Небажано одразу віддавати дитину до місцевої школи, після переїзду за кордон. Адже їй, як і вам потрібно освоїтись в новому місті і середовищі. Рекомендують розпочати займатись записом до школи, хоча б через тиждень після переїзду. За цей час ви можете вивчити разом із нею базовий набір іноземних слів і фраз, як от: добрий день, до побачення, приємно познайомитись, дякую, вибачте, мені потрібна допомога, мене звати так-то і я звідти тощо. Вони точно не будуть зайвими.

 

Крім того, у більшості навчальних систем є вітальні-програми, чи підготовчі курси, які допомагають дітям з інших країн, швидше призвичаїтись до нової мови та її культури. Від 24 лютого, більшість країн використовують їх стосовно українських школярів. Тому в більшості випадків вам та дитині підуть на зустріч, і допоможуть влитись в навчальний процес. Проте батьки, мають підготувати дитину до того, що вона може не розуміти не лише місцевої мови, а нових правил навчального процесу. Варто обговорити з нею всі нові аспекти навчання в новій школі за кордоном.

 

Стосовну віку для вивчення мови, то молодші діти швидше опанують базові вирази та знайдуть спільну мову з однолітками. Підліткам доведеться трошки складніше, але із часом вони теж впораються. 

 

Ефективність навчання української дитини за кордоном залежить від:
1. Комунікативних здібностей дитини.
2. Того, як вона адаптується у новому колективі.
3. Чи може вона сама попросити допомоги у викладача чи однолітка.
4. Чи може висловлювати себе та пояснювати свої думки.

 

Для розвитку цих чинників, щиро спілкуйтесь з дитиною, щоб вона відчувала вашу підтримку і розуміння. Із часом все налагодиться і вона призвичаїтися до нового. Але спершу їй потрібно, щоб ви їй цілковито довіряли і допомагали.

Як батьки можуть вивчати мову разом із дітьми?

 

Незважаючи на те, що здається ніби діти швидко адаптуються, вони все одно можуть почувати себе зайвим в новому колективі, чи не таким, як всі. Це може може відбуватись і через недостатнє знання мови. 

 

Для молодших дітей, гарними помічником у вивченні іноземної мови будуть інтерактивні іграшки, які співають чи говорять з малюками. Адже дитина почувши щось цікаве від приємного об’єкту може запам’ятати вираз та повторити його, а це вже половина справи. Або ж ви можете сходити до бібліотеки і взяти прості дитячі книжки, щоб їй було цікавіше запам’ятовувати назви таких простих речей, як от колір.

 

Також ви можете використати гумор. А саме жартувати українською з якогось виразу, чи фрази і так його запам’ятовувати через асоціації. Крім цього, не забувайте про те, що зараз існує дуже багато відеоконтенту перекладеного різними мовами. Меншим дітям ви можете ввімкнути мультик для зовсім маленьких іноземною мовою. Так вона запам’ятає простіші слова, і скоро зможе вивчати лексику свого віку.

 

Щодо дітей старшого віку, то тут ситуація дещо складніше, адже в їх навчальних програмах вже є термінологія, і вона викладається за кордоном іноземною мовою, яку вони ще не знають. Тому не нехтуйте можливостями для вивчення іноземної мови дитиною. Це можуть бути додаткові заняття в школі, або уроки від некомерційних організацій. Крім того, ви також можете разом переглянути її улюблений серіал іноземною мовою, або ж запропонувати її щодня по-трошки вивчати мову за допомогою різних додатків та ігор.

 

Пам’ятайте, що дитина охочіше вивчатиме мову, якщо ви теж будете це робити. Ви, мабуть, чули про історії, де батько тренер захохотив свого сина грати в футбол і той став кращим гравцем? Так і з мовою — якщо її вивчаєте ви, то і дитина буде тягнутись за вами.

 

Лайфхак для батьків: ви можете запропонувати дитині взяти із собою до школи декілька цукерок, щоб вона подарувала їх однокласникам, які їй здаються дружніми. Головне, щоб вона даруючі ці цукерки, або щось інше промовила іноземною мовою фразу «Давай товаришувати!».

 

Підсумовуючи, спеціалісти не рекомендують батькам постійно перевіряти, чи вивчила дитина всі потрібно на сьогодні іноземні слова, чи дорікати їй щодо успішності в школі, або правильності вимови іншомовних слів. Це лише посилить в неї не любов до нової мови, а тобто знизить мотивацію вивчати її далі. Пам’ятайте, що дитина навряд вивчить більше 7 слів за один раз — потрібно дозувати. Підтримуйте її, вчіть мову разом і з часом ви почнете досягати успіхів.

 

Ресурси для вивчення польської мови

 

Ви  і ваша дитина може вчити польську мову за допомогою онлайн-курсів. У випадку, коли вам достатньо підтягнути побутову лексику і базову граматику, краще обирати безоплатні курси:

    • Курс від ESKK складається з 32 уроків, які цілодобово доступні на сайті, є збірник вправ
    • Курс від Кleks з 30 лекцій, які розраховані на рівень А1-А2, доповнені тестами після кожного розділу.
    • Курс від LingoHut зі 125 безкоштовних уроків, що розділені на теми.

 

Варто звернути увагу на те, що платні курси переважно розраховані на тривалий період, а їх програма комплексна. Звичай в ній є уроки з говоріння та навчання в реальному часі. 

    • Курс на платформі e-polish, на яких для мовного рівня (наприклад, А1-А2) відводиться 1 рік, коштує 400 зл.
    • Курс від школи KanАpka, де кожен рівень вивчається 3 місяці, коштує від 580 зл.
    • Курс від SpeakPOLISH, розраховані на семестр (1650 зл) або рік (2650 зл). Стаціонарно можна відвідувати в Кракові, Катовіце, Варшаві, Ґданську.

 

Перелік додатків для вивчення польської мови 

 

Slovostory — додаток для дітей, щоб допомогти подолати їм мовний бар’єр. Головна ідея полягає в «Інтерактивних картках». Завдяки ним, діти легко можуть запам’ятовувати слова та основні фрази польською мовою, а також тренувати вимову.

Посилання:www.slovostory.com  

 

Tutlo — з допомогою цього додатку, ви можете почати вивчати польську через безпосереднє спілкування з людиною-носієм мови. Уроки доступні як для дорослих, так і для дітей.

Посилання:

https://hello.tutlo.com/help-for-ukraine 

 

Duolingo — платформа для вивчення мови в ігровому форматі із короткими уроками. Підходить для початківців, а також для всіх, хто прагне попрактикувати навички читання, письма й говоріння.
Посилання: https://uk.duolingo.com/course/pl/en/

 

Mondly — програма для українців, які хочуть швидко та ефективно вивчити основи польської мови. Крім цього, всі українці після реєстрації отримають доступ до преміум-контенту.

Посилання: https://www.mondly.com/app

 

Etutor — додаток із системою мотивації за виконання уроків. Програма враховує вашу активність та прогрес у навчанні, а потім видає пам’ятні монети та значки. Також із її допомогою можна розрахувати рейтинги учнів.

Посилання: www.ua.etutor.pl/

 

Babbel — платформа пропонує 3 місяці безкоштовного доступу для українців. У ній використовують матеріали, засновані на реальній практиці спілкування. Вони будуть корисними у повсякденних ситуаціях.

Посилання:

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.babbel.mobile.android.en&gl=PL 

https://ua.babbel.com/