Пошук житла в Польщі

 

Певно найшвидший та найбезпечніший спосіб оренди квартири чи будинку у Польщі – звернутися за допомогою до агенства з нерухомості, яке допоможе підібрати варіанти з урахуванням ваших потреб, а також допоможе в залагодженні формальностей. Ліцензований посередник перевірить чи дійсно орендодавець є власником житла, а ще допоможе з укладанням договору. Слід зазначити, що посередники беруть комісійну винагороду за таку послугу. Як правило, це разовий платіж у розмірі 50% або 100% від суми місячної оренди.

  
Також, можна зайнятися самостійним пошуком пропозицій оренди за допомогою спеціалізованих інтернет-порталів. Ви можете шукати пропозиції за певними критеріями, такими як: площа приміщення, ціна, місцезнаходження тощо. Якщо ви самостійно шукаєте житло, будьте уважні, щоб не потрапити на шахраїв. Не звертайте увагу на оголошення без фотографій, а також памʼятайте, що у Польщі посередники не беруть комісійну винагороду за показ приміщення або особисті контакти власника. Комісійна винагорода сплачується тільки після остаточного підписання договору оренди. Якщо хтось вимагає від вас будь-які платежі до фінального підписання – будьте обережні.

 

Вартість оренди житла у Польщі

 

Загалом, ціна залежить від міста, житлового фонду та розташування приміщення. Проте, до основної вартості оренди ще додають додаткові розрахунки. Ось деякі з них:

    • Кауція застава, найчастіше це сума місячної оренди, яка вноситься під час підписання договору. Ці гроші можна отримати назад, після закінчення дії угоди оренди та за умови, що не має пошкодженого майна та порушення умов договору. 
    • Чинш – це адміністративна плата, яка покриває податок на землю, прибирання прибудинкової території, вивіз сміття, охорона тощо.
    • Комунальні послуги та інтернет. Варто одразу обговорити ці питання з власником, це допоможе підрахувати реальну вартість оренди.

 

Що варто знати про договір оренди

 

Зазвичай договір оренди у Польщі укладається у письмовій формі, а якщо строк оренди більш ніж один рік – така форма є обовʼязковою. Також договір оренди може дублюватися іншою мовною версією, де може бути включений пункт, що у разі розбіжностей між мовними версіями, діючою буде польська версія. Як сторона договору ви маєте право узгоджувати його умови. Коли не розумієте деякі пункти – просіть розʼяснень. Якщо якийсь пункт дійсно важливий для вас – попросіть ввести цей пункт у договір, де це буде чітко викладено. Договір захистить ваші інтереси та права. Варто зазначити, що договір, укладений в Польщі – регулюється нормами польского законодавства. А значить, що всі суперечки будуть вирішуватися польськими судами.

 

Нині існують такі найпоширеніші види оренди житла у Польщі:

Оренда на визначений термін
Закінчується автоматично після закінчення терміну на який його було укладено. Є можливість дострокового розірвання за згодою обох сторін.

Оренда на невизначений термін
Не вказується конкретна дата закінчення оренди, однак вимагається пункт, за яким одна зі сторін має завчасно повідомити іншу про розірвання договору.

Оренда з додатковими гарантіями для власника
Договір укладається на визначений термін, проте орендар має вказати адресу житла, в яке він зможе переїхати на вимогу орендодавця у разі невиконання умов договору.

В залежності від виду оренди залежатимуть певні пункти договору.

 

Договір має містити такі основні пункти:

      • Місце і дату укладання договору.
      • Особисті дані обох сторін.
      • Детальний опис помешкання, а також наявність побутової техніки та предметів інтер'єру. 
      • Розмір орендної плати, в тому числі інформацію про кауцію та чинш.
      • Термін дії договору.
      • Умови при яких договір буде розірвано.
      • Інші права та обовʼязки сторін.
      • Підписи.

Окрім цього можуть бути прописані перелік пожильців та строки і форма передачі орендної плати та комунальних платежів. Також може бути пункт про те, хто оплачує додаткові витрати у разі непередбачуваних ситуацій.

 

Додаток до договору або Анекс

 

Анекс повинен бути укладений у письмовій формі а також у тій же кількості примірників що і договір. За допомогою Анексу можна змінити договір оренди, а саме додавати нові положення або змінювати існуючі, наприклад, строк оренди.

Анекс повинен містити:

      • Ідентифікацію договору до якого він складений.
      • Сторони Анексу – вони мають бути такими ж як і сторони договору.
      • Тема внесених змін до пунктів основного договору. 
      • Зазначення дати набрання чинності Анексу.

 

Інтернет-портали для пошуку нерухомості:

olx.pl

otodom.pl

gratka.pl

gumtree.pl

mlspolska.pl

wspollokator.pl

domy.pl

Також ви можете шукати житло за допомогою платформи EU4UA.org, де можна знайти, як іноземців, які готові безкоштовно розмістити вас, так і інших українців для спільного винайму житла. Або можна скористатись сайтом Ukrainenow, де на інтерактивній мапі розташовані адреси власників помешкань, які готові допомогти.