Ваша безпека та безпека вашої дитини — пріоритет. Це стосується і безпеки для здоров’я вашої дитини, тобто захисту від смертельно небезпечних інфекційних захворювань. Якщо вам пропонують вакцинуватися за кордоном — не відмовляйтеся і не відкладайте таку можливість. 

Щеплення від таких інфекційних захворювань як кір, краснуха, епідемічний паротит, поліомієліт, дифтерія, правець, кашлюк, туберкульоз, гепатит В — це звична практика у країнах ЄС. Рівень цих обов’язкових щеплень серед європейських дітей — понад 95%.

Рутинні щеплення обов'язкові у більшості країн ЄС: у Польщі, Угорщині, Словаччині, Чехії, Італії тощо. Вакцинація є умовою для прийняття дитини у дитячий садок, школу та інші установи догляду за дітьми.

Ви можете перевірити які щеплення обов’язкові, обравши країну перебування на vaccine-schedule.ecdc.europa.eu, та порівняти його з українським Національним календарем щеплень.

 

Чому важливо не зволікати із вакцинацією?

Ось лише кілька фактів. Перед початком війни в Україні був зареєстрований спалах поліо — небезпечного захворювання, що може призвести до невиліковного паралічу. Тож упевніться, що ваша дитина отримала принаймні 2 дози вакцини ІПВ. 

У 2022 році є ризик початку спалаху кору. Подбайте про те, щоб у 12 місяців дитина мала першу дозу вакцини КПК (кір-краснуха-паротит). 

При травмах існує високий ризик правця, підвищується ризик заразитися гепатитом В (наприклад, під час хірургічних втручань чи при переливанні крові). Подбайте про те, щоб дитина мала 3 дози вакцини від гепатиту та всі щеплення від правцю за календарем вакцинації. 

Зауважте, що польська Програма профілактичних щеплень дає вам доступ до вакцин, що не входять до Національного календаря щеплень України, тож зробіть ці щеплення якомога швидше — це важливий захист. 

Важливо пам’ятати!

    • Якщо дитина пропустила щеплення за календарем, не потрібно починати з початку всі щеплення проти цієї інфекції. Разом з лікарем складіть графік наступних щеплень. Тут можна дізнатися, як відновити історію зроблених в Україні щеплень
    • Якщо графік порушено, вакцинацію можна робити проти будь-якої інфекції у будь-якому порядку. Єдине правило: стежте за дотриманням інтервалів введення доз, що дозволяє досягти максимальної ефективності.
    • Різні вакцини можна вводити в один день. Це звичайна міжнародна практика, а також ефективний спосіб захиститися вчасно.
    • Введення багатокомпонентних вакцин зменшує кількість уколів і візитів до клінік.

Зверніть увагу! Вакцинація не потребує підготовки: не варто змінювати звичний спосіб життя, дотримуватися дієти, проходити додаткові медичні обстеження,  приймати ліки. Крім того, не потрібні аналіз крові, сечі, «імунограма». Ані в наказах МОЗ України, ані в міжнародних рекомендаціях не зазначено жодних додаткових обстежень.

Дітям з хронічними захворюванням щеплення необхідні!

Якщо у вашої дитини є хронічні захворювання (наприклад, бронхіальна астма, діабет, муковісцидоз, онкологія), це пряме показання до негайного щеплення! Ваша дитина має більший ризик тяжкого перебігу інфекцій, від яких можна захиститись вакцинацією.

Де дізнатися більше про особливості вакцинації у Польщі?
Завдяки гарячій лінії, яка інформує пацієнтів з України українською і польською мовами, ви можете отримати швидку, комплексну та зрозумілу інформацію про функціонування системи охорони здоров'я в Польщі. 

Для цього зателефонуйте за номером гарячої лінії Народного фонду здоров’я (НФЗ): 800 190 590 (дзвінки безкоштовні). 

Гаряча лінія працює 24 години на добу, протягом семи днів на тиждень, а також у святкові дні. Крім того, пацієнти можуть звернутися на гарячу лінію НФЗ за допомогою електронної пошти: [email protected], чату або відеодзвінка з перекладачем мови жестів.