Польща із люб’язністю прихистила велику кількість українців, а особливо мам із дітьми. Польський уряд дбає про грошову, медичну та освітню допомогу нашим громадянам. Тож і ми маємо віддати їм належне та слідувати законам, які працюють на території Польщі. Отож всі маленькі українці віком до 19 років, які приїхали в країну, мають отримати необхідні щеплення згідно із польським календарем імунізації. Це робиться задля того, аби у країні не виникло епідемії, а діти могли спокійно піти в школу чи університет із початком навчального року, а також відвідувати літні табори та садочки. Крім цього, відсутність вакцинації може стати на заваді легальному перебуванню в країні.

Крім цього, польський уряд зробив вакцинацію, як і звичайну медичну допомогу цілком безкоштовною для українців. А ще їх міністерство здоров’я пішло на зустріч і наразі надає вакцинацію проти хвороб, яких немає в польському календарі, але є в нашому. Тож тепер українцям безоплатно доступні: медична діагностика, вакцинація дітей за календарем щеплень, вакцинація проти COVID-19. Однак для цього потрібно мати PESEL, а також звернутись по допомогу саме до медичних закладів Naradowy Fundusz Zdorowia (NFZ) і не забути взяти із собою документи, що посвідчують особу.

Також є цілодобова гаряча лінія NFZ українською, зателефонувавши на яку, вам підкажуть де знаходиться найближчий медичний заклад, аптека чи будь-яку іншу інформацію щодо медичних послуг: 800 190 590.

Звичайно, що більшість людей під час термінового від’їзду із своїх домівок задля порятунку, не взяла із собою документи, що підтверджують зроблені щеплення. Проте МОЗ та Центр громадського здоров’я розповіли про те, де можна взяти цю інформацію. 

 

Обов’язковими та безкоштовними щепленнями для всіх дітей до 19 років, які прибули в Польщу є щеплення проти: туберкульозу, гепатиту В, ротавірусу, дифтерії, правця, коклюшу, поліомієліту, пневмокока, гемофільної інфекції типу В, кору, паротиту, краснухи та вітряної віспи. Також доступні дитячі щеплення від грипу, менінгокока, вірусу папіломи людини, але вони не є обов’язковими і можуть бути платними. Загалом дізнатись більше про щеплення та профілактику різних захворювань можна на gov.pl/ua та nfz.gov.pl. Тут можна переглянути порівняння українського та польського календарів щеплень. 

 

Однак, під час перших трьох місяців перебування дитини в польщу, першочергово потрібно подбати про щеплення проти таких хвороб, як:
- кір, паротит, краснуха (вакцина MMR)
- дифтерія, правець, коклюш, поліомієліт
- гепатит В 

Немовлята, народжені в Польщі, будуть обов’язково вакциновані від туберкульозу й гепатиту В, а подальщі щеплення будуть здійснені згідно з календарем. Якщо ваша дитина була в контакті з хворим на правець, сказ чи інший небезпечний вірус, потрібно негайно звернутися до лікаря для екстреної імунізації. Окрім цього, польський уряд рекомендує зробити щеплення проти COVID-19.  

 

Отож, так виглядатиме процес вакцинації дитини в Польщі:
1. Підготувати документи - паспорт, номер PESEL, віднайти записи про щеплення зроблені в Україні.
2. Знайти медичний заклад NFZ поруч із вами та записатись до сімейного лікаря.
4. Завітати на прийом із дитиною до сімейного лікаря та погодити план щеплень. Далі лікар має здійснити огляд дитини перед самим щепленням, далі провести вакцинацію та внести інформацію про нього у картку дитини.