Перебуваючи в Польщі, українці можуть безкоштовно здобути освіту, професію та навіть перший досвід роботи, але для цього потрібно краще розуміти різницю та перспективи різних освітніх закладів. Тому ми створили онлайн-путівник для учнів, щоб допомогти їм з вибором навчального закладу для отримання повної середньої освіти в Польщі. Він стане в пригоді, як тим хто навчається у 8 класі польської школи, так і тим, хто закінчує навчання в 8 або 9 класі української школи.

Запропонуйте вашій дитині скористатися нашим онлайн-помічником, щоб обрати власний професійний шлях! З його допомогою ваша дитина зможе:
- дізнатись про освітні можливості, які їй доступні;
- порівняти навчальні заклади, що зацікавили;
- отримати поради з підготовки до іспиту та вступу.

 

Про повну середню освіту в Польщі

В Польщі 8 класів школи — це неповна середня освіта. Щоб отримати повну середню освіту, учню потрібно успішно завершити навчання в ліцеї, технікумі чи професійній технічній школі. Навчання в них триває різний проміжок часу, дає загальні й професійні знання. Навчаючись, в деяких з них, учень навіть отримаєте професійний досвід роботи та зможете частково працювати.

Після отримання диплома про загальну середню освіту, є можливість вступити до університету. Для цього потрібно успішно скласти іспит Matura. Екзамен проводиться одночасно в усіх школах Польщі в травні. Якщо ваша дитина хоче з часом вступити до університету, їй краще вступати до ліцею або технікуму.

 

Ліцей (Liceum)

В ліцеї учні навчаються протягом 4 років, щоб отримати загальні знання. Під час навчання в ліцеї, можна обрати профіль класу, наприклад, математичний чи біологічний. Після завершення навчання, можна скласти іспит Matura й отримати атестат про повну загальну освіту. Це дасть учневі можливість вступити до університету, іншого освітнього закладу, чи продовжити навчання на курсах професійно-технічної освіти. Працювати дозволено, лише після вступу до університету, чи завершивши профільні курси. 


Технікум (Technikum)

Навчання в технікумі триває 5 років протягом яких можна отримати, як загальні, так і професійні знання. В технікумі можна обрати свою спеціалізацію, наприклад: IT-технік, бухгалтер, логістику, готельне господарство. Між 3-м і 4-м роками навчання в технікумі, учні проходитимуть неоплачувану виробничу практику. Працювати можна після завершення технікуму.

Наприкінці навчання, учні складають професійний іспит, отримують професійно-технічний диплом, і мають прийняти рішення — вступити до університету або піти працювати. Щоб вступити до університету, потрібно успішно скласти іспит Matura.  


Професійна технічна школа (Branżowa szkoła)

Навчання в професійно технічній школі поділяється на два етапи. Перший етап триває 3 роки, де після складання професійного іспиту, учень отримує кваліфікацію за своєю професією та може працювати. Другий етап триває ще 2 роки, але саме він, дає можливість вступити до університету, попередньо склавши професійний іспит й іспит Matura.  

В технічній школі також можна обрати напрямок навчання. Наприклад, можна навчатись на: IT-техніка, продавця, кухаря, логіста, рекламника. Завдяки тому, що в школі основна увага приділяється технічним знанням, учні з першого курсу проходитимуть оплачувану виробничу практику (wynagrodzenie), а також зможуть поєднувати часткову робочу зайнятість й навчання.  

 

Щоб більше дізнатись про ці та інші освітні можливості — запропонуйте вашій дитині разом скористатись нашим онлайн-путівником

Натисніть на файли розташовані нижче, щоб завантажити чек-лісти з рекомендаціями для вступників 8 та 9 класів.

Давайте Спільно зробимо цю вступну кампанію легшою для всіх батьків та їхніх вступників!