цей перелік не є вичерпний. Їх може бути більше за рахунок пунктів відкритих владою міст. Про них ви можете дізнатися на офіційному сайті міста де ви перебуваєте (як правило, сайт міста виглядає так: «назва міста».pl).

Програма соціальної оренди для українців від фонду Habitat for Humanity Poland

Благодійний фонд Habitat for Humanity Poland у межах співпраці з IOM Polska реалізує в Польщі програму соціальної оренди житла для сімей з України, які втекли від війни. Модель соціальної оренди передбачає допомогу в пошуку доступної оренди житла та полягає в посередництві між власниками помешкань і людьми, які втратили своє житло або мають низький дохід. Взяти участь у програмі та отримати житло на умовах соціальної оренди можуть громадяни України, які відповідають таким вимогам:

    • мають документальне підтвердження перетину кордону після 24 лютого 2022 року;
    • проживали та виїхали із зони безпосереднього ураження бойовими діями (співробітники організації орієнтуються на карту воєнних дій, яка створена та оновлюється на основі загальнодоступної інформації);
    • є одинокою матір’ю (батьком, опікуном) із дитиною/дітьми, або родиною, що складається з кількох осіб, або особою, яка потребує постійної підтримки разом із опікуном, який її підтримує;
    • мають можливість та бажання працювати чи приступити до роботи (підтверджується заявою учасника або пред’явленням трудового договору/ договору підряду /іншого документа, що підтверджує заробіток);
    • декларують бажання перебувати в Польщі якнайменше 3 місяці.

У певних випадках допомогою можуть скористатися також особи, які не відповідають оприлюдненим критеріям (наприклад, не можуть працювати), але перебувають у складній життєвій ситуації через вік, стан здоров’я тощо. Тож кожен випадок оцінюється індивідуально. Черговість надання квартир визначається черговістю надходження заяв.

Учасник програми отримує 2 пропозиції житла на вибір. Договір на суборенду укладається на строк від 6 до 12 місяців. 

Щоб долучитися до проєкту, потрібно заповнити спеціальну анкету, а поставити будь-які питання щодо умов програми можна, подзвонивши на телефон гарячої лінії 799351115. Консультанти гарячої лінії нададуть інформацію про проєкт Habitat Poland та проконсультують щодо вирішення житлових питань. Гаряча лінія працює щодня з понеділка по п’ятницю: 8.00-20.00 (перерви 12.30-13.00 та 16.30-17.00).

Муніципальна допомога з житлом для біженців з України

У багатьох містах Польщі проблему пошуку житла для біженців намагаються вирішити на рівні органів місцевого самоврядування із залученням різних благодійних фондів. Зазвичай така допомога розрахована на короткострокове забезпечення житлом (від кількох днів до місяця), а також є цільовою та орієнтована на житлові потреби конкретної сім’ї. Нижче пропонуємо декілька телефонів, за якими можна звертатися по допомогу у вирішенні тимчасових житлових питань у різних містах Польщі:

    • Варшава – цілодобово можна дзвонити на україномовну гарячу лінію Українського дому за телефоном 727805764 або задекларувати свою потребу в житлі, заповнивши відповідний формуляр
    • Катовіце – за допомогою можна звернутися, зателефонувавши на номери служби допомоги 327378787 або 539696888
    • Лодзь – усі, хто прибувають до міста та потребують розміщення, можуть звернутися за допомогою в пошуку житла з 8 ранку до 20.00 за телефонними номерами 426385995 або 426641081
    • Люблін – бажаючи знайти житло в місті мають дзвонити за номером 53339156
    • Ополе – тут функціонує цілодобова телефонна служба допомоги, куди можна звернутися за телефонними номерами 881320160 або 881320165
    • Зелена Гора – звертатися можна на міський телефон довіри 8697662349

Корисні сайти для пошуку житла

Якщо вас цікавить не стільки безкоштовне короткострокове розміщення, скільки можливість винаймати окреме житло за адекватну ціну, пропонуємо ресурси, які можуть допомогти в пошуках придатних житлових об’єктів:

    • OLX – один із найпопулярніших сайтів безкоштовних оголошень як в Україні, так і в Польщі, пропозиції оренди потрібно шукати в розділі «Житло», також можна звернути увагу на спеціальну категорію для українців «Для України»;
    • Gratka – ще один популярний у Польщі сайт безкоштовних оголошень, де так само є розділ, призначений спеціально для біженців з України;
    • Gethome – польський портал безкоштовних оголошень, де серед іншого можна знайти актуальні пропозиції з оренди квартир;
    • Otodom – спеціалізований ресурс для пошуку продажу та оренди житла, на якому публікуються сотні оголошень на день;
    • Nieruchomosci – ресурс, присвячений пошуку нерухомості, де розміщені оголошення з продажу та оренди житла по всій території Польщі.
    • Ukrainetakeshelter – сервіс із пошуку безкоштовного житла для українців як у Польщі, так і по всьому світу;
    • Ua.support – спільний проєкт з благодійним порталом airbnb.org, після реєстрації на сайті, ви отримаєте безкоштовні пропозиції щодо тимчасового проживання;
    • PomagamUkrainie – польський державний сайт допомоги біженцям з України, де у розділі «Житло та квартири» (Noclegi i mieszkania) пропонуються актуальні варіанти як безкоштовного житла, так і довгострокової оренди по всій території Польщі;
    • Nocowanie – база безкоштовних пропозицій житла у будь-якому місті Польщі;
    • Morizon – україномовний ресурс із пошуку житла в Польщі;

Як отримати дозвіл на перебування машини в Польщі? Чи потрібно змінювати номери? Як це зробити?

Українським біженцям по прибутті до Польщі не потрібно одразу ставити автомобіль на облік. Транспортний засіб має бути зареєстрований в Україні, мати дійсний техогляд та страховку для виїзду за кордон. Реєструвати авто на іноземних номерах у Польщі потрібно, якщо ви плануєте перебувати у цій країні понад 180 днів.

Заяву про реєстрацію автомобіля необхідно подати до районної (повітової) адміністрації за місцем проживання.

Разом із заявою необхідно надати такі документи:

    • посвідчення особи власника;
    • сертифікат відповідності транспортного засобу;
    • страховку (ОС);
    • підтвердження сплати ПДВ (VAT);
    • техогляд;
    • документ, що підтверджує право власності на автомобіль (оригінал договору купівлі-продажу, договору дарування, рахунок-фактуру з ПДВ);
    • свідоцтво про реєстрацію в Україні;
    • номерні знаки;
    • техпаспорт (за наявності)

Реєстрація транспортного засобу вимагає сплати певних державний платежів. В основному це:

    • 85 злотих – плата за реєстраційний документ, набір знаків легалізації і контрольну наклейку на лобовому склі транспортного засобу;
    • 13,50 злотих – збір за тимчасовий дозвіл;
    • 80 злотих – збір за реєстраційний номер для легкового автомобіля,
    • 75 злотих – комісія за техпаспорт (якщо виробник або імпортер транспортного засобу не видав його),
    • 0,50 злотих – реєстраційний внесок.

Якщо авто куплене не в Польщі, а в іншій країні, то й ціни на сплату мита можуть відрізнятися.

Після розгляду заяви, вам буде присвоєно польські автомобільні номери, видані необхідні наліпки та тимчасовий техпаспорт. Ваш постійний технічний паспорт буде виданий протягом 30 робочих днів.

У ваш новий техпаспорт внесуть позначку про те, коли його дія закінчується. Якщо ви плануєте продовжити користуватися своїм автомобілем у Польщі після закінчення терміну дії техпаспорта, потрібно продовжити його. Ви можете зробити це в тому ж департаменті.

Для того щоб виїхати в Україну на зареєстрованому в Польщі авто необхідно стати на консульський облік. Наявність такого штампу дає право власникам зареєстрованих у Польщі автомобілів легально перебувати з ними на території України протягом 60 днів на рік. При перетині кордону на українській митниці потрібно буде лише надати додатково копії реєстраційного талона на авто та підписати отриманий документ-зобов'язання виїхати за межі держави у встановлений термін. 


Як працює громадський транспорт в Польщі?

Громадський транспорт Варшави

До системи громадського транспорту Варшави входять автобуси, трамваї, метро та приміські поїзди (електрички). Місто розділене на дві квиткові зони: 1 strefa та 2 strefa. До першої входить безпосередньо Варшава, до другої – приміські населені пункти. Прикордонні зупинки та зупинки у другій зоні мають відповідне маркування. У Варшаві квиток на проїзд діє на всі види транспорту. Залежно від терміну дії квитки бувають одноразові, тимчасові, короткострокові та довгострокові. Що стосується зони дії, то можна купити квиток, який дійсний або тільки в першій зоні, або у двох зонах. Деякі види квитків можуть бути груповими.

Як придбати квиток?

У Польщі у громадському транспорті немає кондукторів, тому краще подбати про придбання квитка на проїзд завчасно. Тим, хто часто користується громадським транспортом, вигідніше придбати довгостроковий проїзний квиток.

У вас є кілька варіантів, як ви зможете це зробити:

    • перший — купити квиток в мобільних додатках, наприклад Jakdojade, E-podróżnik.pl, Zbiletem;
    • другий — купити квиток в кіоску або в автоматі на зупинці;
    • третій варіант, доступний не у всіх видах транспорту — купити квиток у водія, але варто пам’ятати, що у водія ви не зможете розплатитись кредитною карткою.

 

ПРАЦЕВЛАШТУВАННЯ


Де шукати роботу в Польщі?

Якщо ви є громадянином України і легально в’їхали в Польщу після 24 лютого 2022 року, ви можете працювати в Польщі. Вам не потрібно отримувати дозвіл на роботу для іноземця. Усі формальності, пов’язані з вашим легальним працевлаштуванням, несе роботодавець.

Ви можете скористатися безкоштовною допомогою повітового відділу служби зайнятості (340 відділів) або воєводського відділу ринку праці (16 відділів), що включає підтримку у пошуку роботи, головним чином працевлаштування та надання консультацій з питань професійної орієнтації. Зателефонуйте до відділу служби зайнятості або на інфолінію 19524 або до найближчої служби зайнятості, де консультант  з питань зайнятості або агент з працевлаштування проведе з вами розмову, щоб оцінити вашу ситуацію та визначити потреби. Він розпитає вас про професійну кваліфікацію, досвід, дізнається, яка робота вас цікавить, яка професія тощо.

У разі наявності ви можете взяти на зустріч документи, що стосуються вашої професійної кваліфікації та досвіду роботи.

Ви можете самостійно користуватися центральною базою вакансій, не відвідуючи службу зайнятості за допомогою комп’ютера, телефону чи інших мобільних пристроїв з доступом до Інтернету (http://oferty.praca.gov.pl). Якщо у вас є смартфон, ви можете встановити програму ePraca (Android та iOS).

Ви можете скористатися допомогою співробітника служби зайнятості, який допоможе вам знайти в Центральній базі вакансію та надасть інформацію про відповідні пропозиції роботи (контактні дані роботодавця та іншу важливу інформацію).

Професійна орієнтація

Ви також можете скористатися послугами професійної консультації, які надають служби зайнятості та центри інформації та планування кар’єри, які діють при воєводських службах зайнятості. Щоб отримати цю допомогу, зателефонуйте або зверніться до служби зайнятості.

Ви отримаєте підтримку в:

    • правильному виборі професії
    • зміна кваліфікації
    • початку роботи
    • перевірка ваших компетенцій, інтересів та професійних вмінь
    • планування розвитку кар’єри.

