На що ви маєте право під час навчання у Польщі?
Якщо ви маєте статус біженця, користуєтеся тимчасовим або додатковим захистом на території Республіки Польща, маєте карту поляка, є чоловіком/дружиною, родичем по висхідній або низхідній лінії громадянина Польщі, який проживає на території держави, то ви звільняєтеся від плати за навчання на денній формі польською мовою у державних вишах, які перебувають під наглядом Міністерства освіти і науки.

Ви можете подати заяву на отримання фінансової допомоги, стипендії ректора чи стипендії для осіб із обмеженими фізичними можливостями. Процедури з цих питань встановлює вищий навчальний заклад. 

 

Також якщо ви маєте статус біженця, користуєтеся тимчасовим або додатковим захистом на території Республіки Польща, маєте карту поляка, є чоловіком/дружиною, родичем по висхідній або низхідній лінії громадянина Польщі, який проживає на території держави, то ви також можете подати заяву на отримання соціальної стипендії і студентського кредиту. 

 

Що потрібно зробити, щоб продовжити навчання, розпочате в Україні?

    • Зберіть усі можливі документи про освіту (дипломи, сертифікати тощо). Для громадян України немає потреби нострифікувати дипломи.
    • Якщо вам потрібна інформація про диплом, який засвідчує закінчення іноземного університету, подайте заяву до Національного агентства з питань академічного обміну (можна знайти за цим лінком) або самостійно створіть письмову інформацію про диплом у системі Kwalifikator.
    • Завітайте до обраного вами польського вишу й подайте заяву про прийняття на навчання. Кожен вищий навчальний заклад встановлює власні процедури переведення з іноземного університету. Рішення з цього питання ухвалює ректор. Перелік напрямів навчання польською мовою можна знайти за цим посиланням, а англійською за цим.  

Інформацію про систему вищої освіти можна знайти тут

 

Що потрібно зробити, щоб продовжити наукову кар’єру в Польщі?
Зв'яжіться з обраним вами університетом або науково-дослідним інститутом за контактами, розміщеними на їхніх сайтах. Інформацію про систему освіти й науки в Польщі можна знайти тут.

Важливе про наукову кар’єру

    1. Вам не потрібні дозвіл чи згода Управління праці.
    2. Якщо ви продовжуєте наукову роботу в Польщі, то на вас поширюється соціальне й медичне страхування.
    3. У рамках виконання наукової роботи ви користуєтеся тими ж трудовими правами, що й поляки.

Додаткову інформацію щодо питань освіти можна отримати, звернувшись до Міністерства освіти і науки Польщі за номером +48 225292662 з 9:00 до 14:00. Також ви можете написати на електронну пошту [email protected]

 

«Солідарність з Україною» програма NAWA для студентів і науковців з України
У рамках урядової програми «Солідарність з Україною» українські студенти та докторанти можуть продовжити навчання в Польщі, виконувати роботи, пов’язані з підготовкою докторських дисертацій, або брати участь в інших формах навчання в період з березня по вересень 2022 року. Цю ініціативу впровадило Національне агентство академічних обмінів за дорученням Міністерства освіти і науки та Міністерства охорони здоров’я Польщі.

 

Умови участі у програмі:
- громадянство України;
- прибуття до Польщі не раніше 24 лютого 2022 року (підтверджується реєстрацією в пункті прийому біженців або безпосередньо на кордоні);
- статус студента вишу України у 2021/2022 навчальному році або статус докторанта (аспіранта) у 2021/2022 навчальному році.

 

Учасники не обов’язково набираються на весь період дії програми «Солідарність з Україною». Вони можуть долучитися в будь-який час з 1 березня по 30 вересня 2022 року. Учасники програми звільняються від плати за навчання та отримуватимуть стипендію, а за потреби і психологічну та юридичну підтримку.

За цим посиланням можна знайти повний перелік університетів, які долучилися до програми. А тут дізнатися більше про різні програми та можливості для українських студентів та науковців. 

Додаткову інформацію про програму можна знайти на сайті NAWA та на цьому сайті, а також у Facebook, Instagram, Twitter та Telegram. За потреби ви можете скористатися номером гарячої лінії +48 508188189 або написати на електронну пошту [email protected].

 

Можливості для продовження навчання для українських студентів-медиків у Польщі 

Міністерство освіти і науки у співпраці з Міністерством охорони здоров’я гарантували для студентів-медиків із університетів України надання місць за обраними напрямами навчання в польських університетах. Студенти можуть продовжити навчання в Польщі на тих самих умовах, що і в Україні, а університети отримають відшкодування. Можливість стосується українських студентів, які навчалися в Україні на таких факультетах: медичний, медичний та стоматологічний, сестринський, акушерський, фармацевтичний, лабораторної діагностики та екстреної медичної допомоги. Ці студенти можуть податися до польських університетів, де є аналогічні факультети і в такий спосіб продовжити своє навчання.  

 

Плата на заочній формі навчання або за навчання іноземною мовою стягується в розмірі, що не перевищує оплату за таке навчання у вишах України. Також з особи, яка до 24 лютого 2022 року сплатила за навчання у другому семестрі цього року за медичним напрямом у виші, що діє на території Україні, плата за навчання не стягуватиметься.  

 

Вищі навчальні заклади, які стягнули плату в меншому розмірі або не стягнули у вищезазначених випадках, матимуть право на відшкодування з державного бюджету.

 

Тут можна переглянути перелік університетів у Польщі, які мають медичні факультети чи пропонують навчання за напрямами медицина та стоматологія.

Міністерство охорони здоров’я відкрило гарячу лінію, на якій можна отримати інформацію про можливості продовження медичної освіти (медичні та стоматологічні факультети) в Польщі. Для отримання детальніших даних, будь ласка, зателефонуйте за номерами +48 532547968, +48 883840964, +48 883840967, +48 539147692 (доступні польською або англійською мовами).

Під час інтерв'ю у вас запитають таку інформацію:

    1. Ім'я та прізвище, контактні дані.
    2. Назва вищого навчального закладу, у якому ви здобуваєте освіту в Україні, та форма навчання.
    3. Етап навчання (кількість закінчених семестрів) та документи, що підтверджують досягнення рівня на сьогодні.
    4. Знання польської та англійської мов, достатнє для навчання в Польщі.
    5. Громадянство та походження (громадянин Польщі, громадянин України, громадянин України польського походження).
    6. Обраний університет у Польщі.