Українські діти за кордоном частіше зіштовхуються з булінгом, але не всі батьки знають, як реагувати на таку ситуацію, тим паче в новій країні. В цьому матеріалі, розповідаємо як батькам: розпізнати булінг, надати дитині психологічну підтримку, взаємодіяти з адміністрацією школи. 

Дізнатись більше про те, як допомогти дитині, яка зазнала цькування, можна в нашій брошурі «Протидія булінгу», яку ви можете завантажити нижче. В ній ви знайдете покрокові інструкції що робити батькам в різних ситуаціях, контакти допомоги, інформацію для дітей з протидії булінгу. 


Що таке булінг та яким він буває
За дослідженням ЮНІСЕФ, 67% дітей в Україні у віці від 11 до 17 років стикалися з проблемою булінгу, а 48% дітей нікому не розповідали про те, що їх цькують. Тож батькам важливо не лише навчитись ефективно реагувати на таку ситуацію, а й розпізнавати, що їхня дитина зазнала булінгу.

Нагадаємо, що булінг (або цькування) – це свідомі дії, що мають характер насильства і вчиняються однією дитиною, групою дітей або дорослою людиною стосовно іншої дитини або дорослого. Зазвичай такі дії мають систематичний характер та супроводжуються психологічним тиском, що відрізняє їх від конфлікту.  

В школах Польщі та інших країнах ЄС політика протидії цькуванню добре розвинена, тож для більшості випадків існують свої механізми врегулювання. Оскільки булінг може завдати психологічної та фізичної шкоди здоров’ю дитини, його прояви можуть тягнути за собою відповідальність і покарання у вигляді штрафу, чи громадських робіт.  

Булінг може проявлятися: фізично (штовхання, ляпаси), психологічно (погрози, висміювання, бойкот), економічно (дрібні крадіжки, пошкодження особистих речей, вимагання), сексуально (жести, фізичний контакт, поширення чуток, образливі висловлювання), кіберцькування (прояви насильства в інтернеті). 

Кібербулінг – це приниження дитини за допомогою мобільного телефону, інтернету, або інших електронних пристроїв, шляхом поширення неоднозначних, відвертих та підроблених фото, пліток, образ, відео з бійками чи іншими приниженнями. Наприклад, хтось без дозволу дитини, робить з її фото мем, та поширює його у соцмережах. Таке цькування може мати продовження й в офлайн спілкуванні між дітьми, де героя фото будуть висміювати.

Батькам краще запобігти можливому цькуванню та розповісти дитині про це явище, адже якщо вона ніколи не буде об’єктом цькування, чи кривдником, вона може стати свідком булінгу. Підкажіть їй, що в подібній ситуації вона може звернутись до класного керівника, чи довірити свої переживання вам.

Ознаки та наслідки булінгу
Деякі зміни в поведінці дитини, можуть свідчити про те, що вона стала жертвою булінгу. Ось їх перелік:

    • відмова йти до школи та небажання спілкуватись з однокласниками, однолітками;
    • має на тілі ознаки фізичного насильства невідомого походження;
    • порваний одяг та відсутність особистих речей;
    • засмучується коли сидить в телефоні;
    • має погану самооцінку;
    • не може сконцентруватись і має гірші результати успішності;
    • не цікавиться звичним хобі; 
    • скаржиться на головний біль, нудоту, проблеми зі шлунком;
    • має поганий апетит, або і зовсім відмовляється від їжі.

Одна з цих ознак, чи їх сукупність можуть прямо не свідчити про булінг. Але якщо поведінка, звички та настрій вашої дитини суттєво змінюються, варто поговорити з нею про те, що вона зараз переживає й відчуває. Можливо вона не є жертвою булінгу, але була свідком цькування.

Зазвичай у булінгу є сторони: кривдник, потерпілий і свідки. Останні можуть бути мовчазними й налаштованими негативно стосовно агресора, або жертви. Рекомендуємо відео для дітей, які стали свідками булінгу. В будь-якому випадку, булінг, що відбувся, негативно вплине, як на психіку всіх його учасників, так і на соціальні й фізіологічні аспекти їхнього життя. Тому всім сторонам в майбутньому буде потрібна психологічна допомога та підтримка батьків.

Про допомогу дитині, яка зазнала булінгу
Якщо ж школі не вдалось попередити булінг, і ваша дитина зазнала цькування, ви спершу маєте її підтримати.

Рекомендації щодо спілкування з дитиною, яка зазнала булінгу:

    • Спокійно вислухайте дитину без звинувачень, чи фраз на кшталт «Ти хлопчик/дівчинка, значить повинен захищатись».
    • Дайте зрозуміти, що вона в безпеці, а ви допоможете дитині уникнули цькування в майбутньому.
    • Будьте делікатним і не допитуйтесь всіх відповідей одразу, не повторюйте питання, якщо вона на них не відповідає. В іншому випадку, вона перестане ділитись з вами своїми переживаннями.
    • Висловіть дитині свої співчуття і запитайте, як ви можете їй допомогти. Запропонуйте власний варіант.
    • Розкажіть про те, що їй потрібно робити, якщо цькування продовжаться.

Зокрема, проговоріть, що вона завжди знову може прийти до вас, або під час навчання звертатися до вчителя чи класного керівника. Поясніть, що це не скарга, а піклування про її здоров’я та добробут інших учнів. Відео про те, як діти можуть боротись з булінгом.

Якщо поруч немає дорослих, але дитина відчуває страх та небезпеку, що можуть загрожувати її психологічному чи фізичному здоров'ю, вона може звернутись на лінію підтримки за номером 116 111, або зателефонувати у поліцію 112 (в Польщі).

Як батькам спілкуватись з адміністрацією?

Щоб припини булінг вашої дитини, потрібно, щоб ви звернулись до класного керівника. В Польщі для цього треба офіційно записатись на візит до вчителя. Спершу ви маєте спокійно пояснити ситуацію, яка сталась з вашою дитиною та її наслідки. Запропонуйте разом скласти план дій для запобігання цькуванню. 

Наприклад, вчитель може окремо поспілкуватись з агресором та його батьками, спостерігати за подальшими діями кривдника та реакцією класу, зібрати інформацію від інших осіб. Пам’ятайте, що найголовніше в такій ситуації – припинити насильство, а не покарати винних. Ви також можете звернутись до шкільного психолога, щоб той надав допомогу, як вашій дитині, так і іншим дітям, або долучився до профілактики булінгу в класі.


Якщо після цього булінг продовжується, батьки можуть домовитись про зустріч з директором та подати заяву про надання психологічної та педагогічної допомоги. У випадку коли ситуація загрожує життю та здоров’ю дитину, напишіть листа директору з проханням вжити заходів через насильство. Віддайте його в секретаріат школи з проханням про вручення. В крайньому разі, зверніться до місцевого відділу освіти з письмовою заявою.

Ви також можете звернутись Офісу дитячого омбудсмена в Польщі, або зателефонувати за 800 100 100 на лінію «Телефон довіри батькам». Сайт та Facebook громадська організація «Не цькуй».

Щоб отримати більше корисної інформації, завантажуйте брошуру «Протидія булінгу» нижче.