Реєстрація в службі зайнятості як безробітного

Після реєстрації в службі зайнятості по відношенню до вас можна буде застосувати повний пакет з каталогу форм допомоги, визначених у чинних нормативних актах. Цей каталог включає:

    • професійне навчання,
    • співфінансування відкриття бізнесу,
    • відшкодування за працевлаштування (технічні роботи, громадські роботи тощо),
    • відшкодування вартості проїзду та проживання до місця роботи та назад,
    • відшкодування витрат на догляд за дитиною до 7 років тощо.

Консультації щодо законності працевлаштування громадян України на території Республіки Польща українською мовою надаються:

    • з понеділка по п'ятницю, з 9.00 до 15.00 за телефоном 22 111 35 88 - для іноземців, які працюють в воєводствах: Мазовецьке, Лодзьке, Великопольське, Свєнтокшиське, Люблінське та Любуське;
    • з понеділка по п'ятницю, з 9.00 до 15.00 за телефоном 89 333 17 41 - для іноземців, які працюють у воєводствах: Вармінсько-Мазурське, Підляське, Куявсько-Поморське, Поморське та Західнопоморське;
    • з понеділка по середу з 16:00 до 20:00 за телефоном 22 111 35 29 - для іноземців, які працюють у воєводствах: Підкарпатське, Малопольське, Сілезьке, Опольське та Нижньосілезьке.

Корисні контакти та ресурси

Телефони екстрених служб у Польщі

    • Загальний номер екстреної допомоги в Польщі для всіх служб – 112. Диспетчер перенаправить вас у ту службу, яка допоможе у конкретно вашому випадку. 
    • Швидка допомога:  999
    • Поліція: 997
    • Пожежна служба: 998

Телефони гарячих ліній консульств та посольств України в Польщі

    • Посольство України в Республіці Польща +48698608837 та +48537516463;
    • Генеральне консульство України в Любліні +48784138555;
    • Генеральне консульство України в Кракові +48669352962;
    • Консульство України в Гданську +48607654333.

Корисні ресурси:

 

МЕДИЧНА ДОПОМОГА


Які документи потрібні дорослому і дитині, щоб потрапити до лікаря?

Українці, які прибули у Польщу після 24 лютого 2022 року, мають право на безоплатну медичну допомогу на рівні з громадянами країни. Це право надається всім громадянам України, від неповнолітніх до людей похилого віку. 

Для того, щоб отримати медичну допомогу, потрібно мати наступні документи: 

    • закордонний паспорт громадянина України, в якому є позначка про перетин кордону не раніше 24 лютого 2022 року  
    • якщо ви перетнули кордон без закордонного паспорта — документ, що підтверджує дату перетину польського кордону польськими службами.

Крім того, українці, які мають намір залишитися в Польщі на певний період, можуть отримати номер PESEL. Він надає доступ до послуг сфери охорони здоров’я на постійній основі, до соціальної допомоги тощо. 


Як знайти лікарню та лікаря, який може мене прийняти?

Знайти медичний заклад можна за телефоном безоплатної цілодобової гарячої лінії 800 190 590

Для українців буде корисно знати, що польські сімейні лікарі приймають з 8:00 до 18:00, за попереднім записом. 

У разі потреби у невідкладній медичній допомозі, пацієнт може викликати швидку медичну допомогу. Але важливо пам’ятати, що це стосується лише випадків, коли існує загроза життю або здоров’ю. Якщо пацієнт може дістатися до амбулаторії самостійно, то в Польщі працюють спеціальні заклади первинної ланки, які приймають цілодобово.  

Номер виклику швидкої допомоги — 999. 

Також для пацієнтів з України, яким потрібна медична допомога в нічний час, на свята або у вихідні, в Польщі працює спеціальна телеплатформа першого контакту (ТПК) за номером: 800 137 200.


Як саме записатись до лікаря? 

Зателефонуйте 800 190 590. Консультант гарячої лінії допоможе визначити, яка медична допомога необхідна пацієнту, до якого лікаря звернутися, а також надасть адресу і номер телефону закладу, де цю допомогу можна отримати.

Скільки коштують послуги лікаря та прості медичні маніпуляції, як-от вакцинація, аналіз крові тощо?

Польща надала українцям, які перетнули кордон після 24 лютого, безоплатний доступ до медичної допомоги на всіх рівнях:  

    • базова медична допомога — візити до сімейних лікарів, виклик швидкої
    • спеціалізована амбулаторна допомога
    • діагностичні дослідження (за направленням лікаря)
    • лікування в стаціонарі
    • психіатричне лікування 
    • реабілітація (крім курортів)
    • стоматологічні послуги

Українці мають доступ до всіх медичних послуг у тому ж обсязі, що й поляки. 

Громадяни України, діти й молодь до 19 років мають право отримати безоплатні профілактичні щеплення, відповідно до польської Програми профілактичних щеплень. Також українці від 5 років можуть безоплатно вакцинуватися від коронавірусної  хвороби.


Польський календар щеплень та чи потрібно його дотримуватись, перебуваючи на території Польщі?

У Польщі календар щеплень оновлюється щороку. Профілактика охоплює 14 інфекційних захворювань; щеплення проти них є обов'язковими. Польський календар дещо відрізняється від українського кількостями доз вакцини, схемами їх уведення, а також містить обов’язкові щеплення, що не входять до переліку гарантованих українською державою. Серед іншого, до календаря включено щеплення від ротавірусів та пневмококів, тоді як в Україні ці щеплення рекомендовані, але необов’язкові.

При цьому в Польщі діють наступні правила вакцинації дітей:

    • щеплення новонароджених проти туберкульозу та гепатиту B, а також всі наступні щеплення, передбачені Програмою профілактичних щеплень, обовʼязкові для дітей, які народилися на території Польщі;
    • діти, які перебувають на території Польщі менш як три місяці, можуть вакцинуватися добровільно, відповідно до графіка обов’язкових щеплень, вказаного в Програмі профілактичних щеплень;
    • особи віком до 19 років, які проживають у Польщі понад три місяці, мають обов’язково вакцинуватися відповідно до Програми профілактичних щеплень.

Зробити необхідне щеплення дитині можна у сімейного лікаря. Знайти потрібний медичний заклад, де працює сімейний лікар, можна за телефоном безоплатної цілодобової гарячої лінії — 800 190 590. 

Усі обов’язкові щеплення для українців, які приїхали в Польщу після 24 лютого 2022 року, є безоплатними.


Як і де вакцинуватися від COVID-19?

Польська влада закликає всіх українців від 5 років вакцинуватися проти COVID-19. 

Якщо українець бажає зробити щеплення від COVID-19, йому слід звернутися до сімейного лікаря й отримати направлення на процедуру. Знайти лікаря чи пункт вакцинації можна за телефоном: 800 190 590. 

Саме сімейний лікар видасть електронне направлення на щеплення. Оформляючи направлення, в полі «дані пацієнта» лікар має вибрати варіант ідентифікації особи, тобто пацієнту із собою треба мати або документ, що посвідчує особу, або номер PESEL. 

Після оформлення електронного направлення можна зареєструватися на щеплення одним зі способів:

    • подзвонивши на гарячу лінію — 989,
    • надіслати SMS-повідомлення: SzczepimySie на номер 664 908 556,
    • самостійно вибрати пункт вакцинації

Обов’язково! На кожному етапі вакцинації потрібно мати із собою документ, що посвідчує особу, номер якого був названий сімейному лікарю.

Українці також можуть отримати бустерну дозу проти COVID-19 або зробити другу вакцинацію в Польщі, якщо попередні дози були зроблені в іншій країні. Однак інформацію про цю вакцинацію слід занести в польську систему заздалегідь — інакше ця доза буде розглядатися польською стороною, як перша. 

Перед тим як отримувати другу або бустерну дозу, потрібно показати сертифікат з попередніми щепленнями у пункті вакцинації або лікарю, який виписує направлення. Він додасть усі попередні дози вакцини проти ковіду в систему e-zdrowie. Польща приймає як сертифіковані ЄС довідки про вакцинацію, так і не сертифіковані. Після внесення інформації — можна отримати направлення на другу або бустерну дозу.


Як підтвердити щеплення, що були зроблені в Україні?

Підтвердити статус щеплень можна завдяки записам у таких документах:

    • «Історія розвитку дитини» (форма № 112/о);
    • «Карта профілактичних щеплень» (форма № 063/о);
    • «Медична карта амбулаторного хворого» (форма № 025/о);
    • Електронна система охорони здоров’я (ЕСОЗ);
    • Міжнародне свідоцтво про вакцинацію;
    • Довідка про проведені щеплення;
    • Інші медичні документи, що містять відомості про проведені щеплення.

Якщо ви переїхали до Польщі та не маєте документів, що підтверджують вашу вакцинацію або вакцинацію дитини, вам потрібно:

    • Зв’язатися з лікарем, із яким укладена декларація, або з відповідальним представником медичного закладу, де працює цей лікар, із запитом про отримання довідки про проведені щеплення.
    • Лікар формує довідку на основі записів у медичних документах, які зберігаються в медзакладі, а також на основі записів в електронній системі охорони здоров’я. 
    • Довідка формується або в електронній формі з накладанням електронного цифрового підпису, або в паперовій формі з засвідченням підписом медпрацівника, який її сформував, та печаткою медзакладу.
    • Електронний документ або скан-копія або фотографія паперового документа надсилається на email або месенджер запитувача.

Якщо вам не вдалося отримати документальне підтвердження отриманих щеплень, вважається, що ви невакциновані, і курс доведеться починати спочатку. Це безпечно, не може нашкодити здоров’ю дитини і є стандартною міжнародною практикою.


Різниця між українським календарем і польським? 

Польський календар дещо відрізняється від українського кількостями доз вакцини, схемами їх уведення, а також містить обов’язкові щеплення, що не входять до переліку гарантованих українською державою. До вашої уваги порівняння календарів Польщі та України.

Туберкульоз 

Польща: протягом першої доби після народження. 

Україна: на 3–5 добу життя.

Гепатит В

Польща: протягом першої доби після народження, у 2 та 7 місяців. 

Україна: протягом першої доби після народження, у 2 та 6 місяців.

Дифтерія, правець, кашлюк

Польща: у 2 місяці, 3–4 місяці, 5–6 місяці, 16–18 місяців вводять по одній дозі інактивованої вакцини від дифтерії, правця та кашлюку з цільноклітинним компонентом кашлюку (DTP). А в 6 і 14 років вводять таку ж вакцину, але з ацелюлярним компонентом кашлюку (DTaP). У 19 років потрібно зробити двовалентну вакцину проти дифтерії та правця для дітей та підлітків, які мають протипоказання до щеплення кашлюковою вакциною. 

Україна: Щеплення у ранньому віці роблять вакциною АКДП — полівалентною вакциною, до складу якої входять дифтерійний та правцевий анатоксини для профілактики дифтерії та правця і кашлюковий компонент для профілактики кашлюку. У цьому випадку можна використовувати вакцини як з ацелюлярним (АаКДП), так і з цільноклітинним (АКДП) кашлюковим компонентом. Це трикомпонентне щеплення допоможе сформувати імунітет одразу до трьох захворювань!

Щеплення для профілактики дифтерії, правця та кашлюка роблять за віком 4 рази: у 2 місяці (перше), у 4 місяці (друге), у 6 місяців (третє) та у 18 місяців (четверте). Наступне щеплення, вакциною АДП, роблять у 6 років — це вже ревакцинація проти дифтерії та правця, оскільки така вакцина не містить кашлюкового компоненту. Шосте щеплення роблять у 16 років вакциною АДП-М (зі зменшеним вмістом дифтерійного та правцевого антигенів). Надалі кожні десять років дорослий має оновлювати свій захист від дифтерії та правця. 

