Співфінансування проживання та харчування 

Новими змінами передбачено співфінансування громадянами України, їх витрат на проживання та харчування в польських колективних центрах розміщення. З 14 січня 2023 року українці можуть безкоштовно проживати у Польщі в місцях тимчасового розміщення, лише протягом перших 120 днів після першого приїзду до Польщі. З березня 2023 року вони мають оплачувати 50% вартості власного утримання, але не більше 40 злотих на день. А вже з травня цього ж року, сума для українців збільшиться до 75%, але не більше 60 злотих на день. 

 

Однак зміни не стосуються таких вразливих категорій українців, як: інваліди, особи пенсійного віку, вагітні, жінки із дітьми до року, жінки з трьома дітьми та більше, особи у складній життєвій ситуації. Такі люди зможуть проживати у колективних центрах безкоштовно.  

 

У зміненому законі також введено положення про те, що можливість користуватись колективним житлом довше ніж 120 днів, залежатиме від наявності номера PESEL. Раніше ми розповідали, як можна спробувати поновити PESEL UKR, якщо ви його втратили. 

 

До речі, проміжок часу протягом якого українцям потрібно легалізувати своє перебування в Польщі зменшився з 90 до 30 днів.

 

Щодо сімейної допомоги громадянам України

Якщо українці, які тимчасово переїхали до Польщі здійснюватимуть регулярні поїздки до України, то гміни або ж ZUS будуть заморожувати, чи зовсім припиняти їх соціальні виплати. Це стосується програм: «500+», «300+», «сімейний капітал». У випадку перебування поза межами Польщі понад 30 днів, людина втратить наданий Польщею статус, а відповідно і всю допомогу. Соціальний статус поновлять тільки, якщо людина зможе довести, що вона знову втікає через воєнні дії на території України. 

 

Про спрощений порядок отримання посвідки на тимчасове проживання в Польщі

Закон гарантує легальне перебування українців у Польщі протягом 1,5 року, починаючи з 24 лютого 2022 року до 24 серпня 2023 року. Однак з 1 квітня 2023 року українці, які працевлаштувались в Польщі, або відкрили там власний бізнес, зможуть звернутись по посвідку на тимчасове проживання у Польщі. 

 

Освіта для українців в Польщі

Прийнятим законом передбачено виділення 2 млрд злотих на освіту для українців у Польщі, щоб діти та дорослі змогли піти в садочок, або ж здобувати шкільну та вищу освіту.