Українські мами, які народили своїх малюків в Польщі після 24 лютого 2022 року можуть отримати одноразову грошову допомогу, як від українського, так і від польського уряду. Що потрібно зробити й які документи необхідно мати, щоб отримати таку допомогу, а також що таке «пакунок малюка» та «Родина 500+» розповідаємо далі. 

 

Допомога від України для громадян, що перебувають за кордоном   

Українські мами, які народили дітей в Польщі можуть отримати фінансову допомогу від держави навіть перебуваючи за кордоном. Загальний розмір такої допомоги складає 41 тис. грн. Однак варто зауважити, що перший платіж буде здійснено в розмірі 10 тис. грн, а решта коштів виплачуватимуться рівними частинами протягом 36 місяців.

 

Щоб оформити таку допомогу онлайн необхідно зробити наступне:

1. Зареєструватися чи авторизуватися у кабінеті електронних послуг Міністерства соціальної політики (необхідно скористатись сервісом VPN).

2. Заповнити онлайн-форму на отримання послуги та поставити електронний підпис. Заповнена заява буде автоматично надіслана до органів соціального захисту.

 

! Подати заяву можна протягом року з моменту народження дитини. В такому випадку можна розраховувати на допомогу.

 

Якщо форма заповнена правильно, то допомогу призначать наступного дня після отримання заяви органом соціального захисту. Крім цього можна скористатися комплексною послугою «єМалятко» на порталі Дія.

 

«Пакунок малюка»

Щодо «пакунку малюка», то його можна отримати, як в звичайній фізичній формі, так і в грошовому еквіваленті. В Україні його видає заклад охорони здоров’я в якому народилась дитина, але в Польщі за ним потрібно звернутись в соцзахист за місцем проживання або онлайн через довірений профіль e-PUAP. Заяву потрібно подати протягом 90 днів після народження дитини.

 

У разі народження дитини поза межами закладу охорони здоров’я — протягом року з дня народження дитини. До заяви потрібно додати копії таких документів:
свідоцтво про народження дитини, що видали за кордоном. Його варто перекласти українською та засвідчити нотаріально.

якщо дитина народжена поза закладом охорони здоров'я, потрібно подати документ, який видав дільничний лікар, що проводив огляд матері та дитини, або медична комісія.

 

В грошовому еквіваленті український «пакунок малюка» можна отримати, якщо ваше звернення надійшло не пізніше ніж через 12 місяців з дня народження дитини. Отримати виплату можна 2 способами:

1. Надіслати заяву та документи поштою до відповідного структурного підрозділу з питань соціального захисту населення
2. Під час отримання комплексної послуги «єМалятко».

До заяви потрібно додати копію свідоцтва про народження дитини. У разі народження дитини за кордоном — копію та нотаріальний переклад свідоцтва про народження дитини, виданого компетентним органом іноземної держави.

Для призначення грошової компенсації під час надання послуги «єМалятко» потрібно надати необхідні відомості і зазначити бажання опікуна отримати грошову компенсацію, повідомити про відмову матері\батька, інших родичів, усиновлювачів, опікунів, названих батьків, батьків-вихователів, патронатних вихователів дитини від отримання одноразової натуральної допомоги «пакунок малюка» та зазначити спеціальний рахунок.

Польські виплати «Бечікове» та «Родина 500+»
Також українці можуть розраховувати на фінансову одноразову допомогу при народженні малюка від польського уряду, що називається «бечікове» (becikowe). Претендувати на таку виплату може мати, батько, юридичний або фактичний чи тимчасовий опікун дитини. Розмір допомоги становить 1 000 zl. Допомогу виплачують за допомогою банківського або поштового переказу. 

Заяву на допомогу при народженні дитини можна подати протягом року після її народження. Для цього ви можете звернутись особисто в місцеве управлінні за місцем проживання чи центрі допомоги, або дистанційно скористатись системою Empatia, чи поштою. Бланк заяви можна отримати в управлінні або роздрукувати з сайту.

Умови виплати:
в’їзд на територію Польщі з України й проживання з дитиною після 24 лютого 2022 року;
реєстрація під час проходження прикордонного контролю комендантом Прикордонної Служби Польщі (штамп про перетин кордону);
наявність документа на підставі, якого відбувався перетин кордону (паспорт/ID картка);
номери PESEL дитини й батьків;
дохід родини, нижчий за 1922 zl у перерахунку на одну особу, яка знаходиться у Польщі (засвідчений довідкою);
довідку про перебування вагітної під медичним наглядом починаючи від не пізніше 10 тижня вагітності до пологів (від лікаря чи акушера).

Самотні батьки (мами, усиновлювачі) мають надати виданий або підтверджений судом документ, що зобов'язує іншого з батьків виплачувати аліменти. Наприклад, це може бути рішення суду, медіаційна угода. Якщо другий з батьків помер або невідомий — потрібно надати копію акту цивільного стану, рішення суду про відмову у встановленні аліментів для другого з батьків. 

 

Крім цього вас попросять надати електронну адресу та номер банківського рахунку для виплати допомоги. Прийняття рішення триває місяць, а управління в цей час перевіряє правильність заповнення заяви, документи, умови виплати допомоги, і потім видає рішення.  

Українські батьки в Польщі також можуть отримати допомогу, яка називається «Родина 500+». Її надають для кожної дитини віком до 18 років, яка проживає з батьками, чи опікунами та перебуває на їхньому утриманні. До заяви українцям необхідно додати документи про легальне перебування у Польщі й доступ до ринку праці. Подати заяву можна через Платформу Електронних Послуг, портал Empatia або в банку.