Поліомієліт 

Польща: 3–4, потім 5–6 місяці життя, 16–18 місяців та в 6 років. 

Україна: у 2, 4, 6, 18 місяців, а потім в 6 та 14 років. 

ХІБ-інфекція

Польща: у 2 місяці, а потім протягом 3–4, 5–6 та 16–18 місяців життя. 

Україна: у 2, 4 та 12 місяці життя. 

Кір, паротит, краснуха 

Польща: у 13–15 місяців та в 6 років.

Україна: у 12 місяців та 6 років.

Пневмококи

Польща: у 2, 4 місяці, а згодом ще раз протягом 13–15 місяців життя.

Україна: календар не передбачає гарантованого державою обов’язкового щеплення. 

Ротавірусна інфекція

Польща: протягом 2–6 місяців життя.

Україна: календар не передбачає гарантованого державою обов’язкового щеплення. 

Зверніть увагу!

Польський календар щеплень відрізняється від українського необхідністю вакцинуватися від ротавірусної інфекції та пневмококів. До того ж є рекомендовані Міністерством охорони здоров’я Польщі: 

    • безплатні вакцини: від грипу і вітряної віспи;
    • платні вакцини: від менінгококової інфекції, гепатиту А, кліщового енцефаліту, вірусу папіломи людини. 

Дітям з України віком до 19 років Міністерство охорони здоров’я Польщі рекомендує вакцинуватися від інфекційних захворювань відповідно до Індивідуального календаря щеплень (IKSz), розробленого сімейним лікарем. 

Документ має рекомендаційних характер для тих дітей з України, які перебувають у Польщі менше від трьох місяців. Проте, якщо вони будуть тут довше, то зобов’язані мати всі профілактичні щеплення.


Чи необхідно буде довакциновуватись, після повернення в Україну?

Польський календар щеплень містить приблизно таку саму кількість щеплень від тих хвороб, вакцинація від яких є обов’язковою в Україні. Різнитися можуть лише терміни введення. Тому найімовірніше після повернення в Україну ваша дитина матиме усі необхідні щеплення за віком. Якщо ви не встигнете зробити дитині якесь із щеплень або якщо його роблять у Польщі пізніше, то можна буде зробити його вже в Україні.

Зауважте, що Польща надає вам доступ до вакцин, що не входять до національного календаря щеплень України, тож зробіть ці щеплення якомога швидше — це важливий захист!


Де і як можна оформити медичне страхування в Польщі?

Українці, які приїхали в Польщу після 24 лютого 2022 року, зокрема неповнолітні, мають право на безкоштовне державне медичне обслуговування у Польщі на тих самих умовах, що й громадяни Польщі. Базовий пакет послуг, про який ми писали вище, надається українцям безкоштовно. 

Втім, існують ситуації, в яких українцям знадобиться медичне страхування. Наприклад, якщо ви вирішите податися на отримання Карти тимчасового побиту, яка дасть вам право проживати в Польщі терміном до 3 років, то вам потрібно буде надати підтвердження наявності медичного страхування.

Медична система у Польщі заснована на принципі обов’язкового страхування громадян та іноземців. Внески на медичне страхування надходять у державну установу –  Національний фонд здоров’я (NFZ). 

Якщо ви легально працюєте в Польщі, ви автоматично отримуєте медичну страховку. В інших випадках можна укласти добровільний договір страхування – з NFZ або приватними клініками. 

На обов’язкове медичне страхування щомісяця із заробітної платні брутто вираховується приблизно 7,7%. Розмір внеску на добровільне медичне страхування від NFZ вираховується від середньомісячної заробітної плати у визначений період. Наприклад, у серпні 2022 року внесок на добровільне страхування складає близько 600 злотих. Вартість медичного страхування у приватних закладах буде залежати від комплексу послуг – від 60 до кількох сотень на місяць.  

Власники обов’язкового та добровільного державного медичного страхування мають право безплатно внести в страховий поліс близьких родичів, які не мають страховки: дітей, чоловіка або дружину, навіть батьків, бабусь та дідусів за умови, що вони проживають разом із застрахованою людиною.

Страхування в Державній страховій компанії (польська скорочена назва – ZUS) надає змогу покрити всі витрати на лікування, візити до лікарні та заклади охорони здоров’я, аналізи та діагностику. Тобто на усі види медичних послуг, а також тих, які пов’язані з системою охорони здоров’я, ви будете мати страховку. Це означає компенсацію витрат у разі чого.

Страхування є однаковим як для громадян Польщі, так і для іноземців. 

Як оформити добровільну страховку українцеві?

Якщо ви вирішили оформити добровільне медичне страхування, то повинні самі ініціювати й займатися цим процесом. Для цього ви:

    • звертаєтеся до органів NFZ з відповідною заявою (контактні дані відділень NFZ можна знайти тут https://www.nfz.gov.pl/),
    • оформляєте договір,
    • після укладення договору з NFZ слід звернутись в відділення NFZ або інспекторат Закладу соціального страхування (ZUS), де слід подати заяву на медичне страхування на бланку ZUS ZZA
    • можна його роздрукувати та занести особисто або надіслати поштою в відділення ZUS (або інспекторат ZUS) у своєму районі. 
    • особи, які здійснили добровільне медичне страхування, зобов’язані застрахувати також членів своєї сім’ї, якщо вони не охоплені обов’язковим страхуванням на іншій основі: дітей, чоловіка/дружину, а також батьків та бабусів/дідусів, якщо вони ведуть спільне домогосподарство із застрахованою особою. 
    • для реєстрації членів сім'ї на медичне страхування слід подати заяву в  Заклад соціального страхування (ZUS)

Приватне страхування

Українці можуть також оформити медичне страхування в приватній страховій компанії. Плюсом такого страхування є те, що воно може покривати послуги в приватних клініках, до яких зазвичай записатися простіше та швидше, ніж до державних. Перелік послуг у страховиків різниться, зазвичай від нього залежить вартість страховки.


Як отримати рецепт на ліки? Чи на всі ліки потрібен рецепт, наприклад екстрена контрацепція, жарознижувальні?

Переважна кількість ліків в Польщі — рецептурні, тобто продаються пацієнтові за рецептом. Отримати потрібний рецепт можна лише у сімейного лікаря або фахівця вузької спеціальності. 

Для того щоб отримати ліки, необхідно записатися на прийом до сімейного чи профільного лікаря. Лікар сам вирішує, виписувати вам ліки чи ні, керуючись медичним оглядом та результатами діагностики. 

При цьому в Польщі діє програма державної компенсації вартості лікарських засобів населенню, яка також діє на основі рецептів. Це аналог української програми «Доступні ліки». Вартість препаратів компенсується повністю або частково в залежності від категорії (групи здоров’я) та важкості захворювання. 

Крім того, у Польщі існує перелік безкоштовних препаратів, які відпускаються за рецептом вагітним жінкам і особам віком від 75 років. 

Всі громадяни України, які прибули до Польщі не раніше 24 лютого 2022 року, мають право на відшкодування ліків на тих самих умовах, що і громадяни країни. Це стосується також і неповнолітніх українців.

Для того, щоб Польща компенсувала українцям вартість ліків, потрібно мати наступні документи:

    • підтвердження дати перетину польського кордону не раніше 24 лютого 2022 року,
    • рецепт від лікаря, на підставі якого ліки будуть продаватися в аптеці зі знижкою.  

На які медичні препарати не потрібний рецепт?

Ліки, які можна купити в Польщі без рецепта, позначені абревіатурою ОTC – скорочення від англ. оver-the-counter drug. 

Основні категорії препаратів, які доступні в Польщі без рецепта:

    • знеболювальні засоби 
    • протизапальні засоби
    • засоби для зниження температури
    • ліки для покращення травлення
    • снодійні
    • ліки проти симптомів грипу і застуди
    • ліки проти кашлю
    • ліки проти алергії

Окрім аптек, безрецептурні препарати можуть продаватися в супермаркетах, на АЗС у фітотерапевтичних лавках тощо.

Слід зважати на те, що багато з тих препаратів, які в інших країнах продаються вільно, у Польщі можуть вимагати рецепту, як-от препарати для екстреної контрацепції. Щоб одержати рецепт на препарат, потрібно відвідати гінеколога.


Як викликати швидку допомогу і чи приїде вона до мене, адже я не громадянин Польщі?

Усі громадяни України, які перетнули кордон із Польщею після 24 лютого 2022 року, мають доступ до екстреної медичної допомоги. У країні діють два номери екстреної допомоги: 

    • номер швидкої медичної допомоги, дзвінки за яким приймає медичний диспетчер — 999;
    • єдиний номер служби екстреної допомоги, який діє на території всього Європейського Союзу — 112.

Громадянам України важливо знати, що в Польщі швидку допомогу викликають лише у випадку, коли існує реальна загроза життю та здоров’ю. 

Приклади ситуацій, що вимагають виклику швидкої допомоги в Польщі:

    • втрата чи порушення свідомості;
    • травми внаслідок дорожньо-транспортної пригоди;
    • дуже висока температура із судомами та/або симптомами, які зазвичай не виникають у людей із гарячкою;
    • зупинка серця;
    • різкий біль у грудях або животі;
    • судоми;
    • серцева аритмія;
    • посилення задишки, задуха;
    • постійна блювота, особливо зі вмістом крові;
    • масивні шлунково-кишкові кровотечі;
    • масивна кровотеча зі статевих органів;
    • стрімкі пологи;
    • гострі та тяжкі алергічні реакції (висипання, задишка) внаслідок прийому препарату, укусу комахи або отруйної тварини;
    • отруєння ліками, хімічними речовинами або газами;
    • обширні опіки;
    • сонячний удар;
    • ураження електричним струмом;
    • агресія, викликана психічним захворюванням;
    • спроба самогубства;
    • падіння з великої висоти;
    • велика рана в результаті травми;
    • травми ніг, що перешкоджають самостійному пересуванню.

Оператор швидкої допомоги має право відмовити вам, якщо в процесі опитування не виявить загрози життю чи здоров’ю. Однак він порадить вам, як саме діяти і до кого звернутися. А саме: 

- якщо сталася подія, що не загрожує життю або є некритичною, але стан здоров’я людини важкий, то для отримання допомоги рекомендується самостійно звернутися до лікарняного відділення швидкої медичної допомоги (SOR). Карта всіх відділень доступна за посиланням;

- якщо у пацієнта невисока температура, нежить або перепади тиску, слід звернутися до сімейного лікаря. Пацієнт може самостійно записатися на прийом до свого лікаря, якщо він у нього є. Як записатися на прийом до сімейного лікаря, описано вище.

- якщо стан здоров’я погіршився після 18:00 і немає можливості зв’язатися з сімейним лікарем, слід звернутися до пункту охорони здоров’я, що працює в нічний і святковий час; там чергують сімейні лікарі. Такі пункти працюють з 18:00 до 08:00, а також у святкові та вихідні дні. Їхній перелік доступний за посиланнямhttps://pacjent.gov.pl/nocna-i-swiateczna-opieka-zdrowotna;

- ще один варіант — скористатися телеплатформою першого контакту (TПK) за - номером 800 137 200. Оператори порадять, що робити, якщо стан здоров’я погіршується, допоможуть зорієнтуватися, як отримати рецепт на ліки або електронне направлення до лікаря.

