Новий навчальний 2023\2024 рік приніс низку змін в здобутті освіти українськими школярами в Польщі. Розповідаємо батькам учнів, що чекає на їхніх дітей в новому навчальному році.

Зміни для українських учнів в Польщі

    • Для українських дітей в Польщі, передбачені спеціальний термін (15 березня 2024 року) для того, щоб подати заяву, аби скласти іспит восьмикласника, атестат зрілості та професійний іспит.
    • Учням, які володіють польською мовою на недостатньому рівні дозволятимуть не проходити щорічну класифікацію в підготовчому класі. Ухвалити такі рішення може рада вчителів. В такому випадку, дитина отримає свідоцтво про навчання в підготовчому класі.
    • Учні зможуть навчатись на додаткових заняттях з польської мови, щонайменше 6 годин на тиждень. Уроки проводитимуть, як індивідуально, так і в групі до 15 людей. 
    • За бажання, ваша дитина може складати випускний іспит з іноземної мови, яку вона не вивчала в межах обов’язкової освіти.
    • Учнів з обмеженими можливостями, будуть зараховувати до спеціалізованих шкіл та садочків на підставі заяви батьків чи опікунів. Якщо дитина здобуває спеціальну освіту через інвалідність (до 24 років включно), або відвідує навчально-виховний центр чи колонію для неповнолітніх, її навчання можуть продовжити на термін до 2 років. 
    • Крім цього, до навчального процесу дозволили долучати українських працівників, які мають право вести педагогічну діяльність та надавати психологічний супровід українським учням. Для цього потрібно, щоб згоду дав керівник освітнього закладу.   
    • Для об’єктивної оцінки знань українських учнів, до груп екзаменаторів залучатимуть зовнішніх експертів, яких немає в реєстрі. Вони перевірятимуть роботи учнів 8 класів та залучатимуться до оцінки атестата про повну загальну освіту. Керівник школи може вносити зміни до навчально-профілактичної програми, але лише за згодою педагогічної ради та ради батьків. Також можна буде завершити навчання в польській загальноосвітній початковій школі за наявності позитивних річних оцінок з основних предметів, які викладають в 8 класі, та успішно складених випускних іспитів після завершення 8 класу. 

Зміни в навчальних програмах для всіх учнів

    • Усі учні четвертих класів державних і приватних шкіл, отримають безкоштовні ноутбуки для навчання. Вчителям, які мають трудовий договір з навчальним закладом (станом на 30 вересня 2023 року), видадуть купони на 2 500 злотих для придбання ноутбука.
    • Міносвіти і науки Польщі впровадило новий предмет «Бізнес і менеджмент», він замінить урок «Основи підприємництва», що викладають на 1 і 2 курсі ліцеїв та технікумів. Іспит з цього предмета можна буде скласти, починаючи з 2027 року. Урок призначений для розвитку навичок з менеджменту, колективної роботи та управління особистими фінансами. Базово його викладатимуть 2 години на тиждень, але батьки можуть обрати розширену програму по 8 годин на тиждень. 
    • Для учнів 4-6 класів у предмет «Техніки» додають новий розділ з правил поведінки на дорозі, користування транспорту (велосипедами та електросамокатами).
    • До програми з польської мови додали комп’ютерні ігри. «This War of Mine» для молодших класів та «Gra Szyfrów» для 7-8 класів.
    • Також відбулись зміни в програмі «Основ фізичного виховання» для 4-8 класів загальних шкіл. Тепер нормативи складатимуть протягом березня-квітня. До них входять: човниковий біг (10 разів по 5 метрів), стрибок у довжину з місця, планка, біг (20 м). 
    • В якості другої іноземної мови викладатимуть латинську мову (вибірковий предмет) у 7-8 класах початкової школи, ліцеях та технікумах. Такий вибір можна буде зробити, лише в школах, які затвердили латинську мову. Кожен учень матиме змогу обрати латинську мову та античну культуру за розширеною програмою викладання для того, щоб скласти випускний іспит з навчального 2026/2027 року.