Як правила вступу до польських ВНЗ для українців? 

Українці можуть розпочати чи продовжити здобуття своєї вищої освіти в Польщі. Розповідаємо, як це зробити та що для цього потрібно.

Як влаштована система вищої освіти в Польщі?

Освіта в польських вищих навчальних закладах відрізняється від української тим, що тут переважає гібридний підхід до навчання. Наприклад, на певні лекції студент буде ходити в кампус, а на інші приєднуватись онлайн. А от для оцінювання студента, самостійного опрацювання матеріалів, написання тестових та контрольних робіт – тут використовують онлайн-платформи. Студент реєструється на них і має окремий кабінет, завдяки якому може відстежувати прогрес, вчитись, спілкуватись з викладачем та однокурсниками. 

Щодо тривалості навчання, то тут також є свої відмінності. Наприклад, на бакалавра людина вчитиметься в середньому 3 роки, в залежності від обраної спеціальності. Для того, щоб вступити на цей перший рівень освіти до бажаного університету, абітурієнту знадобиться атестат зрілості (атестат про закінчення середньої школи).

До магістратури можна вступати лише, коли людина має диплом бакалавра. До речі, немає різниці, чи це диплом українського, чи європейського зразка. Навчання триватиме півтора чи два роки. 

Крім того, на деякі спеціальності абітурієнти вступають на так звані «повні цикли». Це стосується медичної та юридичної сфери. Це означає, що на такій програмі людина одразу здобуде і диплом бакалавра, і диплом магістра. Навчання триває 9-12 семестрів. 

На аспірантуру зараховують лише дипломованих спеціалістів. Протягом навчання потрібно буде написати дисертацію. Після того, як ви її захистите – можна здобути ступінь кандидата наук.

В які університети можуть вступати українські студенти?

Українські абітурієнти мають право вступати до державних та приватних університетів, коледжів, інститутів Польщі. Абітурієнтам краще спочатку визначитись зі спеціальністю та факультетом. Тут ви знайдете перелік університетів та спеціальностей польською, а тут англійською. За цим лінком також є список університетів, які надають освітні можливості для українських студентів та докторантів. Тут радимо додатково перевірити заклади, що розглядають заявки.

Безкоштовно продовжити своє навчання можуть і студенти українських медичних ВНЗ, які вже розпочали навчання в Україні. Вони можуть перевестись на аналогічні факультети у польському навчальному закладі, якщо їхнє перебування на території країни легалізоване. У разі різниці навчальних програм, студенту доведеться скласти іспити чи пройти стажування.

Яка вартість навчання?

Українські студенти в Польщі, можуть претендувати на субсидії, виплати для осіб з інвалідністю, ректорську та соціальну стипендії. Рішення про призначення останньої ухвалюють на підставі довідки про «Сімейне та матеріальне становище». Більш детально про субсидії можна дізнатись тут.

Загалом у Польщі відсутнє поняття «бюджету», але є поділ на приватні та державні навчальні заклади. У перших всі навчаються платно, а ось у державних деяким студентам надається право не платити за навчання. Безкоштовно здобути освіту мають право:

– громадяни Польської Республіки;
– іноземці, які мають Карту Поляка;
– є чоловіком або дружиною громадянина/ки Польщі, який/яка проживає на території Польщі; 
– є родичем громадянина/ки Польщі, який/яка проживає на території Польщі;
– іноземці, які набули офіційного статусу біженця;
– іноземці, які користуються додатковим або тимчасовим захистом на території Польщі, тобто мають PESEL UKR тощо;
– резиденти ЄС із довгостроковим статусом, за умови, що його отримано на території Польщі;
– резиденти ЄС із робочою візою за умови, що вони проживають у Польщі;
– громадяни ЄС та Швейцарії.

Урядом Польщі передбачено стипендії, які можуть повністю або частково покривати вартість навчання, проживання та інші витрати. Стипендії можуть бути:

– державними, від уряду Польщі, які розподіляються Міністром освіти відповідно до затверджених квот;
– урядовими (від інших країн);
– приватними (від благодійних фондів та організацій).

Також є стипендії, які передбачають скасування плати за навчання. Вони надаються на основі домовленостей між державами. Зокрема, українські студенти мають право на соціальну стипендію або студентський кредит, які спрямовані на полегшення фінансового тягаря родини, пов‘язаного з витратами на освіту в певному навчальному закладі.

Якою мовою відбувається навчання?

Навчання в польських ВНЗ може відбуватись польською та англійською мовами. Також часто університети проводять безкоштовні курси з польської мови. Але з огляду на війну в Україні, деякі польські університети впроваджують у свою освітню програму напрямки із навчанням українською мовою або напрямки, де можна вступати з нульовим або початковим рівнем володіння польської мови.

Проте загалом, звичайно бажано знати на рівні В1-В2. Рівень володіння мовою перевіряють на співбесіді, або за результатами тесту, міжнародного іспиту, сертифікату мовної школи. Вам можуть запропонувати також онлайн-співбесіду чи онлайн-тестування. 


Які документи потрібні для вступу?

Процес вступу буде відрізнятись в залежності від правил кожного окремого ВНЗ. Тому перед тим, як збирати пакет документів, краще спочатку дізнатись, а що саме вимагає ваш навчальний заклад. Основні документи:

    • свідоцтво про народження;
    • паспорт громадянина України;
    • закордонний паспорт;
    • атестат та додаток;
    • медичну довідку;
    • фото 33х45 мм;
    • анкету вступника.

Деякі університети чи коледжі можуть запитати про такі речі:

    • присяжний переклад документів зі списку вище;
    • засвідчити свій рівень володіння польською мовою міжнародним сертифікатом, чи екзаменом у ВНЗ;
    • результати HMT, або Matura (якщо ви вступаєте на бакалаврат).