За непрофільний виклик швидкої допомоги в Польщі може бути накладено штраф. Більше інформації про екстрену медичну допомогу в Польщі можна знайти тут – https://pacjent.gov.pl/na-ratunek.


Як бути, якщо лікар знає тільки польську мову, а ви вивчили її дуже недосконало?

Врахуйте, що більшість лікарів у Польщі не володіють англійською мовою, тому під час спілкування в деяких ситуаціях краще скористатися Google-перекладачем, або знайти людину, яка зможе перекладати. Для зручності українців Міністерство охорони здоров’я Польщі розробило спеціальний медичний словник – bit.ly/3ENn6D6

Також Міністерство охорони здоров’я запустило застосунок LikarPL, який полегшить медичне консультування громадян України. Застосунок дозволить швидко діагностувати стан здоров’я пацієнта, а також забезпечить спілкування пацієнта з лікарем, який не володіє українською мовою.

Застосунок складається з двох модулів — для пацієнта та для лікаря. У модулі пацієнта є спеціальна форма для введення основних даних про стан здоров’я. Це дозволить лікарю підготуватися до консультації. Анкету можна заповнити на комп’ютері чи телефоні, вона доступна українською, російською, польською та англійською мовами.

Після заповнення форми слід запам’ятати або записати її індивідуальний номер. Перед консультацією пацієнт повідомляє лікарю цей номер; крім того, лікар запитує у пацієнта дату народження. За наданими даними застосунок знаходить заповнену форму. Її також можна завантажити та роздрукувати. Форма доступна українською, польською та англійською мовами.

Під час візиту використовується модуль лікаря. Завдяки застосунку, під час медичної консультації українська/російська перекладається польською, а польська — українською/російською. Якщо пацієнт розмовляє українською, лікар отримує розшифровку його слів польською. Лікар спілкується польською, а пацієнт отримує розшифровку його слів українською. Модуль забезпечує ефективну комунікацію між лікарем і пацієнтом.

І форму, і розшифровку консультації можна згенерувати в форматі PDF і роздрукувати. Сформований файл буде доступний українською, російською, польською та англійською мовами.

Застосунок доступний за посиланням: likar.mz.gov.pl


Як вагітній стати на облік?

Ведення вагітності в Польщі можна здійснювати на державній (NFZ) і платній основі. Обирати тільки жінці, що їй комфортніше. Стати на облік треба до 10 тижнів вагітності, оскільки в цьому випадку можна розраховувати на допомогу в 1 000 злотих.

Щоб стати в Польщі на облік потрібно мати із собою такі документи:

    • закордонний паспорт;
    • номер PESEL (для тих біженок, які наразі знаходяться на тимчасовому проживанні в Польщі).

Щоб стати на Польщі на облік для ведення вагітності звертатися до жіночої консультації не обов'язково. Можна просто піти до найближчого до вас гінеколога-акушера (ginekologa położnika) або просто гінеколога, який обслуговує вагітних. Не обов'язково вибирати велику клініку чи лікарню, можна зупинитися на невеликому приватному кабінеті.

Під час візиту до лікаря, він має оформити аналог картки обліку вагітної (książeczkę ciąży).

Шукати лікаря-гінеколога можна самостійно на спеціальному сайті znanylekarz.pl. Тут є відгуки про кожного лікаря, а також можливість домовитися про візит та обстеження. Радимо шукати лікаря, що працює недалеко від вашого  місця проживання.  

Навіть якщо вашу вагітність веде приватний лікар у приватній лікарні, ви маєте право народжувати в державному пологовому будинку. Для українок, що мають Pesel і в’їхали в країну після 24 лютого, пологи безкоштовні, проте, як і в Україні, ви маєте взяти з собою всі необхідні для себе і дитини речі. Їхній список і перелік надасть ваш лікар або пологовий будинок, де ви вирішили народжувати.


Як зареєструвати новонароджену дитину?

Процедура реєстрації громадянина України, який народився за кордоном, складається з 2-ї етапів:

    • отримання документа про народження
    • отримання посвідки  громадянина України

Отримання документа про народження

Факт народження дитини автоматично фіксують лікарі після пологів і під час виписки надають мамі інформаційну карту.

Потім впродовж 21 дня після пологів потрібно звернутися в аналог українського ЗАГСу (urząd stanu cywilnego) та подати такі документи:

1. Якщо батьки перебувають у шлюбі:

    • документ, що посвідчує особу (паспорт), ー для ознайомлення, 
    • оригінал свідоцтва про шлюб разом із перекладом, зробленим присяжним перекладачем

2. Матір дитини не перебуває в шлюбі:

a) незаміжня

- документ, що посвідчує особу (паспорт), ー для ознайомлення, 

- оригінал свідоцтва про народження батьків разом із перекладом, зробленим присяжним перекладачем 

- заяву про визнання батьківства.

Визнання батьківства полягає в тому, що чоловік, від якого походить дитина, заявляє, що він є батьком дитини, а матір дитини підтверджує (одночасно або протягом трьох місяців з дня подання заяви чоловіком), що батьком дитини є чоловік, який подає заяву. 

Якщо жінка перебуває на території Польщі, а батько дитини знаходиться в іншій країні, існує варіант, щоб батько подав заяву про визнання батьківства консулу Польщі, а мати дитини – керівнику управління реєстрації актів цивільного стану в Польщі.

У такій ситуації консул перешле до відповідного управління реєстрації актів цивільного стану лише заяву чоловіка про визнання батьківства, а матері дитини необхідно буде підтвердити це протягом трьох місяців.

б) розлучена або в режимі окремого проживання

- документ, що посвідчує особу (паспорт), ー для ознайомлення, 

- оригінал свідоцтва про народження матері дитини разом із перекладом, зробленим присяжним перекладачем 

- оригінал свідоцтва про шлюб з анотацією про розлучення, резолютивна частина остаточного рішення суду про розлучення чи режим окремого проживання або резолютивну частину рішення про режим окремого проживання разом із перекладом, зробленим присяжним перекладачем 

в) вдова

- документ, що посвідчує особу (паспорт), ー для ознайомлення, 

- оригінал свідоцтва про шлюб разом із перекладом, зробленим присяжним перекладачем

- оригінал свідоцтва про смерть чоловіка разом із перекладом, зробленим присяжним перекладачем

Заяву на реєстрацію новонародженої дитини можна також подати через інтернет на порталі obywatel.gov.pl (там є детальна інструкція як це зробити). Для подачі заяви потрібний цифровий підпис або профіль на платформі ePUAP.  

Важливо: радимо записати ім’я дитини згідно з правилами української транслітерації. Перевірити правильність транслітерації можна на сайті: https://dmsu.gov.ua/services/transliteration.html 

Отримання посвідки громадянина України

Після того як ви  отримаєте свідоцтво про народження дитини можна зареєструвати українське громадянство дитини.

Для отримання довідки про набуття новонародженим громадянства України необхідно звернутись в консульський відділ посольства або консульство України. Варто зазначити, що надати документи необхідно до дипустанови того консульського округу, де народилась дитина. 

Перелік документів (оригінал та копія):

• свідоцтво про народження;

• офіційний переклад свідоцтва про народження українською;

• паспорт громадянина України для виїзду за кордон того з батьків, хто буде  подавати заяву;

• заява.

Заяву з питань громадянства дитини підписує один з її батьків або інший законний представник дитини. Заява та інші документи з питань громадянства дитини подаються одним із її батьків або іншим законним представником дитини за місцем проживання дитини або одного з її батьків чи іншого законного представника (це означає, що у разі потреби можна оформити у нотаріуса доручення іншій особі здійснити таку реєстрацію).


Де українці можуть отримати психологічну допомогу?

У Польщі всі особи, які потребують психіатричної допомоги, мають право на отримання безоплатної психіатричної допомоги в рамках державної системи охорони психічного здоров’я, незалежно від громадянства та страхування (згідно з Законом про захист психічного здоров’я).

Пацієнти можуть записатися на прийом до психіатра та психолога без направлення від сімейного лікаря, звернувшись безпосередньо до спеціаліста. Знайти заклад, де консультує психіатр, можна через безоплатну цілодобову гарячу лінію: 800 190 590. 

Існують спеціальні установи, які допомагають дітям і молоді з психічними розладами. У разі появи симптомів, що викликають занепокоєння, потрібно в першу чергу звертатися до громадських центрів психологічної і психотерапевтичної допомоги дітям та підліткам. 

Якщо пацієнт приймає рецептурний препарат, він може отримати рецепт у Польщі. Для продовження прийому препарату пацієнт повинен звернутися до свого сімейного лікаря або психіатра (знайти сімейного лікаря — 800 190 590). На візит потрібно взяти з собою: 

  • український рецепт на необхідний препарат;
  • посвідчення особи (закордонний паспорт громадянина України або інші документи, що підтверджують особу та факт перетину кордону з Польщею після 24 лютого 2022 року);
  • PESEL (за наявності).

Лікар випише рецепт в електронній або паперовій формі (форма рецепта залежить від комплекту документів, які має при собі пацієнт). 

Якщо у вас немає рецепта, але вам потрібно продовжити лікування, зверніться до сімейного лікаря. Він може виписати рецепт за результатами співбесіди та огляду, і за необхідності також направити до психіатра.

За цим рецептом громадяни України зможуть отримувати ліки. Нагадаємо, влада Польщі частково або повністю відшкодовує громадянам України вартість ліків. Перелік ліків, що підлягають відшкодуванню, можна переглянути за посиланням.

У рамках «Телефону довіри для дітей» Омбудсмена з прав дитини — 800 12 12 12 започатковано чергування психологів, які надають підтримку українською та російською мовами. Дитяча лінія Омбудсмена у справах дітей працює у взаємодії з Міністерством охорони здоров’я Польщі. Це дає змогу надавати підтримку дітям і молоді, а також їхнім батькам та піклувальникам. Номер працює цілодобово, дзвінки безкоштовні; також можна отримати допомогу в чаті. Більше інформації: https://brpd.gov.pl/ 

Психологічна допомога дорослим і дітям — bit.ly/3QQ0w2b.


Перелік корисних контактів для отримання медичних послуг 

Дізнайтеся, як отримати допомогу та де знайти найближче відділення швидкої допомоги – www.nfz.gov.pl та www.nfz.gov.pl/dla-pacjenta/na-ratunek/.

Знайти медичний заклад також можна за телефоном безоплатної цілодобової гарячої лінії: 800 190 590. 

Також для пацієнтів з України, яким потрібна медична допомога в нічний час, на свята або у вихідні, в Польщі працює спеціальна телеплатформа першого контакту (ТПК) за номером: 800 137 200. 

Номер виклику швидкої допомоги — 999. 

Універсальний номер для дзвінків у разі надзвичайних ситуацій, як-от ДТП чи пожежа — 112. 

Телефони довіри для осіб з України, зокрема для наркозалежних безкоштовний: 800 11 08 11 та оплачуваний за тарифами оператора: 22 290 7000. 

Телефон довіри ВІЛ/СНІД: 800 888 448 (з понеділка по п’ятницю, з 10:00 до 14:00, чергує україномовний лікар)

 

ОСВІТА


Як організоване навчання в польських школах?

Якщо ви приїхали до Польщі і вашій дитині від 7 до 18 років, ви можете записати її до школи. 

Система шкільної освіти у Польщі виглядає так:

  • дитячі садки (przedszkole) – з 3 років (іноді з 2,5) до 6 років;
  • вісім класів в початковій школі (szkoła podstawowa) – з 6-7 років до 15 років;
  • три класи в післяпочатковій школі (szkoła ponadpodstawowa) – ліцеї, технікуми: з 16 до 20 років;
  • вища освіта (szkolnictwo wyższe) – з 18 років, після закінчення післяпочаткової школи.

