Велика частка українців вимушено виїхали за кордон і намагаються налаштувати свій побут наново. Проте з часом певна кількість людей хоче перебратись з Німеччини, Франції, Італії ближче до дому. Розповідаємо, що потрібно зробити, якщо ви хочете переїхати до Польщі, але раніше вже легалізували своє перебування в іншій країні. 

Якщо ви виїхали з України після 24 лютого 2022 року та легалізували своє перебування в одній з країн ЄС, але з часом зрозуміли, що хочете змінити країну на Польщу — ви можете це зробити. Від березня 2022 року для українців запроваджене Радою ЄС спеціальне рішення про тимчасовий захист. У ньому йдеться про те, що кожен, хто знаходиться на території союзу може обрати країну в якій він хоче отримати тимчасовий захист. Прочитати про те, яку допомогу надають українцям в Польщі, можна тут.

 

Щоб потрібно, аби отримати захист в Польщі?

Якщо ви вже певний час живете в одній з країн ЄС за тимчасовим захистом, але хотіли б переїхати в Польщі й отримати захист там — для цього потрібно:

1. Скасувати тимчасовий захист в країні в якій ви зараз знаходитесь та отримати довідку, чи інший документ, що підтверджує це.
2. Приїхати до Польщі та не гаючи часу, звернутися до Воєводського управління за вашим місцем перебування, а також взяти з собою документ з першого пункту. 

Українці не можуть мати тимчасовий захист більш ніж в одній країні. Для того, щоб в Польщі впевнилися у тому, що з моменту в’їзду після 24 лютого 2022, ви легально знаходились на території союзу, вам потрібно обов’язково взяти документи, що про це свідчать. 

Крім того, ви маєте розуміти, що якщо ви скасуєте тимчасовий захист, то ви відразу залишаєтесь без усіх видів допомоги, що раніше мали. Нагадуємо, що люди, які скасували тимчасовий захист, можуть знаходитись на території ЄС за біометричним паспортом не більше 90 днів, тож краще не відкладати процес нової подачі на захист вже в Польщі, адже це теж займає деякий час. 

Рекомендуємо перед тим, як скасовувати свій статус, завітати до Посольства України в країні перебування, або до міграційних органів Польщі. Це потрібно, що зрозуміти точно, чи підходять вам умови польського захисту та з якою вірогідність вам його нададуть. 

Якщо ви потребуєте юридичної допомоги у питаннях скасування та подання на тимчасовий захист, ви можете звернутись по допомогу до організацій з цього матеріалу

 

Яка процедура скасування тимчасового захисту?
Розберемо ситуацію на прикладі Німеччини. Якщо ви вже знаходитеся в країні під тимчасовим захистом, але через якісь причини хочете переїхати до Польщі і отримати захист там, то вам потрібно зробити наступне. 

    1. Повідомте Jobcenter про те, що ви хочете зупинити захист. 

    2. Розрахуйтесь з Jobcenter: якщо ви плануєте переїзд на середину місяця, але вам вже надали соціальну виплату на цей місяць, то потрібно буде повернути суму грошової допомоги за період від дати виїзду до кінця того ж місяця.

    3. Після цього можна закривати рахунок в банку.

    4. Випишіться з місця реєстрації проживання через Kreisverwaltungsreferat (KVR).

    5. Повідомте про зміну своїх планів міграційну службу адміністрації округу Landratsamt.

Загалом рекомендуємо не відкладати процес скасування тимчасового захисту на останній момент, адже ця процедура займає певний час. 

 

Чому важливо саме скасувати тимчасовий захист? 

По-перше, раніше ми вже писали, що якщо ви приїдете в Польщу отримувати тимчасовий захист з іншої країни ЄС, то вас запитають про довідку чи інший документ, що підтверджувати ваше легальне перебування на території союзу. 

По-друге, якщо ви просто кинете все в країні нинішнього перебування і поїдете в Польщу отримувати тимчасовий захист, то скоріш за все ваш захист в першій країні анулюється сам по собі (в кожній країні свій термін). Проте тут важливо розуміти, що таке недбальство буде відображено в вашій історії, і можливо в майбутньому ця країна більше не буде вам допомагати. 

По-третє, ваша відмова від тимчасового захисту в певній країні, може допомогти отримати захист, або якусь фінансову чи іншу допомогу комусь іншому. ЄС всіляко допомагає українцям, проте треба розуміти, що їх можливості також не безмежні. Також варто звернути увагу на те, що якщо людина вибрала наразі фізично перебувати в країні ЄС, то треба слідувати її правилам та вимогам.