Процес переміщення українців, які хочуть знову повернутись до Польщі та повернути статус PESEL UKR, контролюють органи соціального захисту та Прикордонної варти Польщі. Проте, як отримати цей статус, якщо ви його ще не отримали, ми розповідали тут

 

Можливо, ви чули, що втрачений статус PESEL UKR можна відновити, навіть після того, як ви виїхали з Польщі на понад 30 діб. Це і справді так, проте не всі українці, які отримали такий статус зможуть його відновити. Українці в Польщі мають розуміти, що примітка UKR у номері PESEL свідчить про фактичне отримання людиною тимчасового захисту в Польщі. Завдяки такій примітці людина отримує право на допомогу від держави. 

Можливість відновлення PESEL UKR передбачено в оновлених положеннях «спецустави» – Закону Польщі «Про допомогу громадянам України у зв’язку зі збройним конфліктом на території України».  

Детальніше про умови відновлення 

 

Правовими нормами Польщі передбачено, що українські можуть відновити статус PESEL UKR у наступних двох випадках. По-перше, якщо виїзд за межі Польщі терміном понад 30 діб був на територію країн Шенгенської зони. По-друге, коли виїзд із Польщі терміном понад 30 діб був на територію України, але причиною повернення до Польщі стали активні бойові дії за місцем проживання.

У випадку, коли людина повертається із території країн Шенгенської зони через кордон Польщі, передбачено можливість автоматичного відновлення PESEL UKR. Для цього прикордонне відомство повинне надати дані про повернення особи у Польщу, в відповідні органи, для повторного призначення примітки UKR у номері PESEL.

Проте при поверненні з території України в Польщу, люди, які втратили статус PESEL UKR, мають довести, що вони мають право на відновлення цієї примітки. Складність полягає в тому, що далеко не всі можуть підтвердити, що місце їх проживання на території України наразі перебуває у зоні активних бойових дій. Тому потрібно буде знов повторно подавати нову Заяву про присвоєння номера PESEL у зв’язку з конфліктом в Україні. Попередньо наданий особі номер PESEL не буде змінений, а буде лише відновлено позначку UKR. Щодо оновлених даних, то вони будуть повторно направлені до спеціальної бази Прикордонної варти Польщі.

Однак навіть після такої процедури, ви все одно не матимете стовідсоткової гарантії, що PESEL UKR вам відновлять, адже подібні звернення розглядаються польськими органами в індивідуальному порядку.

Потрібно пам’ятати, що відновлення чи присвоєння статусу можливе в тому випадку, коли заявник:

- немає дозволу на постійне перебування у Польщі;

- відсутній дозвіл на тимчасове перебування у Польщі;

- немає дозволу на довгострокове перебування резидента Європейського Союзу;

- не отримував статусу біженця у Польщі;

- немає додаткового захисту у Польщі;

- відсутній дозвіл на толерантне перебування у Польщі;

- немає наміру подавати заяву на міжнародний захист або її вже подано.

Перевірити чинний статус вашого PESEL можна тут.

Що робити, якщо ви втратили статус та виплату 500+ через помилку прикордонника?

Часто причиною для скасування PESEL UKR є незафіксована дата в’їзду громадянина України до Польщі, зокрема у випадку виїзду з країни до 30 діб. Тобто прикордонник зафіксував вашу дату виїзду з Польщі, але не зафіксував дату приїзду. Відповідно система думає, що ви були відсутні в країні понад 30 діб, і скасовує ваш статус та виплати.

Щоб уникнути подібної ситуації потрібно, щоб українець, який має статус PESEL і повертається в Польщі, повідомив прикордоннику про свій намір в’їхати до країни й сказав наступне: «У зв’язку з використанням права на тимчасовий захист». Також на паспортному контролі потрібно щоразу обов’язково пред'являти електронний документ diia.pl. Таким чином прикордонник точно внесе ваші дані до реєстру громадян України. Якщо ви офіційно працюєте в Польщі, все одно потрібно зробити дві вищеперелічені дії.

Також популярною є проблема повторного надання статусу UKR замість його відновлення. В такому випадку статус надають з дати подання заяви. Через це пільги з моменту скасування статусу не надають, аж до його відновлення. Тому подаючи заяву до міської чи гмінної канецелярії, потрібно проговорити, що ви хочете саме відновлення статусу. Не забувайте самостійно перевірити правильність внесених даних. 

Якщо ви хочете відновити соцвиплати «Родина 500+», то після отримання довідки про відновлення статусу UKR, зверніться до Установи соціального страхування (ZUS). Ви можете зробити це, як у фізичному пункті, так і онлайн. Через те, що зміни щодо відновлення статусу UKR та інформація про підтвердження своєчасного повернення до Польщі вносяться до державного реєстру вручну, краще особисто звернутись до ZUS, аби перевірити правильність внесених змін.

Прочитайте наші наступні матеріали, якщо ви потребуєте безкоштовної юридичної допомоги для розв’язання подібних питань:
Безкоштовна юридична допомога в Польщі
Допомога в Польщі та Україні