Психологічні цькування, побиття, небажані дії сексуального характеру — все це та багато іншого є проявами насильства. І кожна доросла людина та дитина, повинні знайти, як вони можуть захистити себе в подібній ситуації. Тому в цьому матеріалі, ми з Fundacja Dajemy Dzieciom Siłę коротко розповідаємо інформацію з протидії насильству, яку ви можете завантажити в кінці цього матеріалу. 

 

Як діяти дорослим, які зазнають насильства

 

На жаль, випадки насильства все ще трапляються у сучасному світі, але ви, можете захистити себе, сконтактувавши з потрібною службою чи організацією. Якщо вашому життю або здоров'ю загрожує небезпека, телефонуйте за номером екстреної допомоги 112. Поясніть вашу ситуацію, а оператор направить до вас спеціалістів, чи надасть поради, як можна самостійно вирішити проблему. Якщо вашому здоров’ю нанесено шкоди, не гайте часу і зверніться по допомогу до медичного закладу або у відділення невідкладної допомоги лікарні.

 

Якщо винуватцем насильства є член вашої родини, буде ініційовано процедуру «Блакитної картки» (англ. «Blue Cards»). Вона спрямована на припинення насильства та надання допомоги сім'ї. Процедуру може розпочати поліція, соціальний працівник, представник муніципального комітету з розв’язання проблем алкоголізму, медичний працівник або працівник освіти. Мета «Блакитної картки» — зафіксувати дані про ситуацію, що сталась та спробувати розв’язати проблему з допомогою плану підтримки. Така процедура складатиметься із декількох етапів й до неї будуть залучені різні спеціалісти. Вони спілкуватимуться із жертвою та кривдником одразу після інциденту, а потім проводитимуть регулярні перевірки на предмет того, чи виконується встановлений план дій. Якщо ж насильство повториться, то розпочнуть таку ж саму окрему процедуру, але вже з іншим планом та рішеннями щодо кривдника. Процедура вважається завершеною, коли насильство припинилось або є обґрунтоване припущення, що воно припиниться. Зауважте, що зараз триває внесення змін до Закону про домашнє насильство, що може призвести до деяких змін в алгоритмі цієї процедури.

 

Додамо, що наразі досі розповсюджене насильство над жінками, що може мати такі форми, як: фізичне (удари, стусани, штовхання, удушення); психологічне (висміювання, глузування, контролююча поведінка, обмеження контактів з іншими людьми); сексуальне (примус до статевого акту або небажана сексуальна поведінка); економічне (відбирання грошей, перешкоджання працевлаштуванню). Такі порушення прав людини можуть трапитись, як вдома, так і на вулиці, на роботі, чи в інтернеті. Але пам’ятайте, що ніщо не виправдовує насильство. Бережіть себе та близьких, не бійтесь звертатись по допомогу. Далі ви знайдете контакти гарячих ліній в Польщі, на які ви можете зателефонувати в разі критичної ситуації та отримати допомогу. 

 

Центри допомоги жертвам злочинів та цілодобова лінія допомоги жертвам від «Фонду справедливості» +48-222-309-900.

 

Національна лінія допомоги жертвам домашнього насильства Blue Line працює цілодобово. Контакти: 800-120-002 та [email protected]

Національна служба з надзвичайних ситуацій для жертв домашнього насильства Blue Line працює цілодобово. Контакти: 116-123.

 

Фонд Feminoteka — допомога жінкам, які зазнають насильства (особливо сексуального). Для безкоштовної юридичної, психологічної та терапевтичної підтримки та допомоги телефонуйте: 888-88-79-88 (українська), 888-88-33-88 (польська).

 

Дізнайтеся, як отримати медичну допомогу та де знайти найближче відділення лікарні з допомогою NFZ, або за номером 800 190 590.

 

Національний інформаційно-консультаційний центр для осіб, які постраждали від торгівлі людьми. Гаряча лінія невідкладної допомоги: +48-22-628-01-20.

 

Як діти дітям, які зазнають насильства

 

Кожна дитина має знати, що жоден дорослий чи одноліток не можуть проявляти до неї насильство. Але для цього батькам варто провести із нею роз’яснювальну розмову і самим бути до неї добрими. Однак ніхто не застрахований він негативних дій зі сторони, тому меншим, так само, як і підліткам варто знати, що вони можуть зробити, аби захистити себе. 

 

По-перше, якщо якщо до дитини проявляють відкриту агресію, фізичні знущання, цькування — потрібно поговорити про це із дорослими. Це можуть бути: батьки, родичі, вчителі, опікуни, шкільний психолог, батьки друзів.

 

По-друге, за екстреної ситуації завжди можна зателефонувати на номер безкоштовної гарячої лінії, де завжди нададуть підтримку та допомогу: 116-111. Якщо через якісь обставини відсутня можливість говорити телефоном, можна надіслати повідомлення через цей вебсайт: https://116111.pl/ua/ 

 

Також можна отримати допомогу, зателефонувавши на гарячу лінію допомоги дітям до уповноваженого в справах дитини, яка працює цілодобово та безкоштовно за номером 800-12-12-12, або надіславши повідомлення тут: https://czat.brpd.gov.pl/ 

 

Що робити, якщо ви стали свідком знущань над дітьми? 

 

Батьки несуть безпосередню відповідальність за свою дитину. Але ситуації бувають різними, і оточуючі дорослі також повинні за потреби допомогти дитині, яка стала жертвою насильства. Тож у разі загрози життю чи здоров'ю дитини, негайно телефонуйте за номером 112.

 

Якщо ви маєте підозри, що дитині загрожує небезпека, або якщо бачите фізичне насильство (шльопання чи штовхання), психологічне насильство (приниження, дискримінацію, висміювання) або іншу тривожну поведінку (крики, недоречні коментарі), зв'яжіться з рідними або опікуном дитини та повідомте про загрозливу ситуацію. Важливо твердо висловити своє ставлення, наприклад: «Я бачив, як ви сварили свою дитину. Так робити не можна!». У разі потреби запропонуйте близьким дитини допомогу.

 

Можна порадити їм звернутися до центру соціального захисту населення, психолого-педагогічної консультації або запитати про наявну допомогу у працівників центрів «Spilno Hubs».

 

Якщо ви підозрюєте, що над дитиною регулярно знущаються, негайно повідомте в центр соціального захисту населення, де соціальний працівник проведе співбесіду за місцем проживання дитини і ухвалить рішення про подальші дії. Ви також можете звернутись у відділ у справах сім’ї та неповнолітніх у районному суді. Для цього необхідно письмово оформити запит на оцінку ситуації у сім’ї дитини та направити його до суду з відповідною юрисдикцією. Додаткову інформацію і форму запиту можна знайти тут: https://reaguj.fdds.pl/