Кожна дитина має право на освіту. Якщо ви приїхали до Польщі, а вашій дитині від 7 до 18 років, ви можете записати її до школи. Нижче розповімо, як це зробити. 

 

Обов’язкова освіта в Польщі
У Польщі всі діти від 7 до 18 років здобувають базову освіту, яка складається з початкової та середньої. 


Сумарна кількість років навчання дитини в українській школі визначає, в якому класі початкової чи середньої школи ваша дитина вчитиметься у польській школі. Для того, щоб визначити це, потрібні документи чи заява. 

 

Наприклад, якщо дитина навчалася в Україні у початковій школі, то в Польщі вона має право продовжити початкову освіту в класі, що відповідає українському. 

 

В усіх польських державних школах навчання дітей та підлітків 718 років є безкоштовним.

 

Що потрібно, щоб дитина могла навчатися в польській школі
По-перше, записати дитину до школи в Польщі можуть лише батьки або законний опікун (тобто особа, якій судом довірено піклування про неї). А учні, яким виповнилося 18 років, можуть самостійно вступати до старшої школи.

По-друге, щоб записати дитину, потрібно обрати конкретну школу в Реєстрі шкіл та навчальних закладів. Визначившись зі школою, ознайомтеся з інформацією щодо набору на її сайті. Якщо вам не вдається самостійно визначитися з освітнім закладом, ви можете звернутися до міського чи муніципального відділення в регіоні, де ви живете.

По-третє, після вибору школи, вам потрібно надати навчальному закладу такі документи:
- заяву із проханням зарахувати вашу дитину;
- документи, що підтверджують відвідування дитиною школи в Україні. 

 

Зверніть увагу! Переклад документів робити не потрібно!


Подайте зібрані документи директору школи. Саме він приймає остаточне рішення про зарахування дитини до навчального закладу. 

Якщо ви не маєте документів, які підтверджують освіту дитини, — напишіть заяву про загальну кількість закінчених класів в українській школі та зазначте школу/школи, в яких вона навчалася.

Якщо моя дитина не знає польської мови, чи зможе вона вчитися у школі?
Так, українські діти, які не знають польської мови взагалі або знають на недостатньому рівні, можуть навчатися у школах Польщі. Для таких учнів навчальний заклад організовує додаткові безкоштовні уроки польської мови.