Опікунство над неповнолітньою дитиною з України оформлюється у тому випадку, якщо до Польщі вона прибула без відповідальних за неї дорослих. Оформити тимчасове опікунство можуть кровні родичі дитини, родичі нерідних матері/батька та ті особи, які гарантують належне виконання обов’язків опікуна.  

 

Тимчасового опікуна призначає опікунський суд за місцем перебування дитини. 

 

Заяву про призначення тимчасового опікуна необхідно подати до районного суду. Зробити це можна особисто або поштою. Звернутися до суду можуть: 

      • польська прикордонна варта;
      • війт, бургомістр, мер міста, староста (голова) повіту, маршалок воєводства;
      • прокурор;
      • поліція;
      • керівники структурних підрозділів органів соціальної допомоги;
      • представники міжнародних або громадських організацій, які надають допомогу іноземцям;
      • особа, яка фактично піклується про дитину;
      • особа, яка фактично піклується про дитину після її в’їзду до Польщі та робить це на момент подання заяви; 
      • інші особи або суб'єкти в рамках своїх повноважень.

Подання заяви про призначення тимчасового опікуна безоплатне! Заяву необхідно заповнити польською мовою. Якщо ви не володієте польською, то маєте право на безоплатну допомогу перекладача. 

 

Завантажити бланк заяви про призначення тимчасового опікуна можна за цим посиланням. Його також можна отримати в будь-якому районному суді або завантажити на їхніх сайтах. Нині наявні бланки польською/українською мовами. 

 

Окрім заяви, суду необхідно надати ксерокопії закордонного (біометричного) паспорта зі штампом про в’їзд тимчасового опікуна та паспорта (зі штампом) дитини. Якщо у вас немає в документах позначок про в’їзд, зверніться за порадою до інформаційного пункту в суді. Також ви можете подати за бажанням документи, які не є обов’язковими: акт згоди батьків, копії свідоцтва про народження дитини та опікуна, карти побиту, свідоцтва про реєстрацію за місцем проживання.

 

Суд розгляне справу якомога швидше не пізніше трьох днів після подання заяви і надішле відповідь на пошту, вказану заявником. Незгодні з рішенням опікунського суду можуть звертатися впродовж двох тижнів із апеляційною скаргою на ухвалу до окружного суду. 

 

Тимчасове опікунство триває доти, доки дитина не залишить територію Польщі або допоки їй не виповниться 18 років. 

 

Тимчасовий опікун піклується про дитину та її майно. Але у своїй ухвалі суд може визначити обсяг прав та обов’язків тимчасового опікуна. Нагляд за тим, як тимчасовий опікун виконує свої обов’язки, здійснюють центр соціальної допомоги або підрозділ органу соціальної допомоги за місцем перебування дитини. Якщо тимчасовий опікун або дитина змінюють місце перебування, то суд та підрозділ органу соціальної допомоги мають бути поінформовані про це.