У Польщі державна швидка допомога не приїде, якщо у вас висока температура або просто погане самопочуття. Однак вам нададуть професійну допомогу, якщо у вас такі стани: втрата свідомості, судоми, гострий психічний розлад, раптовий біль у грудині, порушення серцевого ритму, гострий біль у черевній порожнині та поперековому відділі, отруєння або кровотеча. Тобто йдеться про стани, які загрожують життю пацієнта. 

 

Швидка в Польщі: 999.

Екстрена рятувальна служба: 112.

 

Якщо людина має інші проблеми зі здоров’ям, її проконсультують та порекомендують самостійно звернутися до лікарні. 

 

Поради щодо виклику державної швидкої допомоги в Польщі

    1. Зателефонувавши за номером 999, поясніть оператору, що причина виклику карети вагома, бо пацієнт потребує невідкладної допомоги, а також що дістатися найближчого госпіталю хворий не в змозі. Зазвичай оператори державної швидкої допомоги розмовляють англійською, німецькою, українською та іншими мовами. У разі якщо на зміні відсутній такий оператор, дзвінок перенаправляють в інший підрозділ або навіть у сусіднє воєводство, щоб якомога швидше порозумітися з іноземцем і скерувати медиків за місцем його перебування.
    2. Окрім причини виклику, оператор запитає у вас таку інформацію: місцерозташування хворого, дані про того, хто потребує допомоги, та того, хто викликає швидку. На завершення вашої розмови оператор має сказати: «Виклик прийнято» («Wezwanie przyjęte»). 
    3. До приїзду карети швидкої допомоги підготуйте всі необхідні документи, що засвідчують ваше громадянство, легальне перебування в Польщі, а також медичну картку та страховку, якщо вони у вас є. 
    4. Якщо за результатами огляду лікарі вирішать везти хворого до лікарні, особа, що його супроводжує, має їхати окремо. 

 

Вартість виклику швидкої допомоги
Оплата виклику швидкої допомоги здійснюється на підставі медичного страхування (за наявності). У Польщі це послуги Народного фонду здоров’я (NFZ). Якщо ви вже легально працевлаштований, то щомісячні внески до NFZ за вас сплачує роботодавець. Також за місцем роботи ви можете бути застраховані у приватній фірмі, якщо ваш роботодавець підписав договір із якоюсь приватною клінікою. Якщо маєте можливості та бажання, можна самостійно підписати договір із приватною лікарнею й обслуговуватися в ній.

Крім цього, іноземці також можуть мати іншу медичну страховку. Наприклад, будь-який страховий поліс, зареєстрований на території їхньої країни. Проте це менш зручно, адже, згідно з правилами такої страховки, якщо ви потребуєте медичної допомоги за кордоном, треба спершу зв’язатися зі своїм страховим агентом.

Якщо ви перебуваєте на території Польщі тривалий час, але не працюєте, а, наприклад, навчаєтеся в університеті, страховку можна замовити в того ж NFZ. Для цього потрібно надати дозвіл на тимчасове проживання у Польщі, а внески можна робити або особисто в касі, або переказувати на банківський рахунок фонду. Для студентів така страховка коштує близько 47 злотих на місяць. Для решти розмір місячного внеску буде суттєво вищим. Він розраховується на основі середньої зарплати і, за офіційними даними NFZ, у квітні, травні та червні 2018 року становив 423 злотих. 

Студенти-іноземці, які мають карту поляка, не платять за страховку, згідно з законом, який польський сейм прийняв ще в 2013 році — їхнє страхування оплачує вищий навчальний заклад.

Якщо у вас немає страховки, варто дізнатися в оператора, скільки коштуватиме виклик карети швидкої допомоги. Ціни по воєводствах різняться.

За виклик швидкої без поважної на те причини стягується штраф у розмірі 500 злотих і вище. 

 

Як отримати невідкладну допомогу без виклику швидкої?

 

Якщо ви вирішили не викликати швидку, а звернутися у пункт невідкладної допомоги, то ви маєте знати, що у Польщі поліклініки приймають у святкові чи вихідні дні з 18:00 до 8:00. Ось перелік таких медичних закладів.