Українці, які зараз перебувають у Польщі, можуть отримати електронний рецепт на ліки, які вони регулярно приймають, а саме на хронічні медичні препарати. Крім цього, можна ще отримати рецепт на засоби невідкладної допомоги.

Як знайти назву — торговий відповідник ліків у Польщі?
Для отримання електронного рецепта потрібно знайти польський відповідник українського препарату. Для цього рекомендуємо скористатися цим сайтом.

    1. Зайдіть на сайт та введіть назву вашого препарату.
    2. Скопіюйте номер АТС.
    3. Далі перейдіть на цей сайт та через пошук знайдіть відповідний номер АТС.
    4. Випишіть із першого стовпчика торгову назву вашого препарату в Польщі.

Варто зазначити, що не всі українські препарати мають відповідники в Польщі. У такому разі потрібно буде звернутися до лікаря за звичним рецептом.

Як записатися на прийом до лікаря в Польщі, якщо вам потрібен рецепт на ліки?

1. Спочатку знайдіть найближчого сімейного лікаря

    • Зателефонуйте на безкоштовну гарячу лінію NFZ (Narodowy Fundusz Zdrowia), яка працює у режимі 24/7, щоб знайти найближчого сімейного лікаря: 800 190 590
    • Додаткова гаряча лінія працює у робочі дні з 18:00 до 8:00 та 24 години на добу у вихідні й національні свята: 800 137 200

2. Отримавши інформацію, зателефонуйте та запишіться на прийом до сімейного лікаря, до якого вас направили

    • Вам запропонують прийти на прийом або отримати телефонну консультацію 

3. Якщо ваш лікар направить вас до спеціаліста, вам потрібно буде записатися на прийом самостійно*

    • Щоб записатися на прийом та відвідати спеціаліста, майте із собою направлення від сімейного лікаря з унікальним кодом та ваш номер PESEL
    • Ви можете знайти найближчого спеціаліста зателефонувавши на безкоштовну гарячу лінію NFZ (800 190 590), або обрати спеціаліста самостійно

* Пам’ятайте, прийом спеціаліста є безкоштовним лише у тому випадку, якщо медичний заклад має контракт з NFZ (Narodowy Fundusz Zdrowia). Якщо у вас є сумніви, запитайте у працівників реєстрації.

 

Як отримати від лікаря в Польщі рецепт онлайн?
Онлайн-додаток LikarPl надає можливість користувачам спілкуватися з лікарем українською мовою. Це попереджає всі потенційні проблеми, що можуть виникнути на етапі пошуку лікаря. Для цього вам потрібно вказати дані про своє здоров’я, щоб спеціаліст якомога краще підготувався до консультації. Після того як завершено заповнення онлайн-форми, ви отримуєте свій унікальний ідентифікаційний номер, який потрібно буде повідомляти лікарям під час онлайн-консультацій. Додаток працює у такий спосіб, що пацієнт може говорити українською мовою, а вся інформація буде перекладена лікареві на польську, і навпаки.

Як отримати від лікаря в Польщі рецепт офлайн?
Також рецепт на медичний препарат можна отримати, здійснивши візит до лікаря. Після огляду вас, скоріш за все, скерують на обстеження та аналізи. А вже на підставі цих досліджень фахівець встановить діагноз, призначить лікування і видасть рецепт. Зазвичай лікар надає всю інформацію про препарат: де його можна придбати та чи, власне, потрібен на нього рецепт.

Усі дані про лікування внесуть у систему, де для вас сформують спеціальний документ із рецептом лікаря. Щоб отримати ліки за рецептом, необхідно показати фармацевтові паперовий варіант рецепта або ж скористатися кодом із смс-повідомлення, яке ви отримаєте на свій мобільний телефон. Покажіть код в аптеці, де фармацевт перевірить його в системі. Після цього можна буде придбати препарат.

Якщо у вас немає можливості забрати рецепт самостійно, передайте його довіреній особі, щоб вона змогла реалізувати рецепт замість вас.

Як купити ліки в Польщі за українським рецептом?
Ви можете отримати свої ліки, якщо маєте оригінальний рецепт від українського лікаря. Для цього в документі має бути така інформація:

- назва препарату, написана латиницею;
- дозування та кількість;
- ім’я та прізвище спеціаліста, який призначив препарат;
- повна дата вашого народження;
- повна адреса місця проживання;
- контактний телефон та електронна пошта;
- дата отримання рецепта.

Важливо пам’ятати, що реалізувати рецепт можна не пізніше, ніж за 30 днів з дати його отримання. На документі має бути підпис та особиста печатка спеціаліста й медичного закладу, який його видав. З собою обов’язково потрібно мати паспорт чи документ, який посвідчує особу.