Нульові класи

У Польщі діти віком 6 років можуть піти у перший клас, або ж до нульового класу, який готує дітей до вступу до школи: за цей час діти вчаться, зокрема, писати, читати та рахувати. Такі класи можуть бути організовані у садочку або в школі. Принципи фінансування за навчання в нульовому класі залежать від того, де організовано клас: в дитячому садочку перебування дитини оплачується частково, в школі – безкоштовне.

Початкова школа

Навчання в початковій школі ділиться на два етапи – початкова школа + середня школа І ступеня. Загалом навчання триває 8 років.

У І-ІІІ класах діти від 6-7 до 10 років  мають заняття без чіткого поділу на такі предмети, як польська мова, математика, природничі науки тощо. Навчання інтегроване, зі спеціалізованих предметів тут викладають іноземну мову, фізкультуру, мистецтво. Учні можуть відвідувати уроки з релігії або етики (батьки самостійно вирішують про участь дитини в релігійних заняттях). Також від школи часто організовуються екскурсії, походи до музеїв, театрів тощо. Усі предмети викладає один вчитель, лише спеціалізовані заняття ведуть інші викладачі.

Лише у  IV-VIII класах для дітей впроваджується поділ на предмети; у цей період кожен предмет вже викладає окремий вчитель. Діти вивчають з IV класу польську та іноземні мови, математику, хімію, фізику, біологію, історію, музику, мистецтво (малювання), фізкультуру, інформатику, техніку (трудове навчання), релігію або етику та освіту для сімейного життя (рішення про участь дитини на цих предметах приймають батьки).

Після закінчення школи, восьмикласники складають загальнодержавний письмовий іспит, який відбувається по всій Польщі одночасно. Результати екзамену, в принципі, не впливають на оцінки в початковій школі, але можуть бути взяті до уваги на етапі прийому до гімназії. Під час екзамену оцінюються читання, письмо, вміння аналізувати, використання інформації та застосування знань на практиці.

Післяпочаткові школи

До післяпочаткових шкіл (середніх шкіл) відносяться:

  • 4-річні загальноосвітні ліцеї;
  • 5-річні технікуми;
  • 3-річні спеціалізовані школи (І ступеня);
  • 2-річні спеціалізовані школи (ІІ ступеня).

Учні технікумів, ліцеїв, спеціалізованих шкіл І ступеня або ІІ ступеня можуть під час навчання або після його закінчення скласти іспити, що підтвердять кваліфікацію в даній професії. Після складання екзамену, вони отримують диплом. Або ж вони можуть приступити до зовнішньої атестації (matura), яка дозволить отримати свідоцтво зрілості (świadectwo maturalne), що є умовою для вступу до вищого навчального закладу.

Особи, які не закінчили середньої школи, технікуму або професійно-технічного училища мають можливість продовжити свою освіту в середній школі для дорослих. У випускному класі вони складають іспит на атестат зрілості.


Як влаштувати дитину в садок? 

Українці у Польщі можуть ознайомитись із повним переліком дитячих садочків у Польщі на порталі  Przedszkola w Polsceprzedszkola.edubaza.pl.

Дошкільні  заклади освіти в Польщі діляться на три типи за віковими категоріями:

    • ясла (żłobek) – для дітей віком від 1 до 3 років
    • дитячий садок (przedszkola) – для дітей віком від 3 до 6 років
    • нульовий клас (zerówka) – для дітей віком 5-6 років

Зверніть увагу що нульовий клас в Польщі є обов’язковим етапом здобуття освіти, на відміну від ясел і дитячих садочків, які можна відвідувати за бажанням.

Для того, щоб дитина відвідувала дитячий садок, у неї має бути:

    • має бути ідентифікаційний номер PESEL
    • мають бути всі профілактичні щеплення, визначені у Польщі як обов’язкові

З номером PESEL та довідкою про щеплення українські біженці, для того аби записати дитину у садок у Польщі, мають звернутись безпосередньо у відділ освіти міського або ґмінного управління.

Як знайти онлайн-запис у садок у Польщі

У багатьох польських містах зареєструвати дитину в садок можна онлайн.

Для цього українцям потрібно знайти у мережі офіційний сайт міста чи гміни, у якій вони проживають і знайти відповідний розділ. Іншим варіантом пошуку електронного запису у дитячий садок у Польщі: в пошуковій системі ввести “rekrutacja do przedszkoli” і назву міста.

Хто може записати дитину в дитячий садок у Польщі

Записати дитину в садок може один із батьків або законний опікун.

Для реєстрації потрібно подати анкету-заяву польською мовою (це якщо подаєте безпосередньо у сам заклад, а не онлайн).

При заповненні анкети слід вказати PESEL дитини та ваш особистий номер PESEL. Також потрібно додати копію паспорта, проте для українських біженців зробили виняток: дозволено надати лише серію і номер паспорта.

Першочерговість прийому дітей у садок у Польщі

У польські заклади дошкільної освіти першочергово приймаються діти:

    • з багатодітної сім’ї,
    • які виховуються в прийомній сім’ї,
    • дитина або батьки є особами з інвалідністю,
    • дитина виховується лише одним з батьків.

В таких випадках при поданні заяви можуть знадобитись додаткові документи, наприклад:

    • декларація про багатодітну сім’ю,
    • довідка про інвалідність чи ступінь інвалідності,
    • рішення сімейного суду, що підтверджує розлучення або роздільне проживання
    • свідоцтво про смерть батьків,
    • документ про те, що дитина виховується в прийомній сім’ї.

ВАЖЛИВО! Українським біженцям у Польщі слід знати при записі дитини у дитячий садок: якщо не вдалось зареєструватись в обраний садок, то кількість дошкільних закладів, куди можна подати ще одну заяву на прийом дитини не обмежена.

Державні та приватні садочки у Польщі: у чому різниця

У системі дошкільної освіти у Польщі функціонують не лише державні дитячі садочки, а велика кількість приватних.

Вартість відвідування приватних садочків у Польщі коливається в межах 500 – 700 злотих.

Державні дитячі садочки у Польщі безкоштовні, проте все одно доведеться проводити доплати, якщо дитина перебуває у садочку більше ніж 5 годин на день.

Річ у тім, що у Польщі державним коштом забезпечується лише 5 годин перебування в садку. А за повний день – дитина у Польщі в садочку може перебувати до 9 годин на день – потрібно доплачувати.

Така доплата йде на покриття понаднормового перебування дитини у садочку, зокрема, харчування, екскурсії, навчальні секції, гуртки, видатки на додаткові книжки тощо.


Чи обов’язково українським дітям йти до школи за кордоном?

Не обов’язково. Діти біженців з України можуть не відвідувати школу в Польщі, це не є обов’язковим. Це було визначено Міністерством освіти та науки Польщі постановою про організацію навчання, виховання та догляду за дітьми та молоддю, які є громадянами України (опубліковано: Вісник законів 21.22.2022 р.).  

Польща, на відміну від багатьох європейських країн, не зобов'язує вчитися за своєю програмою.

Для дітей, які перебувають за кордоном, є два варіанти продовжувати здобувати освіту.

Варіант 1. Навчатись в українській школі онлайн, або ж на дистанційній, сімейній формі чи екстерном. Ключова перевага – ваша дитина залишається у “рідній” системі освіти, де їй все зрозуміло, можливо – навіть з учителями, які вчили її раніше.

Варіант 2. Піти до школи в країні/місті, де перебуває дитина. Доречно, якщо ви не знаєте, як довго дитині доведеться залишитись за кордоном. Перевагою є спілкування дитини з однолітками, що допоможе краще зрозуміти нову країну та швидше опанувати мову. Втім, дитині доведеться пройти непростий процес адаптації – нова мова, нові вчителі, нові однокласники тощо. 

Варіант 3. Комбінувати навчання у школі за кордоном та в Україні. У такому випадку основний час для навчання дитина приділяє школі за кордоном, водночас виконує завдання в українській школі, навчаючись дистанційно або індивідуально (на екстернаті чи сімейній (домашній) формі). Втім, варто слідкувати за навантаженням на дитину, оскільки вчитись у двох школах одночасно буде непросто.

Також батьки можуть дізнатись про українські школи у новій країні або місті. У багатьох містах можуть бути українські школи, де вчаться діти з української спільноти. Варто поцікавитись, чи є така школа у місті, де перебуває ваша дитина. Цей варіант допоможе тримати баланс між соціалізацією дитини в новій спільноті та навчанням в українській системі освіти.


Як влаштувати дитину до школи? 

Записати дитину до школи в Польщі можуть лише:

  • батьки
  • законні опікуни дитини, тобто особа, якій судом довірено піклування про дитину.

Важливо! Учні, яким виповнилося 18 років, можуть самостійно вступати до старшої школи.

Щоб записати дитину до школи, спочатку потрібно вибрати певну школу. Перелік шкіл доступний у Реєстрі шкіл та навчальних закладів – rspo.gov.pl.

Ви вибрали школу, що далі?

  • До школи яку ви обрали, ви повинні подати заяву про прийняття вашої дитини.
  • До заяви про прийняття дитини до школи додайте документи, що підтверджують відвідування дитиною школи в Україні. Нема потреби перекладати ці документи польською.
  • Подайте всі документи директору обраної школи.
  • Якщо ви не маєте документів, що підтверджують навчання дитини, напишіть заяву про загальні роки навчання дитини в школі України та вкажіть школу/школи, в яких навчалася ваша дитина.

Важливо! У польських державних школах навчання дітей та підлітків віком від 7 до 18 років є безкоштовним.


Чи є вікові обмеження для вступу в школу/садок/університет?

Вікових обмежень як таких немає, але орієнтуйтеся на те, що польська система освіти передбачає наступні етапи навчання:

дитячий садок (діти у віці від 3 до 6 років);

початкова школа (8 класів; діти у віці від 7 до 15 років);

Також існують заклади для дітей у віці від 0 до 3 років

  • ясла
  • дитячі клуби

Після закінчення школи для навчання можна обрати:

5-річний технікум

4-річний загальноосвітній ліцей

3-річна галузева школа І ступеня

2-річна галузева школа ІІ ступеня

3-річна спеціальна школа з професійною підготовкою

Поліцеальна (післяліцейна) школа (школа для дорослих)


Чи можу я обрати навчання в Україні онлайн, щоб моя дитина могла відвідувати польську школу?

Так, можна поєднувати навчання у двох школах – в Україні (дистанційно, на екстернаті, або сімейній (домашній) формі) та за кордоном. Водночас застерігають: варто слідкувати за навантаженням на дитину, яке через таке навчання зросте. Одним із варіантів такого поєднання може бути навчання в школі за кордоном та екстернат в українській школі.

Українські школярі можуть:

    • продовжити навчання у власній школі онлайн (якщо заклад освіти надає таку освітню послугу);
    • долучитись до дистанційного навчання в іншій школі України;
    • здобувати освіту за індивідуальною формою – екстернатною або домашньою (зокрема у школі, де дитина навчалася до виїзду за кордон);
    • звернутися до Міжнародної української школи (МУШ) для екстернатного навчання або однієї з організацій, з якими МУШ співпрацює за кордоном, для навчання у вихідні дні.

Нагадаємо, що екстернат – це навчання, коли учень або учениця може самостійно, зокрема в прискореному режимі, опанувати програму та, відповідно, отримати документ про освіту. Війна та перебування дитини за кордоном є підставами навчатись на екстернаті.

