Безкоштовна медична допомога під час вагітності 

Іноземки в Польщі, які мають право на постійне проживання (дозвіл на постійне проживання — дозвіл на проживання, статус довгострокового резидента ЄС), можуть безкоштовно користуватися державною системою медичної допомоги в питаннях щодо вагітності. 

PESEL UKR так само дає право на безкоштовну медичну допомогу.

Це право не поширюється на жінок, які мають інший статус (наприклад, візу) в Польщі. Таким матерям необхідно оформити медичне страхування, аби скористатися безкоштовною медичною допомогою. 

Легалізація перебування — про що слід подбати? 

Пологи в Польщі не дають автоматичного права на перебування в країні довше, ніж зазначено у візі або дозволі на проживання. Тому жінка має якомога раніше, щойно дізнається про вагітність, подбати про свій правовий стан, аби уникнути ситуації, коли вона втратить право на перебування в Польщі під час перинатального періоду. 

Якщо ви маєте право на постійне перебування і трудовий договір — до вас застосовуються ті ж правила щодо захисту вагітних жінок, як і до громадян Польщі. Вам не потрібно робити жодних додаткових кроків.

Польща поки не продовжувала тимчасовий захист українців, які прибули після початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну (PESEL UKR). Наразі цей статус буде збережений до 4 березня 2024 року. Але Уряд Польщі вже працює над поправкою до спецзакону, яка передбачає продовження строку перебування українських біженців до березня 2025 року. Втім, українкам із цим статусом не потрібно проводити жодних додаткових кроків для легалізації свого перебування в країні.

Якщо ви маєте право на тимчасове перебування в Польщі — ви маєте права, що стосуються вагітних жінок, передбачені польським законодавством, але залежно від вашої індивідуальної ситуації, ймовірно, зможете скористатися лише деякими з них. 

Якщо у вас є тимчасовий робочий договір, який закінчується в періоді після третього місяця вагітності і до пологів — ваш роботодавець зобов’язаний продовжити цей договір і додатково продовжити дозвіл на роботу. На підставі продовженого договору та дозволу ви можете подати заяву на отримання дозволу на подальше перебування в Польщі. 

Найкраще проконсультуватися з юристом, щоб визначити найкращі для вас кроки. 

 

Польське трудове законодавство для вагітних жінок 

Якщо ви вагітні і працюєте в Польщі за трудовим договором (незалежно від твого правового статусу), ви маєте ряд прав: 

    • Роботодавець не може вас звільнити (закон передбачає винятки, коли звільнення відбувається з вини працівника, а також у разі банкрутства або ліквідації роботодавця).
    • Якщо ви звільнилися з роботи, не знаючи, що вагітні, ви маєте право відкликати свою заяву.

    • Якщо ви працюєте за строковим договором тривалістю більше одного місяця, термін якого збігає до запланованих пологів, а розірвання контракту відбувається пізніше третього місяця вагітності — роботодавець зобов’язаний продовжити цей договір до дати пологів. За цієї умови трудовий договір продовжується лише до дати пологів. Після пологів дія договору припиняється. 

    • Роботодавець не може зменшити вашу заробітну плату або змінити умови праці — за винятком випадків, коли на робочому місці проводяться колективні скорочення, або якщо набуває чинності новий чи змінений колективний договір або положення про оплату праці.

    • Якщо ви виконуєте роботу, яка заборонена вагітним жінкам, або якщо ви надали медичний висновок про те, що є протипоказання за станом здоров’я для виконання поточної роботи, роботодавець зобов’язаний змінити умови праці або скоротити робочий час таким чином, щоб усунути небезпеку для здоров’я. 

    • Вагітну жінку не можна залучати до роботи в нічний час (з 9 вечора до 7 ранку) або до понаднормових робіт, навіть якщо вона згодна. 

    • Вагітну жінку не можна залучати до роботи поза її постійним місцем роботи, хіба що за її власною згодою. 

    • Жінка має право на вільний від роботи час для проходження медичних обстежень, рекомендованих лікарем у зв’язку з вагітністю, якщо вони не можуть бути проведені в неробочий час. Жінка має право на заробітну плату за цей час. 

    • Якщо ви перебуваєте на лікарняному під час вагітності, ви маєте право на допомогу по тимчасовій непрацездатності. ви можете користуватися цією допомогою протягом максимум 270 днів.

Відпустки та соціальна допомога після пологів

У Польщі існує чотири види відпусток для батьків після народження дитини:

    • декретна — від 20 до 37 тижнів, надається матері. 14 тижнів є обов’язковою відпусткою, далі жінка може повернутися до роботи за умови, що решту часу відпустки візьме батько дитини;
    • батьківська — надається одразу після завершення декретної відпустки, від 41 до 67 тижнів, її можуть використати обоє батьків цілком або частинами;
    • відпустка для батька — працівник-батько має право на відпустку тривалістю до 2 тижнів для догляду за дитиною, поки дитині не виповниться 12 місяців;
    • відпустка по догляду за дитиною — 36 місяців, які можна використати частинами, надається обом батькам.

Скористатися цими відпустками можна за умови, якщо ви маєте право на проживання і право на роботу в Польщі. Жінки, які працюють на підставі договору доручення або договору підряду, не мають права на ці відпустки

Також польське законодавство передбачає різні види сімейної допомоги після народження дитини. Допомога призначена лише жінкам залежно від їхнього правового статусу в Польщі:

    • Becikowe — це одноразова фінансова допомога у зв’язку з народженням дитини. Виплачується сім’ям, чий чистий дохід не перевищує певної суми (розмір суми та актуальні виплати можна знайти на сайті www.obywatel.gov.pl). Право на цю допомогу мають також іноземці із правом на постійне проживання в Польщі або статусом біженця чи тимчасовим захистом. 
    • Фінансову допомогу від Центрів соціальної допомоги може отримати сім’я, якщо мати має право на постійне проживання в Польщі. Це не стосується біженців та осіб із тимчасовим захистом.
    • Програма 800+. У Польщі існують програми допомоги сім’ям з дітьми, наприклад, програма 800+, яка передбачає щомісячну допомогу по вихованню в розмірі 800 злотих на дитину до досягнення нею 18-річного віку. Їхню актуальність можна перевірити на сайті www.obywatel.gov.pl 

Щоб дізнатися більше про перебіг вагітності, права та можливості вагітних жінок у Польщі, завантажуй буклет, підготований Фондом Польський Міграційний Форум та Фондом Народжувати по-людськи.

У ньому також містяться корисні контакти, за якими ти можеш звернутися за консультацією та допомогою щодо народження дитини в Польщі.