Українські діти, які виїхали до Польщі разом із батьками, можуть продовжити/розпочати навчання в нашій країні. Щоб краще зрозуміти, як побудований навчальний процес, розповімо про систему освіти в Польщі. Загалом вона схожа на українську, але має свої особливості. На будь-якому етапі ви можете обрати державний навчальний заклад (безкоштовний) або приватний (платний).

Дізнайтеся більше про Соціальну допомогу на виховання дітей “800+

 

Ясла та дитячі садочки
У Польщі дітей від 0 до 3 років можна віддати в ясла, чи дитячий клуб. Дитина від 3 до 6 років зазвичай ходить до дитсадка. У 6 років кожна дитина має почати річну підготовку до школи. Таку підготовку зазвичай проходять у садочку чи дошкільному відділі, який організовують у початковій школі. 

 

Державні дитячі садочки працюють з понеділка по п’ятницю і є безкоштовними. Проте в кожному садочку існує певне обмеження щодо кількості годин (зазвичай 5) протягом яких вона може в ньому перебувати. За додаткові години може стягуватися невелика плата. Окрім того, вам потрібно буде оплатити харчування дитини. У будь-якому разі зверніться по детальнішу інформацію до обраного вами садочка. 

 

Початкова освіта 

У Польщі початкова школа є обов’язковою для місцевих і для іноземців з будь-яким статусом. Як віддати дитину до школи, можна дізнатися тут

 

Навчання у середній школі триває 8 років. Під час першого етапу початкової школи (1–3 класи) діти навчаються за інтегрованою програмою. Це означає, що немає чіткого поділу на предмети, а більшість уроків проводить один учитель класний керівник. З першого класу дітям викладають іноземну мову і зазвичай це англійська. Учні мають право на перебування у класах продовженого дня. Як правило, з 7:00 до 17:00–18:00. 

 

Другий етап початкової школи в Польщі це навчання у 4–8 класі. Діти вивчають такі предмети: польська мова, історія, суспільствознавство, природознавство, іноземна мова, математика, інформатика, технічні заняття (уроки праці), музика, малювання, релігія або етика. До того ж у школах часто є друга іноземна мова. Предмети ведуть окремі викладачі, а за групою учнів закріплюється класний керівник. Групи продовженого дня, як правило, відсутні.

Наприкінці восьмого року навчання учні складають іспити за такими предметами: польська мова, математика та сучасна іноземна мова. До 2022 року обов'язковим також було складання четвертого предмету на вибір: біологія, хімія, фізика, географія, історія. У 2023 можливе повернення четвертого обов'язкового екзамену. Під час нього учням-іноземцям можуть надати допомогу у вигляді додаткового часу, або доступу до двомовного словника.

 

Шкільне свідоцтво видається після закінчення кожного навчального року, а свідоцтво про закінчення початкової школи після восьмого класу.

 

Етика та релігія
У польських дитячих дошкільних закладах, початкових школах і школах вищого рівня викладають релігію та етику. Діти вивчають ці предмети за бажанням їхніх батьків або самої дитини, якщо вона перебуває у вищій школі чи досягла повноліття.

 

Оцінка з предмета «релігія» не впливає на переведення учня в наступний клас або на закінчення школи. Проте її можуть брати до уваги під час розрахунку середнього бала.

 

Двомовні відділення
Двомовне відділення це шкільне відділення, де навчаються двома мовами. Зазвичай така форма навчання є у школах від сьомого класу. Двома мовами ведуться два навчальні предмети. Проте це не стосується уроків польської мови, географії та історії. А також щонайменше одного навчального предмету з цього переліку: біологія, хімія, фізика, розділ географії у загальній географії, розділ історії у всесвітній історії або математика. 

 

Середня освіта 

Навчання в середній школі це етап здобуття середньої освіти. Після її успішного завершення дитина може вступити до закладу вищої освіти (ЗВО). Крім того, у Польщі є кілька видів середніх шкіл: 

  • Загальноосвітній ліцей (LO): освітній заклад, де кожний клас вирізняється своєю спеціалізацією, а навчання триває чотири роки.
  • Ліцей пластичний (художня школа): призначений для дітей, які зацікавлені загальною освітою й одночасно прагнуть отримати професійні художні навички. Навчання триває п'ять років.
  • Технікум (T): навчальний заклад, який дає змогу протягом п’яти років отримати середню освіту одночасно з професійними навичками.
  • Галузева школа I рівня (SB I): заклад дає можливість отримати кваліфікацію в обраній професії і триває три роки. Після нього можна перейти до галузевої школи II рівня (SB II), в якій можна доповнити професійну освіту протягом двох років.

Під кінець навчання у середній школі всі випускники середніх шкіл та технікумів мають скласти загальнодержавний іспит на атестат зрілості (matura). Він не є обов’язковим, проте, якщо дитина хоче продовжити навчання у ЗВО, вона має скласти цей екзамен. Учні-іноземці під час іспиту на атестат зрілості можуть отримати такі самі пільги, як у випадку екзамену для восьмикласників. Екзамен проводиться одночасно в усіх школах Польщі в травні.

Заклади вищої освіти

У польських вищих  навчальних закладах є денна, вечірня і заочна форми навчання. Польща дотримується норм Болонського процесу, а вища освіта базується на трирівневій структурі і реалізується за Європейською кредитною трансферно-накопичувальною системою (ECTS). Тому студенти, які отримали диплом вищого навчального закладу в Польщі, мають офіційне підтвердження своїх знань і в інших країнах Європейського союзу. 

 

Умови вступу і терміни набору до ЗВО встановлюється самим закладом, тож можуть відрізнятися. Щоб дізнатися більше про вступ, вам потрібно відвідати сайт обраного університету. 

У Польщі є цикли навчання у ЗВО. Перший цикл це здобуття професійної кваліфікації «бакалавр» чи «інженер» у галузі проектування, сільського господарства чи економіки. Навчання триває 3 роки. Другий цикл здобуття рівня магістра, яке триває 2 роки. Проте за деякими спеціальностями навчання може тривати і від 5 до 6 років. Навчання третього циклу передбачає здобуття ступеня доктора (PhD), та зазвичай триває від 2 до 4 років.

Іноземні студенти мають право навчатися на таких самих умовах, як і громадяни Польщі: безкоштовно за денною програмою в державному закладі вищої освіти за умови досконалого володіння польською мовою. Це право також поширюється на абітурієнтів, які, наприклад, отримали статус біженця або тимчасовий прихисток. Крім того, існують різні державні бюджетні форми фінансової допомоги для студентів, які навчаються на умовах, що застосовуються до громадян Польщі.