Сімейна/домашня форма освіти – це коли навчання дитині організовують батьки, а оцінюють педагоги. Учні, які навчаються за сімейною формою, проходять підсумкове оцінювання, а також атестацію.

Повернутися до навчання у своїй школі в Україні можна у будь-який момент, як і перевестися з однієї форми навчання на іншу. 

Наприклад: з дистанційної, екстернатної або сімейної (домашньої) форми навчання повернутися на очну (денну).


Що робити, якщо немає місць для моєї дитині в польській школі/садочку?

Якщо ви не можете знайти вільні місця у школах, можна зв’язатися з районними координаторами, що мають проконсультувати щодо наявних місць. Контакти координаторів у Варшаві можна знайти за посиланням – https://edukacja.um.warszawa.pl/-/koordynatorzy-dzielnicowi-pomoc-uczniom-z-ukrainy.

У різних містах Польщі також відкрили нові школи для українців. Так, для українських біженців зараз працює освітня ініціатива «Перша українська школа у Польщі». На сьогодні створено три українські школи у містах — Варшава, Вроцлав та Краків з забезпечення дітей всіма необхідними матеріалами для навчання.

Вступна кампанія до цієї школи завершена, але по можливості вони добирають бажаючих. Деталі на сайті – nezlamna.org.

Якщо знайти місця в польських школах не вдалося, то можна скористатися опцією дистанційного навчання в українських школах, про яке ми писали вище.


Що таке поліцеальна школа і як туди потрапити?

Поліцеальна школа («Szkoła policealna») – це навчальний заклад, що надає можливість отримання профільної професійної освіти. Це приблизний аналог наших технікумів та коледжів, тобто щось проміжне між середньою та вищою освітами.

Навчання у цих школах проводиться з акцентом на практичну сторону питання, без зайвої теорії й відволікання на предмети, не пов’язані з майбутньою професією безпосередньо. Практично у всіх великих містах Польщі є поліцеальні школи.

Залежно від часу відвідування школи поділяються на: денні, вечірні та школи вихідного дня. Навчання проходить від 1 до 2,5 років, залежно від обраної спеціальності, після закінчення навчання ви отримуєте диплом (поліцеальні школи не дають диплом про вищу освіту). Відвідувати заняття потрібно обов’язково, інакше вам доведеться сплатити штраф.

Навчання може бути як безкоштовним, так і платним – все залежить від регіону, де ви будете навчатись та від умов, які пропонує школа. Десь існує вступний збір за навчання, гарантійні внески чи страхівка. Зазвичай вступних іспитів немає. Вам потрібно володіти польською мовою на базовому рівні, адже навчання буде проходити польською.

Серед переваг навчання у поліцеальних школах є: відсутність вікових обмежень (18+), отримання конкретних знань та вмінь затребуваної професії, можливість легального перебування в країні, отримання національної візи, отримання європейського диплому, вдосконалення знань з польської мови.

Як вступити до закладу? 

Подати документи на вступ до поліцеальної школи можна у будь-який час, але зарахування відбувається з весняного або осіннього семестру. 

Які документи потрібні для вступу?

Перш за все, визначтесь з навчальним закладом, до якого будете вступати та оберіть спеціальність. Перелік документів буде залежати від школи, яку ви оберете. До обов’язкового переліку документів належать:

    • ксерокопії 2-х паспортів (національного та закордонного);
    • свідоцтво про повну загальну середню освіту;
    • медичні довідка;
    • 2 фотографії (такого ж типу, як для візи).

Де можуть вивчати польську мову діти дошкільного, шкільного віку та дорослі?

Для того, щоб орієнтуватись на місцевості, знати побутові речі та спілкуватись, потрібно знати польську мову. Вивчати польську можна у великих містах.

Варшава

Uniwersytet Warszawski — безкоштовні курси для всіх віком від 16 років. Щоб записатись, відправте лист на електронну пошту: [email protected] 

Centrum Wielokulturowe w Warszawie — безкоштовні лекції з вивчення польської на рівні А2 для вимушених переселенців з України.

Контакти: +48 22 648 11 11, [email protected]. Детальніше про заняття можна дізнатися на сайті.

Fundacja Ocalenie — безкоштовні курси для українських біженців у Варшаві. Щоб записатися на курси, заповни форму на сайті та надішли фото документа, на основі якого тимчасово живеш у Польщі, на електронну пошту: [email protected].

Вроцлав

Wrocławskie Centrum Integracji — індивідуальні та групові зустрічі польських волонтерів з українськими біженцями раз на тиждень. Про зустріч можна домовитися в будь-якому зручному місці. Деталі тут: [email protected].

Klub Formaty — безкоштовні курси для початківців. Клуб надає безкоштовне гаряче харчування для дітей та гральну кімнату. Реєстрація за номером +48 71 789 33 20 або на сайті.

ZUwP Koło we Wrocławiu — безкоштовні курси для дітей та підлітків віком від 7 до 15 років. Заняття проводяться з понеділка по п’ятницю з 16:30 до 18:00 у приміщенні школи SP 108. Детальніше тут.

Wrocławskie Centrum Rozwoju Społecznego — безкоштовні лекції з польської мови для дітей та підлітків від 10 до 18 років. Контактний номер: +48 71 772 49 03. Подробиці також можна дізнатися на сайті.

Fundacja Hobbit — безкоштовні курси для дітей та підлітків. Приходити на уроки польської за адресою пл. św Macieja, 5a. Перед цим необхідно заповнити форму.

Краків

Uniwersytet Jagielloński — безкоштовні курси та індивідуальні заняття від Ягеллонського університету для вимушено переселених українців. Деталі навчання на сайті.

Fundacja Będzie Lepiej — безкоштовні заняття з польської для дітей та підлітків від 6 до 18 років, також є курси для дорослих. Реєстрація на сайті.

Лодзь

POLONUS school of languages — груповий розмовний клуб, а також безкоштовні онлайн-лекції. Всі уроки доступні у відеоформаті, мовних схемах та дописах. Там описується використання слів польською з правильною граматикою. Детальніше на сайті.

Гданськ

Uniwersytet Gdański надає безкоштовний курс для українських волонтерів, які хочуть навчати біженців польської.

Познань

Pogadajmy — z nami się dogadasz — безкоштовні курси для мам і діток, які вимушено виїхали з України.

Безкоштовні онлайн-курси польської

Kleks — безкоштовні онлайн-курси. Вони дають можливість практики в розмовних клубах.

LingoHut — 125 безкоштовних онлайн-уроків, що розподілені на тематичні блоки. На освітній платформі можна слухати правильну вимову, а ще проходити тести на закріплення вивченого матеріалу.

Tutlo — онлайн-уроки польської для дорослих та дітей. Окрім польської, на сайті можна вивчити англійську. Уроки проводяться у формі вебінарів з лекторами.

Polskijazyk.plна сайті можна вивчати польську. Ресурс розроблений польськими філологами. Курси розділені на тематичні блоки з інтерактивними завданнями.

Для того щоб дитина навчалася в Польщі, їй не обов’язково знати польську мову. Для учнів, які недостатньо володіють польською мовою, школа організовує додаткові безкоштовні уроки польської.


Які документи потрібні для вступу в університет в Польщі?

Якщо ви студент, перебування якого в Польщі є легальним, і ви були студентом університету, що діє в Україні, ви можете подати заявку на вступ до будь-якого університету, що працює в Польщі.

Який вищий навчальний заклад (ВНЗ) вибрати? 

Важливо, щоб рік навчання, напрямок і рівень навчання збігалися. Якщо є відмінності в навчальній програмі або результатах навчання, вам необхідно буде скласти певні іспити або пройти стажування.

Важливо! Багато вищих навчальних закладів пропонують навчання на певних напрямках англійською мовою. 

Документи необхідні для навчання:

Ви зможете подати заяву про вступ на навчання до обраного вами вищого навчального закладу одразу після прибуття до Польщі.

Ви можете почати або продовжити навчання на підставі угоди між Польщею та Україною про взаємне академічне визнання документів про освіту та рівноцінність ступенів. 

Продовження навчання на основі спеціального акту також можна буде, якщо у вас немає документів, що підтверджують періоди навчання, складені іспити, заліки чи стажування. Вам достатньо лише заявити, що 24 лютого 2022 року ви були студентом ВНЗ, який діє в Україні – на конкретному році навчання, за заданим напрямом та рівнем навчання.

Перевірка досягнутих результатів навчання здійснюється ВНЗ, куди ви подаєте заяву про вступ, за встановленими ним правилами.

Вартість навчання

Ви звільняєтесь від оплати за навчання на денній формі навчання, якщо:

• ви маєте статус біженця,

• ви користуєтесь тимчасовим або додатковим захистом на території Республіки Польща,

• у вас є карта поляка,

• ви є чоловіком/жінкою, родичем по висхідній (батьки, дідусі, прадіди) або нисхідній лінії (діти, онуки та правнуки) громадянина Польщі, що проживає на території Республіки Польща.

Важливо! За освітні послуги, пов’язані з навчанням на заочній формі, може стягуватися оплата.

У разі продовження навчання з підготовки до певних професій – лікар, стоматолог, фармацевт, медична сестра, акушерка, лаборант, фізіотерапевт, фельдшер – розмір оплати за заочну форму навчання або з іноземної мови не перевищуватиме тієї, яку ви оплачуєте в українському ВНЗ. Ви можете бути звільнені від оплати за навчання ректором обраного ВНЗ. ВНЗ визначає умови та порядок звільнення від оплат. Порядок та умови прийняття на навчання визначаються ВНЗ.


Як адаптуватись дитині в новій школі, де вона не розуміє мову?

З труднощами переїзду зіштовхуються не тільки дорослі, а й діти, особливо тоді, коли починається навчальний період.

Скільки може тривати період адаптації до нової країни та школи

Необхідно від 6 місяців до року для адаптації до нової країни та до 2 місяців — до школи. Насправді діти адаптуються швидше, ніж дорослі. Та це не означає, що дитина уникне стресу, особливо, якщо у школі спілкуються новою мовою. 

Як допомогти дитині пережити адаптацію 

Після переїзду до нової країни точно не варто одразу віддавати дитину до школи, але вже за кілька днів чи тиждень дитина може туди йти. Варто разом із дитиною вивчити базовий набір іноземних слів — вони точно не будуть зайвими. У Польщі є україномовні школи. Якщо вам вдасться записати дитину туди, там вона зможе вчитися з іншими українцями та паралельно вивчати польську мову та культуру. 

Проте, якщо ви вирішили віддати дитину у місцеву школу, варто приділити іноземній мові належну увагу. У польських школах для українських дітей проводять уроки мови, які допомагають швидко адаптуватися у мовній та культурній традиції країни перебування. 

Не варто вимагати від дитини високих оцінок в адаптаційний період. Слід пам’ятати, що в стресових умовах дитині може знадобитися більше часу на відпочинок та пристосування. Якщо дитина стала очевидцем вибухів чи інших подій війни, тоді школу на перший час варто розглядати як відволікання від того, що відбувається навколо. Тому говорити про глибину засвоєння знань у таких умовах не на часі, головне у такому випадку — вдала адаптація.


Лайфхаки, як вивчити іноземну мову з дитиною

Попри те, що діти швидко адаптуються, вони все одно можуть почувати себе “не у своїй тарілці” через нерозуміння іншої мови.

Щоб ефективно та швидко її вивчити, варто дитині у цьому допомогти. Вам важливо попередити та підготувати дитину до того, що перший час вона нічого не розумітиме. 

Мультфільми — найкращий варіант швидко вивчити базові та прості слова, корисно та весело. 

