В Україні міська картка для пересування громадським транспортом значно полегшує пересування містом, адже вам не потрібно щоразу купляти новий квиток, а купуючи більше поїздок на неї ви економите. Так само це працює й в Польщі, але в різних містах такі картки називаються і оформлюються по-різному. Тут розповідаємо, як це зробити. 

 


Варшава

Ви можете придбати персоналізовану міську карту WKM. Фактично це пластикова карта з надрукованою на ній фотографією та особистими даними, на якій можна закодувати електронний довготерміновий квиток та інформацію про доступні пiльги. Зокрема, вона стане в нагоді тим, хто має пільгу на безкоштовний проїзд в метро. Першу таку карту видають безкоштовно, а кожна наступна (при втраті, пошкодженні не з вини власника або зміні персональних даних) коштує 14,00 злотих. Дійсність квитків та своїх пільг по картці, можна перевірити із допомогою цього сайту, де буде потрібно ввести номер карти. Зареєструвати картку можна трьома способами:

- особисто в одному з Пунктів Обслуговування Пасажирів
- онлайн за допомогою веб-сайту e-pop.wtp.waw.pl
- завантажте заяву з веб-сайту та відправте заповнену форму поштою за такою адресою:
Zarząd Transportu Miejskiego
ul. Grochowska 316/320
03-839 Warszawa
з аднотацією ”Personalizacja WKM”

Більш детально про картку можна дізнатись тут


Краків

Карту мешканця Кракова можна отримати для того, щоб дешевше купувати проїзний у громадському транспорті та користуватись іншими знижками в місті. Зокрема картка дійсно стане в нагоді тим, хто щодня користується громадським транспортом, адже вигідніше купити проїзний на всі лінії.

 

З її допомогою можна отримати знижку на квитки в міському транспорті та інших сферах, як от: культура (вхід до музеїв, театрів тощо), спорт і рекреація, освіта, здоров’я, гастрономія та крамниці, послуги.

Картку може отримати кожен, хто має реєстрацію постійного проживання на території Кракова, чи сплачує податки у Кракові.

Для того, щоб отримати картку, потрібно заповнити електронну заявку на сайті. Але заповнити заяву в електронному вигляді можуть тільки ті особи, які мають PESEL. Якщо ви його не маєте – заяву потрібно подавати в паперовій формі.

Сам проїзний діє рік, а також ви можете користуватись додатком замість фізичної картки. Детальніше про картку можна прочитати тут. 


Вроцлав

У Вроцлаві працює система URBANCARD – картка із функцією електронного гаманця, а також це – носій квитків на визначений час, що надають право на проїзд у громадському транспорті Вроцлава.  

 

Щоб одержати URBANCARD EP, потрібно подати заявку на видачу картки, звернувшись до одного з чотирьох Бюро з питань обслуговування клієнтів URBANCRD. Також заявку можна подати через цей сайт

 

Картку URBANCARD або URBANCARD EP, до якої приписаний придбаний квиток, необхідно завжди мати при собі, користуючись громадським транспортом Вроцлава. Її необхідно буде пред’являти контролерам громадського транспорту. Детальніше про картку можна прочитати тут.

 


Лодзь

У Лодзі також є своя картка для переміщення громадським транспортом та використання пільг. Логіка реєстрації і використання картки приблизно така ж сама, як і в інших містах. Детальніше ви можете ознайомитись із процесом реєстрації та використання картки тут.


Бидгощ

Бидгощ не є виключенням і тут також є своя картка для для містян, щоб вигідніше користуватись громадським транспортом. Детальніше про те, як її отримати, можна дізнатись тут.

Бялосток

В Бялостоці так само використовують картку для того, щоб вигідніше пересуватись містом на громадському транспорті. Більше про місцеву картку можна прочитати тут

Познань

Якщо ви залишились у Познані і плануєте користуватись громадським транспортом — варто подати заяву на виготовлення іменної карти PEKA. У заяві потрібно подати номер PESEL, адресу реєстрації, ваше фото (як на документи) та обрати пункт обслуговування ZTM у якому вам зручно буде забрати готову картку. Якщо у вас немає ідентифікаційного номеру PESEL, у полі де потрібного його зазначити вистачить вписати дату свого народження — рік- місяць-день. Заяву можна подати через цей сайт, або у пунктах обслуговування. А трохи більше про картку можна прочитати тут і тут.

Катовіце та Тихи

В цих містах використовується картка ŚKUP. Вона є носієм квитків на громадський транспорт та пільг. Електронні гроші, випущені mBank SA (так званий електронний гаманець), також можуть бути закодовані на картці ŚKUP, якою можна оплачувати проїзд згідно з Тарифом на відстань (кілометр) ZTM та придбання електронних квитків. Картку можна використовувати в усіх типах громадського транспорту ZTM (автобуси, трамваї, тролейбуси). Детальніше про неї можна прочитати тут

Гдиня

В Гдині також є своя картка містянина на яку можна закодувати поїздки громадським транспортом. Вона також стане вам у нагоді, якщо ви користуєтесь певними пільгами. Більше детально про саму картку та її реєстрацію можна прочитати тут

Жешув

Персональну карту Rzeszów City Card можна отримати безпосередньо в Travel Service Point. Для зручності містян перша персоналізована Rzeszów City Card (e-card) видається безкоштовно без необхідності придбання абонементу. Для отримання нової персоніфікованої (іменної) міської картки необхідно подати належним чином заповнену заяву на отримання картки. Заяву на отримання картки можна заповнити та подати двома способами:
1. в електронному вигляді за допомогою цього сайту
2. особисто в пунктах обслуговування пасажирів
Більше про картку можна прочитати тут.

Пшемисль

В Пшемислі, як і в інших містах можна купити картку як на короткий проміжок часу так і на довгий термін, якщо ви проживаєте в місті. Наприклад, 90-денний персональний квиток дає право здійснювати будь-яку кількість проїздок на маршрутах громадського транспорту в межах певних зон протягом 90 календарних днів з дати, зазначеної покупцем при купівлі квитка. Також існує річна карта, що дозволяє здійснювати необмежену кількість поїздок протягом 365 днів від дня оформлення картки. Більше про те, як вигідніше купляти квитки на громадський транспорт у Пшемислі можна дізнатись тут.