Подати заяву на статус біженця (поняття не тотожне тимчасовому захисту на території ЄС) у Польщі українці можуть у пункті пропуску на кордоні.

 

Перш за все повідомте про те, що ви хочете подати заяву на статус біженця, прикордонника. Назвіть йому причини, через які ви не можете безпечно повернутися до України. Прикордонники у присутності перекладача проведуть опитування, щоб  перевірити вашу особу і з’ясувати причини виїзду з країни. Цю інформацію внесуть у бланк, який пізніше надішлють до Управління у справах іноземців.

 

Важливо: подати заяву на статус біженця ви також можете від імені свого чоловіка та від імені дитини. 

 

Дані, які потрібно вказати в заяві:

    1. Ваше ім’я (імена) і прізвище рідною мовою.
    2. Останнє місце проживання.
    3. Останнє місце роботи в Україні.
    4. Дані щодо служби в армії.
    5. Мови, які знаєте.
    6. Якою мовою повинна відбутися розмова з прикордонником.

 

Якщо ви подаєте заяву від імені чоловіка, то зазначте:

    1. Ім’я (імена) чоловіка рідною мовою.
    2. Документ, який підтверджує його особу.
    3. Мови, які він знає. 
    4. Згоду чоловіка на подання заяви від його імені. 

 

Якщо подаєте заяву від імені дитини, якій ще не виповнилося 18 років, то вкажіть у заяві:

    1. Ім’я (імена) і прізвище дитини. 
    2. Дату народження.
    3. Стать.
    4. Імена батьків.
    5. Згоду чоловіка на подання заяви від імені дитини. 

 

Додаткова інформація, яку потрібно надати:

    1. Чи полишали ви країну за останні п’ять років.
    2. Чи ви здорові й чи не зазнали насильства.
    3. Чому просите про допомогу. 

 

До заяви також потрібно додати: 

    1. Актуальну фотографію (свою або чоловіка/дитини, якщо ви дієте від їхнього імені).
    2. Паспорт або інший документ, який засвідчує вашу особу. Нині в’їхати на територію Польщі українці можуть без паспорта. Подати заявку на статус біженця можна зі звичайним (біометричним) паспортом і без візи. 

 

Що відбувається після подання заяви?

 

Перш за все вас відправлять у приймальний пункт для проходження медичного огляду. Після цього ви можете подати заяву на соціальну допомогу. 

 

Потім вас скерують до відкритого центру для іноземців, де ви отримаєте їжу і гроші (або купони) на оренду житла, одяг, взуття, вивчення польської мови та підручники. Ви не повинні перебувати у цьому центрі. 

Працевлаштуватися в Польщі ви можете через 6 місяців від початку процедури (навіть якщо вона затягнеться). Якщо вам нададуть статус біженця, то працюватимете без дозволу на роботу, як і громадяни Польщі.  

 

Зі статусом біженця вам надається проїзний документ на два роки та  карта побиту (Karta stałego pobytu), яка є дійсною протягом трьох від дати створення. Для карти побиту вам знадобляться три фото, ксерокопія документа, що засвідчує особу, або довідки про реєстрацію місця проживання. 

 

Отримати документи необхідно особисто в Управлінні у справах іноземців. Документи дитини віком до 13 років можете забрати ви, чоловік або опікун. Дитина від 13 років забирає документи особисто у вашій присутності або присутності чоловіка чи опікуна. Якщо ви не можете забрати документи з вагомих причин, то це може зробити людина, на яку оформлено довіреність.