Підліткам буде складніше, оскільки в них у програмі більший словниковий запас і термінологія. Їм знадобиться більше розуміння і додаткові мовні заняття.

Говоріть із дітьми відверто, пояснюйте, що це нормально і тимчасово. Все скоро налагодиться, й у багатьох діток зараз схожі проблеми.

Водночас не потрібно постійно перевіряти дитину на знання, це може відбити усе бажання вчити нову мову. До того ж  не варто критикувати дитину, якщо у неї щось не виходить, — користі від уроку не буде жодної, а ось негативні емоції можуть перенестись на мову.


За яких умов дитина може пропустити декілька днів у школі? Чи потрібна довідка?

За відвідуваністю в Польщі суворо стежать. Якщо дитина мігрантів не ходить у школу, або прогулює заняття без поважної причини, батькам загрожують серйозні неприємності від соціальних служб.

Чи можуть відрахувати дитину з української школи, якщо втрачено зв'язок зі своїми вчителями та закладом освіти?

Ні, не можуть. Жодного учня, незалежно від того, де він перебуває, чи має він можливість підтримувати зв’язок зі своєю школою, чи ні, не виключать з української системи освіти. Відрахування можливе лише у разі, коли батьки звернуться до школи з відповідною заявою.

Як повернутись до української школи після того, як дитина певний час навчалась у школі за кордоном?

Після навчання у школі за кордоном важливо отримати у ній документи з інформацією про те, що дитина вивчала та як оцінили результати її навчання. Це дасть змогу перезарахувати частину оцінок із предметів, спільних у програмах української та закордонної школи, а також допоможе українським вчителям швидше інтегрувати дитину в освітній процес.

Якщо ви не втрачали зв’язок з українською школою та не подавали заяву про відрахування, то для повернення до школи в Україні не потрібно вживати додаткових заходів.

Якщо так сталося, що вашу дитину відраховували з української школи, необхідно буде написати заяву на її зарахування.

У разі якщо в учня відсутні оцінки за попередній рік навчання, батьки можуть подати заяву для проходження ним оцінювання навчальних досягнень (екстерном). На основі цього оцінювання педагогічна рада ухвалить рішення про те, до якого класу зарахувати дитину для подальшого навчання. Форму подальшого здобуття освіти учні та/або їхні батьки обирають самостійно.


Як продовжити навчання в Україні, якщо наша школа не працює або зруйнована?

Якщо ваша школа повністю зруйнована та не працює дистанційно або знаходиться на тимчасово окупованій території, ви можете написати заяву на зарахування дитини до будь-якої іншої школи в Україні.

Для цього потрібно зв’язатися з органом управління у сфері освіти громади, міста або області та отримати інформацію про школу, що організовує екстернатну чи дистанційну форму навчання, та звернутися в будь-який зручний спосіб до цієї школи для зарахування / переведення дитини для продовження чи завершення навчання, а також для видачі документа про здобуття освіти.


Як відбуватиметься переведення до наступного класу в українській школі, якщо дитина перебуває за кордоном?

Усі учні будуть переведені до наступного класу, якщо батьки не подали відповідну заяву про відрахування з закладу освіти.

Чи може дитина залишитись на повторне навчання в тому самому класі, щоб надолужити відсутнє під час війни навчання?

Учнів 1 або 2 класів можна не переводити до наступного класу та залишити для повторного навчання у тому самому класі. Школа це робить на підставі письмового звернення одного з батьків чи інших законних представників. Так можна зробити лише один раз впродовж навчання у початковій школі.

Учнів 3-8 класів можна залишити на повторне навчання, якщо за результатами річного оцінювання вони показали початковий рівень (1-3 бали) в одному з таких предметів: українська мова, математика, алгебра або геометрія. У класах з навчанням мовами корінних народів і національних меншин цей перелік доповнюється мовою навчання. Рішення про повторне навчання ухвалює педагогічна рада школи за погодженням одного з батьків.

Перелік корисних контактів 

Телефони довіри у Польщі:

Телефон дитячої довіри Дитячого омбудсмена 800 12 12 12. Для всіх дітей, підлітків та батьків, які потребують допомоги, але не знають польської мови, на ліні чергують психологи, які володіють українською та російською мовами. 

Крім телефонної розмови також є онлайн-чат із психологічною допомогою цими мовами – за адресою czat.brpd.gov.pl

Також  радимо підбірку україномовних онлайн-ресурсів, які можуть допомогти у навчанні та розвитку дітей:

СПІЛЬНОТЕКА ВІД ЮНІСЕФspilnoteka.org

Це каталог цифрових та друкованих матеріалів із тем безпеки, харчування, здоров’я та гігієни, психологічної та соціальної підтримки тощо. Всі матеріали розроблені консультантами Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні та експертами в різних галузях і мають на меті допомогти сім’ям, які постраждали від війни, переселенцям, молоді, дітям, освітянам, медикам, соцпрацівникам та іншим.

Мобільний застосунок НУМОnumo.mon.gov.ua 

“НУМО розвивальні ігри” — застосунок для мобільних ґаджетів із різноманітними інтерактивними іграми для дошкільнят. Поєднання розваги й розвитку навичок для дітей різного віку, складності й форматів та тем: мова, математика, логіка, креативність та інші.

Всеукраїнська школа онлайн lms.e-school.net.ua

Відеоуроки, тести та завдання для школярів 5-11 класів. Працює також у форматі мобільного додатка.

«Навчання без меж» – трансляція уроків на українських телеканалах та платформах онлайн-телебачення. Це спільний освітній проєкт Міністерства освіти і науки України, Міністерства культури та інформаційної політики, українських телеканалів ПЛЮСПЛЮС, «Піксель» та регіональних каналів Суспільного мовника, а також платформ онлайн-телебачення MEGOGO, Київстар ТБ, 1+1 video, sweet.tv та volia.tv

Електронні версії шкільних підручників з електронної бібліотеки Інституту модернізації змісту освіти – lib.imzo.gov.ua/yelektronn-vers-pdruchnikv 

Тут можна знайти підручники з будь-якого предмета в електронному вигляді.

Матеріали українських дистанційних шкіл, які на час воєнного стану надають безкоштовний доступ всім охочим – http://bit.ly/3Up3zQj 

 

ЗАХИСТ ПРАВ ЛЮДИНИ


Що робити, якщо ви стали свідком жорстокого поводження з дітьми?

Якщо ви стали свідком фізичного насильства (наприклад побиття, штовхання), психологічного насильства (приниження, дискримінації, глузування) або іншої тривожної поведінки (наприклад криків, неприйнятних коментарів) з боку батьків/опікунів дитини:

Не мовчіть! Скажіть батькам/опікунам, що ви бачили, що вони робили, і що це неприпустимо. Наприклад: «Я бачив, що ви штовхаєте свою дитину. Цього не можна робити».

Запропонуйте батькам/опікунам звернутися за допомогою: відвідати центр соціального захисту, психолого-педагогічний консультаційний центр або запитати у співробітників «Блакитних точок» ЮНІСЕФ про доступну допомогу.

Ви також можете повідомити про ситуацію інших осіб або служби, наприклад працівників «Блакитних точок» ЮНІСЕФ.

Якщо ви підозрюєте, що ситуація повторюється, з дитиною жорстоко поводяться або про неї не дбають – повідомте про це центр соціального захисту або відділ у справах сім'ї та неповнолітніх районного суду.

Ви можете повідомити центр соціального захисту (за місцем проживання) про своє занепокоєння щодо благополуччя дитини. Соціальний працівник проведе бесіду за місцем проживання дитини та прийме рішення, що робити далі.

Ви також можете повідомити суд вашого району. Заяву про оцінку сімейного становища треба скласти письмово та надіслати до суду за місцем проживання дитини. Більше інформації та форму запиту можна знайти на fdds.pl.

Якщо є підозра, що дитина є жертвою домашнього насильства, буде розпочато процедуру відкриття «Блакитної картки». Це міжвідомча процедура, спрямована на припинення насильства та допомогу родині відповідно до індивідуальних потреб. Процедуру може розпочати поліція, соціальний працівник, представник муніципального комітету з вирішення проблем алкоголізму, медична служба чи педагог.

Якщо ви підозрюєте, що проти дитини вчинено злочин або є загроза її життю чи здоров’ю, негайно повідомте міліцію чи прокуратуру.

Повідомити про злочин можна різними способами:

  • особисто, звернувшись у найближче відділення міліції або прокуратуру. За вашою заявою мають скласти протокол, а ви маєте отримати підтвердження, що протокол складено.
  • письмово, шляхом направлення листа до відповідного підрозділу поліції або прокуратури за місцем вчинення правопорушення.

Якщо ви хочете повідомити про злочин і не бажаєте надавати свої персональні дані, ви можете зробити це анонімно – телефоном або письмово. Більше інформації можна знайти тут:

https://www.gov.pl/web/gov/zglos-przestepstwo 

У разі загрози життю чи здоров’ю дитини телефонуйте за номером екстреної допомоги 112!


Що робити, якщо ви неповнолітній і ви чи хтось із ваших знайомих зазнаєте насильства чи жорстокого поводження?

У тебе проблеми, тебе хтось б’є або дражнить? Чи стикався ти з залякуванням, переслідуванням або грумінгом в інтернеті? Ти когось боїшся? Хвилюєшся про свою безпеку або безпеку свого друга/подруги?

Розкажи кому-небудь про це! Пам'ятай: ніхто не має права робити тобі боляче!

Поговори з дорослим, якому довіряєш. Можеш поговорити з батьками, опікунами, бабусями й дідусями, іншими родичами, а також зі своїми вчителями, шкільним психологом або, наприклад, з мамою чи татом друга.

Телефонуй на безкоштовний цілодобовий номер 116 111 – телефон довіри для дітей та підлітків. Також можна надіслати повідомлення через вебсайт 116111.pl.

Крім того, отримати допомогу можна на дитячій телефонній лінії Омбудсмена у справах дітей – телефонуй на безкоштовний цілодобовий номер 800 12 12 12 або пиши на 800121212.pl.

Якщо твоє життя чи здоров’я в небезпеці, телефонуй за номером екстреної допомоги 112!


Що робити, якщо ви дорослий та зазнаєте насильства?

Захистіть себе та інших, не бійтеся звертатися за допомогою!

Насильство щодо жінок широко поширене і може мати різні форми:

  • фізичне насильство (наприклад удари, штовхання, удушення);
  • психологічне насильство (висміювання, обзивання, контроль за поведінкою, обмеження контактів з іншими людьми);
  • сексуальне насильство (примусовий статевий акт або небажана сексуальна поведінка);
  • економічне насильство (відбирання грошей, перешкоджання працевлаштуванню тощо).

Будь-хто може стати жертвою насильства. Це може трапитися з будь-ким будь-де: вдома, у школі, на роботі, у громадському просторі чи онлайн.

Пам’ятайте – ніщо не виправдовує насильство!

Якщо ви зазнали насильства:

  • Заявити в міліцію чи прокуратуру.
  • Ви також можете відвідати Центр соціального захисту, Центр кризового втручання або Спеціалізований центр підтримки жертв домашнього насильства.
  • Якщо вам потрібна медична допомога, зверніться до медичного центру або до лікарні швидкої допомоги.
  • Якщо ваше життя чи здоров’я є під загрозою, телефонуйте за номером екстреної допомоги 112!

Якщо винуватець насильства є членом вашої родини, буде розпочато процедуру «Блакитної картки». Це міжвідомча процедура, спрямована на припинення насильства та допомогу родині відповідно до індивідуальних потреб. Процедуру може розпочати поліція, соціальний працівник, представник муніципального комітету з вирішення проблем алкоголізму, медична служба чи педагог.


