Якщо ви хочете продовжити здобуття вищої освіти в Польщі, вам потрібно засвідчити свій український диплом про навчання в закладі спеціальної, середньої чи вищої освіти. Така процедура називається - нострифікація. Вона необхідна для того, щоб, наприклад, польський ВИШ в якому ви хочете продовжити освіту, впевнився, що в Україні ви отримали достатньо знань за спеціальністю, щоб продовжити своє навчання за кордоном. 

 

Кому не потрібна нострифікація
За певних обставин нострифікацію робити не потрібно. Наприклад, якщо ви збираєтеся в аспірантуру за цільовим направленням в польському навчальному закладі. Або ж якщо ви закінчили бакалаврат на території України, а магістратуру хочете пройти в Польщі.

 

Два основні етапи нострифікації

Польща та Україна взаємно і технічно визнають дипломи та наукові знання громадян. Але все ж для того, щоб продовжити навчання в Польщі доведеться пройти процес нострифікації. Отож розповідаємо які два етапи має цей процес. 

 

Етап 1: звернення до Міністерства освіти й науки Польщі
Спершу потрібно звернутися до Міністерства освіти і науки Польщі. Для визнання диплому, треба надати наступні документи:
– заява про визнання диплому про вищу освіту (wniosek)
– оригінал диплому і додаток до диплому, отриманого в Україні
– завірена копія оригіналу диплому і додатка до диплому
– переклад оригіналу диплому і додатка до диплому (від польського присяжного перекладача).

Документи можна надіслати поштою на адресу: Departament Współpracy Międzynarodowej Ministerstwo Nauki i Szkolnictwa Wyższego ul. Wspólna 1/3 00-529 Warszawa.

Процедура розгляду документів є безкоштовною і триває до трьох тижнів. Її сенс в тому, щоб перевірити достовірність документів і відповідність кваліфікації в дипломі освітньо-кваліфікаційному рівню в Польщі. На підставі результатів перевірки і порівняльного аналізу програми навчання, приймають рішення про визнання диплому про вищу освіту і видають відповідна довідка. Із цією довідкою та документами вам потрібно вже звертатись до обраного ВИШу.

Етап 2: нострифікація українського диплому у польському ВИШі

У вас є довідка від міністерства і вам треба провести нострифікацію диплому на території Польщі. Для початку доведеться підібрати навчальний заклад, який буде відповідати 2 ключовим вимогам: є право на присвоєння докторського статусу (аналог кандидата наук); є суміжний факультет. Знайдіть навчальний заклад, в якому є найбільш близький до вашої спеціальності факультет. Для деяких спеціальностей цей процес може видатись не з легких.  Для лікарів, архітекторів, юристів, ветеринарів процедура може проходити інакше, оскільки їх можуть попросити скласти додаткові іспити за додаткову оплату. Сама ж нострифікація здійснюється науковою радою (urząd zwany – wojewódzkie kuratorium oświaty) в обраному вами польському ВИШі.

Опісля того як ви обрали навчальний заклад до якого плануєте вступати, потрібно знову зібрати та подати документи:

– заява про нострифікацію диплому (podanie o nostryfikację dyplomu)
– довідка з Департаменту міжнародної співпраці Міністерства науки і вищої освіти Республіки Польща про необхідність нострифікації
– оригінал диплому і додаток до диплому, отриманого поза Польщею
– переклад диплому і додатка до диплому, отриманого поза Польщею
– оригінал шкільного атестата/свідоцтва про середню освіту, на підставі якої ви поступили у ВНЗ, який закінчили
– переклад шкільного атестата/свідоцтва про середню освіту
– автобіографія польською мовою
– заява, що диплом, отриманий за кордоном, до цього не проходив процедуру нострифікації в жодному польському ВНЗ. 

В деяких випадках, щоб завершити процес нострифікації, вас можуть попросити додатково пройти практику або скласти іспити. Рішення комісії має бути відоме не більше ніж через 90 днів після подання заяви. Якщо ви додатково проходили дидактичні зайняття, практику або складали іспити, результат повинен прийти не пізніше ніж через місяць після їх проходження. Якщо вашу заяву відхилили, ви можете написати заяву ректорові з метою перегляду вашої справи. Кінцевого терміну для такої процедури не має. Важливе: навіть якщо нострифікація була відхилена, то ви можете оскаржити це рішення, але не завжди. Справа в тому, що польська система освіти відрізняється від українською. Тому навіть у разі позитивного рішення, вас можуть попросити про наступне:

- пройти практику
- здати основні профільні іспити польською мовою
- запитати про «доборі» додаткових занять.

 

У цьому випадку вам доведеться скористатися рекомендаціями наукової ради, інакше нострифікація буде відхилена.

У випадку, коли процедура нострифікації проходить успішно, ви отримуєте сертифікат, еквівалентний вашому диплому, з відповідним титулом в Польщі. Цей сертифікат треба надати разом з оригіналом диплому, отриманого за кордоном. 

 

Також важливим момент є те, що нострифікація платна, і залежно від учбового закладу може коштувати від 2000 до 6000 злотих. Оплата береться у будь-якому випадку, незалежно від результату процедури. Крім цього, якщо ви доведете своє скрутне фінансове становище, вартість нострифікації можуть знизити, або зовсім зробити її безкоштовною. Трошки нижче ви зможете прочитати про вартість нострифікації для деяких українців. 

 

Про компенсацію оплати за процедуру нострифікації

Деяким українцям Польща може компенсувати оплату за нострифікацію диплому. Першочергово розглядатимуть заяви від українців, які здобули професії: будівельника, медика, педагога. Максимальна сума, яку може отримати заявник становить 3 205 злотих.

 

Зразок заяви на подання компенсації доступний українською, англійською та польською мовами.  Подати заяву можуть тільки ті українці, які реєструвались в ужендах праці, як безробітні або особи, які шукають роботу в Польщі. Кошти виплачуватимуть ті ж самі повітові уженди праці. 

 

Заяви можна подавати як в паперовому і електронному вигляді. Щоб скористатися онлайн варіантом, потрібно мати довірений профіль (Profil Zaufany). У заяві необхідно вказати свої персональні дані, в тому числі номер PESEL, або дані документу, що посвідчують особу, адресу проживання в Польщі, назву та місцезнаходження ВИШу, де відбуватиметься нострифікація українського диплому, вартість цієї послуги. Також треба буде коротко аргументувати, чому потрібна фінансова підтримка від держави на оплату послуг ВИШу.