Якщо ви тимчасово мешкаєте в Польщі й вже маєте PESEL, є сенс оформити профіль зауфани (Profil zaufany). Цей електронний носій ваших прізвища, імені, дати народження та польського ідентифікаційного номера. З його допомогою ви можете, не виходячи з дому, вирішити безліч своїх проблем.

 

Такий довірений профіль знадобиться вам, щоб:

• заходити на сайт Управління соціального страхування (ZUS)

• контролювати питання щодо страхування та виплат роботодавцем

• подати заявку на фінансову допомогу для родини чи дитини

• зареєструватися на сайті центру зайнятості

• керувати своїми податками та деклараціями

• займатися підприємництвом

• подати заяву на відновлення документів

• розв’язувати питання щодо пенсії

• отримувати інформацію щодо штрафів (для водіїв з польським посвідченням)
• зареєструвати автомобіль чи скасувати його реєстрацію 

• отримати різні види довідок (наприклад, про несудимість)
• редагувати дані щодо прописки 

• онлайн зареєструвати дитину в школу

• створити обліковий запис пацієнта (ІКР) в медичній системі Польщі

• зареєструвати новонароджену дитину в Польщі

• подати заяву на компенсацію коштів за нострифікацію 

 

Як створити профіль зауфани?
Зазвичай довірений профіль оформлюють разом із PESEL, але якщо вам його не зробили й ви не маєте папірця з логіном та паролем значить вам потрібно створити собі цей профіль. Важливо, щоб ви не загубили виданий папірець з інформацією про ваш профіль, адже зауфани формується раз і на все життя він не підлягає відтворенню. Якщо ви загубили інформацію, то зможете відновити лише пароль. Загалом для того, щоб оформити профіль потрібно перебувати на території Польщі, мати дійсні польські номер й електронну адресу, номер PESEL та паспорт. 

 

Покрокова інструкція
Спочатку зайдіть на цей сайт та оберіть «Załóż konto» і «Zarejestruj się». Далі ви маєте заповнити анкету, надати доступ на обробку ваших персональних даних, пройти маленьку технічну перевірку. Якщо ви маєте PESEL, то після заповнення анкети сайт автоматично запропонує вам довірений профіль. Якщо у вас немає польського ідентифікаційного номера, то під час заповнення анкети під полем PESEL оберіть «Nie posiadam numeru PESEL». Далі система запропонує вам обліковий запис ePUAP, але профіль зауфани ще не створиться. 

 

Щоб продовжити створення профілю здійснити вхід в обліковий запис ePUAP і натисніть на свій акаунт у верхньому правому кутку. Тепер потрібно обрати «Profil zaufany» та натиснути «Złóż wniosek o profil». Далі введіть своє ім’я, прізвище, PESEL, номер телефону та електронну адресу. Система має надіслати вам SMS з кодом, його потрібно ввести на сайті. 

 

Якщо вам не приходить код — спробуйте перезавантажити гаджет та перевірте інтернет-з’єднання. Якщо повідомлення все одно не надійшло, напишіть листа з темою «Brak kodu SMS» на [email protected] Не забудьте вказати ім’я, номер телефону, час і дату спроби отримати код, а також інформацію про те, що ви намагаєтесь створити профіль зауфани. 

 

Щоб верифікувати свій довірений профіль можна скористатися: кваліфікованим цифровим підписом, відеозв’язком, онлайн-банкінгом, або ж прийти в спеціальний пункт. На верифікацію ви матимете 14 днів, але якщо не встигнете, то просто повторно подайте заявку на створення довіреного профілю. 

 

Для того, щоб верифікувати профіль з допомогою онлайн-банкінгу потрібно, щоб у вас був рахунок в одному з акредитованих банків, їх перелік можна знайти тут. Загалом варто перевірити, чи є у вашого банку послуга з верифікування профілю зауфани. Якщо послуга працює, зайдіть в онлайн-меню банк, оберіть «Послуги» та «Profil zaufany», далі введіть свої дані й код, що надійшов у SMS. 

 

Для підтвердження по відеозв’язку треба обрати спосіб «Wideospotkanie/Rozmowa z urzędnikiem», завантажити спеціальний додаток на гаджет з камерою та мікрофоном, отримати підтвердження про створення запису за заявкою, далі вам зателефонують і запитають номер заявки, потім у вас відбудеться онлайн-зустріч, де ви знову надасте всі необхідні документи. 

 

Щоб зайти у свій профіль зауфани скористайтеся цим сайтом, або національною системою ідентифікації банків чи системою Poczta Polska Envelo. Ви також можете використовувати свою ID-картку чи кваліфікований електронний підпис. 

 

Довірений профіль діятиме три роки, а потім ви зможете продовжити його дію на цьому сайті. Потрібно буде зайти в обліковий запис, в деталі профілю й обрати «Przedłuż ważność lub zmień dane». Далі введіть свій номер та пошту — на них надійдуть SMS та пароль, які потрібно ввести. Насамкінець треба буде підтвердити вашу особу з допомогою онлайн-банкінгу.

 

Як оформити довірений профіль дитині?

Якщо вашій дитині вже виповнилось 13 років, їй можна створити довірений профіль. Для цього потрібно подати заявку на сайті та прийти в спеціальний пункт протягом 14 днів, щоб підтвердити свою особу. Довірений профіль дитина може відкрити, якщо має документ, що посвідчує її особу — наприклад, закордонний паспорт.