Де шукати підтримки?

«Блакитні точки» ЮНІСЕФ

Центри «Блакитна точка» пропонують безпечний  простір та негайну підтримку жінкам, чоловікам та дітям усіх національностей, які вимушені були залишити Україну. У центрах «Блакитна точка» працюють підготовлені спеціалісти, які можуть надати вам актуальну й перевірену інформацію щодо проживання, подорожей та послуг, а також допоможуть вам дізнатися про ваші права й виплати відповідно до статусу тимчасового захисту та процедур надання притулку, а також про возз’єднання сім’ї та пошук членів сім’ї.

Знайти адресу найближчого центру «Блакитна точка» можна на сайті bluedothub.org. 

Центри кризового втручання – www.interwencjakryzysowa.pl/osrodki-interwencji-kryzysowej 

Спеціалізовані центри підтримки жертв домашнього насильстваhttps://www.gov.pl/web/rodzina/baza-kontaktowa-specjalistyczne-osrodki-wsparcia-dla-ofiar-przemocy

Центри допомоги жертвам злочинів – www.funduszsprawiedliwosci.gov.pl і цілодобова лінія допомоги жертвам +48 222 309 900.

За фаховою підтримкою ви також можете звернутися:

  • Фонд Центру прав жінок – cpk.org.pl (600 070 717)
  • Національний інформаційно-консультаційний центр для жертв торгівлі людьми – kcik.pl (телефон екстреної допомоги +48 22 628 01 20)
  • Національна лінія допомоги жертвам домашнього насильства «Блакитна лінія» – 24/7 (телефон 800-120-002) www.niebieskalinia.org
  • Блакитна лінія Національної служби екстреної допомоги жертвам домашнього насильства – 24/7 (номер телефону 116 123) www.niebieskalinia.pl
  • Фонд «Фемінотека» – feminoteka.pl
  • Фундація Autonomia – autonomia.org.pl
  • Фундація Ocalenie – ocalenie.org.pl
  • Кампанія проти гомофобії – kph.org.pl

 

ПОВЕРНЕННЯ В УКРАЇНУ


Як довго можна перебувати в Польщі?

Усіх громадян України, які прибули на законних підставах (тобто перетнули кордон через прикордонні пункти пропуску) на територію Польщі у зв'язку з воєнними діями в Україні та задекларували намір залишитися в Польщі, можуть перебувати в країни протягом 18 місяців, починаючи від 24 лютого 2022 року.

Для подальшої легалізації можна подати на дозвіл на тимчасове проживання. Він надається одноразово на 3 роки з дати прийняття рішення.

Заяву про надання дозволу на тимчасове проживання громадянин України може подати не раніше ніж через 9 місяців з дня в’їзду та не пізніше 18 місяців з 24 лютого 2022 року.


Чи можуть українці, які отримали тимчасовий захист, виїздити та повертатися до Польщі?

Громадяни України, які в під час перетину кордону Польщі оголосили про виїзд з України у зв’язку з метою отримання захисту в Польщі, можуть протягом 18 місяців з 24 лютого цього року вільно виїжджати та повертатися до Польщі. Важливо, що не можна залишати Польщу на період понад 30 днів. 

 

Якщо ви виїхали в Україну менше ніж на 30 днів з особистих/побутових питань, вас мають пустити назад, АЛЕ остаточне рішення за польською прикордонною службою, тобто 100% гарантії немає.

 

! Зауважте, що українські прикордонники мають право відмовити у повторному виїзді з України без закордонного паспорта (звичайного чи біометричного).

 

Якщо ви залишаєте Польщу більше ніж на 30 днів однією поїздкою (виїзди НЕ сумуються), ви втрачаєте міжнародний захист, соціальне забезпечення та, відповідно, право "пільгового" в'їзду.


Якщо людина виїхала довше ніж на 30 днів, то чи може по приїзді до Польщі поновити свій PESEL та тимчасовий захист?

Так, є можливість повторного надання тимчасового захисту після прибуття на територію Польщі. У такому випадку при в’їзді ви маєте повідомити, що в’їжджаєте в Польщу у зв’язку з бойовими діями. 

 

Якщо ви в’їжджаєте в Польщу через польський кордон, який є зовнішнім кордоном Шенгенської зони, повторне надання тимчасового захисту відбувається автоматично.

 

Повторно надати статус також можуть після повторної подачі заяви про надання номера PESEL. Органом, уповноваженим реєструвати вищезазначені дані, є будь-який виконавчий орган ґміни, як це було у випадку з першою заявою про надання номера PESEL. Після повторної подачі заявки на номер PESEL, вже наявний номер буде оновлено шляхом повторного додавання до нього статусу UKR.

 

Звертаємо увагу, що остаточне прийняття рішення про пропуск громадянина України на територію Польщі або відмову у в’їзді залишається виключно за Прикордонною службою Республіки Польща!


Чи впустять мене до Польщі вдруге за внутрішнім паспортом, свідоцтвом про народження тощо?

Українці мають право виїхати з України з будь-яким наявним документом, що підтверджує особу, лише один раз. Вдруге з "внутрішнім" паспортом, ID-карткою, свідоцтвом про народження вже не випустять.

 

Натомість ви можете перетинати кордон зі звичайним або біометричним закордонним паспортом, у тому числі строк дії якого подовжено, а дитина – з закордонним паспортом (звичайним, біометричним, подовженим), або на підставі закордонного паспорта її батьків чи законних представників, до якого внесено інформацію про цю дитину.


Які умови в’їзду до Польщі не у зв’язку з воєнними діями?

Громадянин України, в’їзд якого на територію Польщі з України не пов’язаний з бойовими діями, підлягає прикордонному контролю на принципах, визначених у Шенгенському кодексі про кордони (наявність біометричного паспорта та дотримання коридору перебування до 90 днів протягом 180 днів).

Чи можна виїжджати з Польщі в інші країни Шенгенської зони?

Громадяни України, які не мають короткострокової чи довгострокової візи або дозволу на проживання, виданого державою-членом ЄС, і які мають право на тимчасовий захист, згідно з законодавством Польщі, можуть виїхати з Польщі лише до тієї держави-члена ЄС, де вони хочуть шукати тимчасового притулку.

На кого не поширюються вищезазначені правила?

Зазначені вище умови не стосуються громадян України, які мають:

    • дозвіл на постійне проживання в Польщі,
    • дозвіл на проживання резидента Європейського Союзу,
    • дозвіл на тимчасове перебування в Польщі,
    • статус біженця,
    • додатковий захист,
    • дозвіл на толерантне перебування,
    • дозвіл на перебування з гуманітарних причин;

а також тих, які:

    • подали заяви на міжнародний захист у Республіці Польща або від імені яких подано такі заявки,
    • заявили про свій намір подання заяв на міжнародний захист або таких осіб, кого стосуються такі заяви про наміри.

Що слід пам’ятати, повертаючись в Україну: загальні принципи мінної безпеки

У містах, де проводились бойові дії, сапери щодня вилучають тисячі вибухонебезпечних предметів, які бувають різних видів, форм та розмірів, але всі – однаково небезпечні.

 

Тож варто знати, як поводитися поруч із ними, щоб не постраждати, а також уміти розрізняти такі предмети в кущах, траві чи на землі.

Будьте вкрай уважними, коли пересуваєтесь пішки, їдете на велосипеді чи авто, особливо, якщо поруч велися бойові дії або розірвався снаряд. 

 

Як необхідно пересуватися?

Намагайтесь рухатися маршрутом, яким нещодавно вже хтось пройшов чи проїхав. Якщо ви на авто, уникайте доріг, на яких ви не бачите інших автівок. Якщо крокуєте, то тільки дорогою, на якій усе видно. 

 

Де можуть бути розташовані небезпечні предмети?

Вибухонебезпечні предмети можуть бути розташовані як близько до вже зруйнованої техніки чи будівель, так і поруч зі снарядами, в кущах чи траві на узбіччі, бути прив’язаними до дерев і навіть навмисно сховані в іграшках, книжках чи за телефонами, які лежать на землі. 

Будьте обачні та уважні, не підбирайте предмети на вулиці та не наближайтесь до будь-якої військової техніки, амуніції, снарядів, їхніх уламків та особливо мін і за жодних обставин не чіпайте їх. 

 

Що робити, якщо людина наступила на міну?

Міни активуються від ваги. Якщо раптом людина наступила на міну, то рухатись вже не можна. Не можна намагатися покласти на неї щось важке (як часто роблять у фільмах)! Потрібно одразу кликати на допомогу та дзвонити 101. 

 

Що робити, якщо побачили підозрілі предмети?

Якщо побачили щось підозріле, залишки бойової техніки чи боєприпас, телефонуйте за номером 101 до Служби з надзвичайних ситуацій. Саме вони знешкодять небезпечний предмет та зможуть підтвердити, що тепер ця місцевість/територія є безпечною для пересування.


Корисні контакти для тих, хто повертається в Україну

Дитячі точки «Спільно»

Щоб допомогти сім’ям із дітьми в Україні, Дитячий фонд ООН (ЮНІСЕФ) разом із партнерами створив точки «Спільно» в громадах, де живуть переселенці, в яких можна отримати психологічну та медичну консультацію, взяти участь у групових заняттях для дітей із соціальним педагогом чи волонтерами (арт-терапія, ігри), дізнатися про доступні соціальні послуги в громаді, послуги для дітей з інвалідністю та про інші можливості.

Дитячі точки/центри «Спільно» можуть біти мобільними (вуличні тенти) або інтегрованими у місцеві локації, діяти на постійній основі або тимчасово. Важливо, що не всі спеціалісти та послуги доступні на всіх локаціях весь час їхньої роботи. 

Перевірити, чи є у вашій місцевості дитяча точка ​«Спільно» можна на мапі – mapa-spilno.pages.dev.

Медична підтримка

Контакт-центр МОЗ 0 800 60 20 19

У період воєнного стану національний контакт-центр Міністерства охорони здоров’я надає безкоштовні медичні консультації для українців (психологи, терапевти, кардіологи, пульмонологи, гінекологи, хірурги та педіатри). 

Психологічна підтримка

Онлайн та очні групи психологічної підтримки для підлітків, батьків, опікунів та освітян «ПОРУЧ» від ЮНІСЕФ та ГО «Волонтер». Тут професійні психологи надають психологічну підтримку підліткам, батькам, опікунам та освітянам для того, щоб досвід кожного та кожної не залишився непереборною травмою на все життя.

Реєстрація для участі за посиланням: poruch.me  

Національна гаряча лінія «Доказово про вакцинацію, грудне вигодовування та харчування дітей до 3 років»

Дзвінки безкоштовні зі стаціонарних телефонів та мобільних номерів усіх операторів в Україні: 0800351896.

Національна гаряча лінія для дітей та молоді «Ла Страда – Україна»

Тут надають анонімну психологічну підтримку дітям та підліткам. Допомагають впоратися з психологічними проблемами, розкажуть що робити, якщо дитина зіткнулася з насильством або жорстоким поводженням.

Щодня з 9:00 до 21:00

0 800 500 225 (з мобільного або стаціонарного)

116 111 (з мобільного)

Instagram: childhotline_ua

Facebook: childhotline.ukraine

Telegram: CHL116111

Гаряча лінія для жертв домашнього насильства Міністерства соціальної політики України

Тут надають психологічну допомогу потерпілим від домашнього насильства жінкам, чоловікам і дітям.

15 47 (цілодобово)