Польський Сейм розглянув та прийняв зміни до спецзакону про допомогу українцям в Польщі. Розповідаємо про те, що чекає на українців, які вже певний час мають тимчасовий захист в Польщі, або тільки планують переїзд і легалізацію свого перебування в країні. 

 

Тимчасовий захист і карта побиту

Багато українців в Польщі переймались терміном продовження тимчасового захисту. Наразі його продовжено до 30 вересня 2025 року. Проте, як і очікувалось, польський уряд пропонує нашим громадянам зі статусом PESEL UKR отримати польську карту побиту, що тягне за собою скасування статусу тимчасового захисту для людини.

Людям зі статусом PESEL UKR дозволяють отримати карти побиту за спрощеною системою. Карта побиту — це дозвіл для іноземних громадян на довготривале офіційне проживання на території Польщі. Отримавши його, людина втрачає усі переваги, що прописані у спецзаконі про допомогу українцям, але натомість отримує права подібні до можливостей громадян Польщі. Отримати карту побиту зможуть українці, які мають актуалізований статус PESEL UKR та подадуть заявку на карту побиту. 


Терміни оформлення статусу PESEL UKR

Раніше українцям, які прибули до Польщі за тимчасовим захистом, давали 30 днів на те, щоб оформити PESEL UKR. Нині документ потрібно оформити відразу після прибуття. Крім цього, податись на отримання PESEL UKR зможуть лише ті громадяни України, які прибули за дійсним закордонним паспортом. Людям, які раніше отримали ідентифікаційний код на підставі протермінованого закордонного паспорта, чи іншого документу, мають актуалізувати свої дані та надати дійсний закордонний паспорт

Також тепер дітям з 6 років, щоб отримати PESEL потрібно приходити до органу самоврядування разом з батьками. Про те, як оформити польський ідентифікаційний номер, ми писали тут.  У дорослих та дітей з України, які хочуть отримати тимчасовий захист в Польщі, обов’язково братимуть відбитки пальців. 

 

Скасування програм соціальної допомоги
Серед змін також низка скасувань програм соціальної допомоги. Зокрема, громадяни України, які приїхали в Польщі після 24 лютого 2022 року більше не зможуть отримувати одноразову грошову виплату 300 злотих.  

Також відбудуться зміни щодо покриття витрат за проживання й харчування в центрах тимчасового розміщення осіб. Тепер українці, які проживають в пунктах колективного перебування мають оплачувати 50% коштів, що витратили на їх проживання після перших 120 днів на території Польщі. Проте ця сума не повинна перевищувати 40 злотих на день. Якщо в родині є діти і ви отримуєте допомогу «800+», то потрібно буде додатково сплачувати по 15 злотих на день (сума фіксована протягом усього часу). Через 180 днів після приїзду сума співфінансування українцем буде становити близько 75%. Однак вона не має перевищувати 60 злотих на день. 

Для власників малих осередків, які прихистили до 10 українців скасують щоденну виплату у 40 злотих. Проте центри, що знаходяться на державному фінансуванні продовжать цю допомогу українцям, що в них мешкають. 

 

Зміни в освіті

З 1 вересня 2024 року на всіх українських дітей в Польщі та їх батьків, поширюється шкільний обов’язок. Маленькі українці мають відвідувати річну дошкільну підготовку, початкову та післяпочаткову школи. Таким чином польський уряд хоче впевнитись, що всі діти на їх території здобувають знання та мають змогу інтегруватися в суспільство. Для родин, які не записали дітей в польську школу, з часом скасуються виплати «800+» та «Добрий старт».

Українські школярі мусять скласти іспит восьмикласника, але до обов’язкових предметів входить математика і іноземна мова. А от польську мову можна буде скласти за бажання. Якщо дитина не хоче здавати польську мову, то батькам треба написати відповідну заяву директору школу (мінімум за 3 місяці до іспиту). В такому випадку, оцінка з польської мови в атестаті про закінчення початкової школи — буде рівноцінна балу за екзамен. Батьки дітей, які хочуть скласти іспит з польської, також мають завчасно подати заяву директору. Більше про те, що чекає на українських школярів 8 класу польської школи, або 8 чи 9 класу української школи, ми писали тут

Крім цього, яля українських школярів в польських школах продовжили період, коли вони можуть безкоштовно відвідувати додаткові уроки польської мови. Усі українські діти мають право на 4 години безкоштовного вивчення польської мови в своїй школі. Якщо в освітньому закладі не передбачено таких уроків, треба звернутись до адміністрації школи. Можливо декілька шкіл об’єднали свої зусилля і разом навчають учнів з різних освітніх закладів.

Також польський уряд продовжує дозвіл на роботу українським психологам, які нині мешкають в Польщі й мають український диплом про відповідну освіту. Для дорослих освітян з України, які хочуть влаштуватись на роботу асистентом вчителя чи міжкультурним асистентом скасовують вимогу про підтвердження знання польської мови.

Детальніше про зміни в освіті для українців в Польщі, ви можете дізнатись тут.