📌Безпека вдома

В залежності від трактування закону, дітей можна залишати вдома самих з 7 та 13 років. Проте, є певні нюанси. Головний полягає в тому, що якщо дитина залишилась вдома сама і нашкодила собі, або оточуючим, то батькам можуть виписати штраф. Це затвердженя в статті Art. 106. KW: «Той, хто маючи обов’язок здійснювати опіку або нагляд за малолітньою дитиною віком до 7 років або іншою особою, яка не може самостійно розпізнати і захистити себе від небезпеки, допускає її перебування в обставинах небезпечних для здоров’я людини, може бути оштрафований». Водночас інша стаття закону, говорить, що: «Неповнолітній, який не досяг віку 13 років, не не несе відповідальності за спричинену шкоду». 

 

Тобто, якщо ви залишаєте вдома дитину віком 7, або 13 років і більше,  проведіть із нею розмову про правила безпечного перебування в помешканні. Дітей віком менше 7 років, залишати вдома смих категорично не можна

 

📌Безпечне повернення додому зі школи

Зазвичай, школи самостійно визначають та документально фіксують вік дитини, з якого вона може самостійно йти зі школи додому. А батьки дітей, які менші за встановлений вік, повинні в письмовій формі надати дані про осіб, які можуть забрати дитину з навчального закладу, бо самостійно вона цього робити не може. Як правило, діти можуть самі йти додому з 10 років. Якщо ваша дитина менша, але ви хочете, щоб вона все одно йшла додому сама, ви можете подати заяву на розгляд, до адміністрації школи. 

 

📌Автокрісло для дітей

За польськими правилами дорожнього руху, діти в автомобілі повинні бути пристебнуті пасками безпеки і бути розміщені в спеціальних кріслах, чи бустерах. Однак це правило не розповсюджується на переміщення із допомогою таксі — там дитину можна не пристібати.

 

У законі про дорожній рух, немає інформації про те з якого віку дитина може їздити в салоні автомобіля без крісла. Проте є параметр зросту — 150 см. Тобто діти цього зросту і вище, можуть їздити на звичайних сидіннях.

 

Без автокрісла дитина може їздити якщо:

1. Є офіційне медичне заключення від лікаря, де зафіксовано стан здоров’я малечі, що не дозволяє їй пересуватись в автокріслі.

2. Якщо через вагу дити не можна підібрати відповідне крісло. Проте в такому випадку її зріст має бути не менше 135 см. 

3. Якщо в салоні знаходиться троє дітей, а місця для трьох крісел не вистачає, дозволяється перевозити одну дитину віком від 3 років без автокрісла.

 

📌Тварини та діти в автомобілі

У Польщі на законодавчому рівні, не можна залишати дітей та тварин сам на сам в салоні автомобіля. За порушення цього закону, людину можуть не просто оштрафувати на 500 злотих, а й позбавити волі на терміном від 3 місяців до 5 років. Також законодавством дозволено розбити вікно зачиненого автомобіля, якщо ви помітили там дитину, чи тварину. Проте, якщо ситуація не вкрай важка, то краще  знайти поруч поліцію, або муніципальну охорону, щоб повідомити їм про це порушення. Вони впораються з ситуацією і зачиненою машиною професійніше, аніж пересічна людина.

 

📌Правила поводження дітей на дорозі

В цьому випадку, батьки мають звернути увагу на маршрут, яким дитина ходить до школи, або повертається додому. Адже в статті 43 Закону про дорожній рух Польщі зазначено: «Дитина віком до 7 років може користуватися дорогою лише під наглядом особи, яка досягла 10-річного віку. Це не стосується доріг в межах двору проживання». Під поняттям «дороги» розуміють наступне: звичайну дорогу, узбіччя, тротуар, доріжка для пішоходів або доріжка для велосипедів. Тобто, якщо вашій дитині 7, то вона може спокійно пересуватись сама. Але якщо їй ще не виповнилось 7 років, то її має супроводжувати особа віком від 10 років. 

 

Якщо це правило порушити, то батьків чи законних опікунів можуть притягнути до відповідальності. Так, наприклад, самостійни перехід вулиці дитиною до 7 років — є правопорушенням за яке дорослих можуть покарати.

 

Щодо їзди на велосипеді, то в Польщі діти віком до 10 років, мають пересуватись містом на двоколісному транспорті лише в супроводі дорослих. Або ж вони можуть самостійно їздити в місцині, де вони вважаються пішоходами, а не учасниками дорожнього руху. Також важливо, щоб у вашої дитини (до 18 років) був такий транспортний документ, як karta rowerowa.