У Польщі автоматично не визнають і не підтверджують інвалідність українців, які вимушено переїхали. Однак люди з інвалідністю, які виїхали в Польщу після 24 лютого 2022 року і легалізували своє перебування на території країні, можуть розраховувати на майже таку саму медичну допомогу, як і місцеві мешканці. Це означає, що коли українець з інвалідністю підтвердить свій статус в Польщі, він зможе отримати всю необхідну допомогу. 

 

Декларація з сімейним лікарем та присяжний переклад
Насамперед потрібно зареєструватися в польській системі охорони здоров’я. Для цього необхідно укласти декларацію з місцевим сімейним лікарем. Раніше ми вже розповідали як це зробити в цьому матеріалі. Загалом для цього етапу знадобиться ваш PESEL та український документ, що підтверджує вашу особу (бажано закордонний паспорт). Після оформлення декларації, потрібно записатись на прийом до лікаря та взяти з собою медичні документи, що видані в Україні й свідчать про інвалідність. Варто взяти з собою подібні медичні довідки.  

1. Ваша медична документація, а саме інформація про стаціонарне й амбулаторне лікування, результати діагностичних досліджень, висновки спеціалістів. 

2. Також можна взяти додаткові документи, як от психологічно-педагогічні висновки.  

 

Важливо, щоб ці медичні документи були перекладені польською мовою і саме присяжним перекладачем. Тут ми детальніше розповідали про те, як знайти офіційного перекладача

 

Після прийому сімейний лікар має виписати направлення до профільного фахівця, який спілкуватиметься з вами щодо набуття інвалідності в Польщі. Після візиту до такого спеціаліста у вас з’явиться детальний опис вашого статусу здоров’я (Zaświadczenie lekarskie).


Подача заяви та документів 

Польська медично-соціальна експертна комісія (МСЕК) немає чітких положень та специфічних вимог щодо українців, які хочуть підтвердити свою інвалідність в Польщі. Тому статус інвалідністі українцям надають на тих же умовах, що і польським громадянам.

Для того, щоб ваш запит про підтвердження статусу обробили, потрібно буде подати заяву (доступна до завантаження наприкінці статті) у повітовий чи міський відділ з питань встановлення інвалідності (за місцем проживання). До заяви треба додати присяжний переклад ваших медичних документів, що зазначені вище, а також копію вашого закордонного паспорта і PESEL.

 

Обов’язково додайте до документів та заяви медичну довідку про стан вашого здоров’я, що видав польський лікар. Важливо: така довідка має бути видана не раніше, ніж за 30 днів до дати подання заяви.  

 

Щоб знайти таке відділення скористайтесь цим переліком, або введіть у пошуку Google «Miejski zespoł do spraw orzekania o niepełnosprawności». Зазвичай розгляд документів триває близько 2-4 місяців. Протягом цього часу на зазначену вами пошту чи номер телефону, можуть надходити повідомлення з запитом про додаткову інформацію.