Пандемія коронавірусу триває, тож потрібно захистити своє здоров’я і життя від цієї хвороби. У Польщі вакцинація від COVID-19 є безкоштовною і доступною для українців, які рятуються від війни і перетнули український кордон після 24 лютого 2022 року. 

 

У Польщі застосовують п’ять вакцин: 

    • мРНК-вакцину Comirnaty (Pfizer/BioNTech);
    • мРНК-вакцину Spikevax (Moderna);
    • векторну вакцину Vaxzevria (AstraZeneca);
    • векторну вакцину Janssen (Johnson&Johnson);
    • білкову вакцину Nuvaxovid (Novavax).

Міністерство здоров’я Польщі рекомендує робити щеплення дорослим українцям однодозовою вакциною Johnson&Johnson. Ви також можете отримати й інші вакцини. 

Зауважте, що дітей у Польщі прищеплюють лише мРНК-вакцинами.

 Вакцинація за допомогою лікаря загальної практики

Щеплення від COVID-19 можуть отримати всі, хто має електронне направлення на вакцинацію. Його може видати лікар загальної практики, якого вам потрібно відвідати. Для цього зверніться до найближчого пункту первинної медичної допомоги, запишіться до лікаря і заявіть про своє бажання вакцинуватися. 

Якщо ви отримали, наприклад, одну чи дві дози вакцини від COVID-19 в Україні, ви можете продовжити вакцинацію у Польщі. Шлях реєстрації на неї є аналогічним.

Зверніть увагу! Для того, щоб отримати направлення, PESEL вам не потрібний. 

 

Під час візиту або візитів (якщо виникає потреба в наступних дозах вакцини) на вакцинацію вам потрібно мати документ, що засвідчує вашу особу. Перед щепленням вас попросять заповнити анкету, яка доступна українською мовою.

Електронне направлення в пункті вакцинації

Направлення на вакцинацію від COVID-19 ви можете отримати і в самому центрі вакцинації, якщо там є лікар чи уповноважена для цього особа. 

Щоб записатися у такий спосіб: 

    • зателефонуйте на гарячу лінію за номером: 989; 
    • або надішліть SMS-повідомлення «SzczepimySie» на номер: 664 908 556. 

Після цього вас попросять обрати пункт вакцинації, вказавши бажану дату і час процедури. Тут ви знайдете мапу центрів вакцинації

 

До того ж записатися на щеплення від COVID-19 можна на місці в самому центрі. Надайте документ, що засвідчує вашу особу. Вас попросять заповнити анкету, яка доступна українською мовою. Можна заповнити анкету і вдома, а до центру принести вже роздрукований й заповнений примірник.