Багато українських мам самотужки виховують дітей в Польщі, і часом їм потрібно поїхати у відрядження, чи в Україну. В такому випадку мами зазвичай просять посидіти з дітьми рідних чи друзів. Проте на законодавчому рівні, в Польщі дітей віком до 18 років залишати без нагляду, або офіційного тимчасового опікуна не можна. Після 24 лютого 2022 польський уряд видав спецзакон з тимчасового опікунства, що дозволяє українським дітям мати непостійного опікуна, поки їхні батьки поїхали у справах. 

 

Що робити, аби призначити тимчасового опікуна?
Потрібно зрозуміти, хто може стати тимчасовим опікуном дитини під час вашого від’їзду. Ним може бути:

      • кровний родич;
      • родич зі сторони матері чи батька;
      • інша людина, яка може гарантувати виконання обов’язків опікуна.

Одна людина може стати тимчасовим опікуном одразу для декількох дітей. Якщо ви не маєте у своєму оточені людини, якій довірили б свою дитину для тимчасового опікунства, її може призначити структурний підрозділ органів соціальної допомоги. 

Далі потрібно подати заяву в суд за місцем проживання дитини. Приклад заяви можна взяти в інформаційному пункті суду, на його сайті чи завантажити тут. Подання заяви безкоштовне і за потреби, ви можете навіть попросити безоплатної допомоги перекладача з польської мови. Зазвичай суд розглядає подібні заяви швидко.

Що буде, якщо не зробити цього?
Якщо через якісь обставини органи опіки чи правоохоронці дізнаються, що неповнолітня дитина перебуває в країні сама, без нагляду дорослого, то її направлять до закладу соціального чи родинного типу. Там опіку над нею отримає керівник виховного закладу. Зазвичай процес доведення того, що в такої дитини є мати чи батько складний та тривалий. Суд та соціальні служби мають отримати гарантії того, що саме ви справжній опікун дитини.  

Раніше ми вже розповідали про закони, які мають знати українські батьки з дітьми в Польщі.