У рецепційнийх пуктах можна отримати інформацію про тимчасове місце проживання. Проживання забезпечують на всій території Польщі. Інформацію щодо тимчасового житла можна знайти в інформаційних пунктах для біженців, які знаходяться на вокзалах в усіх обласних центрах.

 

Також органи місцевого самоврядування організовують місця для тимчасового проживання у співпраці з мешканцями відповідного регіону. Наприклад, у Варшаві люди запропонували понад 2,5 тисячі квартир і кімнат, де можуть розміститися громадяни України. Адміністрації міст перевіряють такі пропозиції.
Усю потрібну інформацію розміщено на цьому сайті. Додаткова цілодобова інформаційна лінія для громадян України, яку обслуговує Управління в справах іноземців, проконсультує вас за номером: +48 47 721 75 75.  

 

Перелік рецепційних центрів із посиланнями на карту ви можете знайти на сайті, а детальну інформацію — отримати за номером інформаційної лінії: +48 47 721 75 75. Окрім того, консультує Прикордонна служба за номером: +48 82 568 51 19. 

 

Інформація про допомогу від конкретного міста доступна за телефоном: +48 505 700 701. Це основний номер столичного інформаційного центру для біженців. Він працює без вихідних і за графіком 8:00–20:00. До того ж функціонує Міський контактний центр у Варшаві, телефонуйте за номером: 19115.

 

Крім того, була створена спеціальна карта в Google (Карта житла — допомога для України), на якій люди, які пропонують біженцям житло, вносять своє місцезнаходження разом зі своїми контактними даними. Однак найкраще скористатися допомогою від міст, органів місцевого самоврядування чи фондів. Ось контакти за якими вам можуть допомогти:

Фонд «Польська гостинність Хлібом та Сіллю» (Fundacja Polska Gościnność Chlebem i Solą). Контактуйте у Facebook і через e-mail: [email protected]  

Центр допомоги іноземцям у Варшаві, фонд «Спасіння» (Centrum Pomocy Cudzoziemcom w Warszawie, Fundacja Ocalenie). Працюють адресою: ul. Krucza 6/14а. Графік роботи: понеділок–п’ятниця, 9:00–17:00. Окрім того, можна звернутися до фонду через електронну пошту: [email protected]


Повідомити про потребу житла можна також на урядовому порталі: www.pomagamukrainie.gov.pl

Також ви можете шукати житло за допомогою платформи EU4UA.org, де можна знайти, як іноземців, які готові безкоштовно розмістити вас, так і інших українців для спільного винайму житла. Або можна скористатись сайтом Ukrainenow, де на інтерактивній мапі розташовані адреси власників помешкань, які готові допомогти.