Українці, які потрапляють на територію Польщі після 24 лютого 2022 року можуть скористатись спеціальним механізмом прихистку в Європі – тимчасовим захистом. 

 

Тимчасовий захист можна отримати лише в одній країні ЄС. У кожній він впроваджується через спеціальні дозволи на перебування, наприклад, тимчасові посвідки на проживання чи довгострокові візи. У Польщі тимчасовий захист фактично надається разом із кодом PESEL.

 

Для того, щоб отримати тимчасовий захист, необхідно:

    • Під час перетину кордону повідомити про своє бажання отримати тимчасовий захист у Польщі.
    • Отримати код PESEL: детальну інструкцію як це зробити читайте за цим посиланням.

 

Якщо ви отримали код PESEL і тимчасовий захист у Польщі, то швидше за все у тимчасовому захисті в іншій країні Європейського союзу вам відмовлять. Для того, щоб дізнатися вичерпну інформацію з цього питання, звертайтеся до консульства тієї країни, до якої хотіли б переїхати. 

 

Важливо: навіть якщо вам відмовляють в іншій країні ЄС у «другому» тимчасовому захисті, ви завжди можете скористатися безвізовим режимом. Перебувати в країнах єврозони без оформлення візи можна 90 днів.

Зверніть увагу: якщо ви не повернетеся на територію Польщі протягом місяця, ваш тимчасовий захист буде анульовано і його доведеться відновлювати.