У Польщі, як і в Україні для того, щоб отримати направлення до більшості лікарів, потрібно спочатку укласти декларацію з сімейним лікарем (також «лікар першого контакту» або «лікар POZ»). В державних клініках така послуга є безкоштовною, але потрібно звертатись саме в поліклініки системи NFZ. Без направлення ви можете записатись до онколога, гінеколога, психіатра, венеролога та дантиста. Якщо є загроза для вашого здоров’я, ви серйозно травмувалися, маєте отруєння чи не можете очікувати, коли вас прийме амбулаторія — звертайтеся за екстреною медичною допомогою


Лікар першого контакту може, як зробити первинний огляд й дати лікарняний, так і направити на лікування в лікарню, або на проходження різних процедур. Ви також можете поцікавитись у нього інформацією про те, як вам та дитині отримати обов’язкові щеплення. Сімейний лікар також виписує рецепт на ліки, направляє на аналізи та ультразвукові дослідження.

 

Щоб обрати сімейного лікаря, можна завітати до медичного закладу за місцем проживання, або скористатись онлайн-сервісом. У анкеті для декларації потрібно буде внести дані про адресу проживання та поштовий індекс. Для цього вам також знадобляться:
1. Посвідчення вашої особи. Наприклад, закордонний паспорт.
2. Ваш PESEL.
Якщо ви офіційно працевлаштовані в Польщі, можна попросити в бухгалтерії виписку ZUS з інформацією про сплату внесків.   

 

Перед тим, як укладати декларацію, бажано прочитати відгуки про лікаря, який вас зацікавив. Якщо ви не знайшли спільної мови з лікарем POZ, ви можете обрати іншого. Протягом року можна безкоштовно перепідписати декларацію двічі (далі кожна зміна коштує 80 злотих), а в певних ситуаціях і більше разів. Наприклад, якщо ви переїхали до нового регіону, медичний заклад закрився, дитині виповнилось 18 років. За потреби можна підписати декларацію з медсестрою, або акушеркою первинної медичної ланки. Якщо ваш лікар не знає української мови, а ви польської, рекомендуємо скористатись безкоштовним сервісом LikarPL.

 

Щоб записатись на візит до свого сімейного лікаря, зателефонуйте в лікарню, де ви зареєстровані та запитайте про вільні години в лікаря. Ви також можете зателефонувати за номером 800 190 590, де вам українською мовою допоможуть знайти лікаря в вашому районі. 

 

В Польщі сімейні лікарі приймають в будні дні в проміжок з 8 до 18. В інший час ви можете звернутись до спеціальної амбулаторії, яка працює з 18 до 8. Також в нічні години, вихідні та святкові дні працює телеплатформа першого контакту (ТПК). Зателефонувавши за номером 800 137 200, фахівці можуть провести вам консультацію, дати електронний рецепт, направлення, лікарняний, направлення на тест SARS-COV-2.