Понад рік у Польщі розвивається проєкт на підтримку мам з дітьми з України — Спинка. Він створений Фондом Розвитку Дітей у партнерстві з ЮНІСЕФ, Plan International, World Childhood Foundation, іншими міжнародними благодійними організаціями, а також у співпраці з місцевими органами влади, неурядовими організаціями та установами. 

 

Мета проєкту Спинка — забезпечити дітей з України якісним доглядом та освітою, поки дорослі знаходяться на роботі. Для цього в межах проєкту працюють постійні групи для дітей різного віку, а заняття проводять кваліфіковані вихователі, які спілкуються українською та польською мовами. Групи працюють 8 годин на день, з понеділка по п’ятницю. Для дітей передбачені такі групи за віком:
1 – 3 років: до 15 дітей
4 – 5 років: до 25 дітей
1 – 4 років: 15 дітей (воєводство Лодзьке)
Також діти віком від 1 до 6 років можуть долучитись до анімаційних заходів у пунктах тимчасового розміщення. Наразі під опікою Спинки знаходиться понад 10 тис. дітей за якими наглядають більш ніж 160 педагогів

 

Назву проєкту «Спинка» обрали не просто так. Українською це слово може означити спинку стільця або хребет, а у Польщі воно асоціюється зі шпилькою для волосся або скріпкою – предметом, що володіє здатністю з’єднувати. Назва стосується безпосередньо ідеї Програми: «Підтримуємо об’єднуючи, об’єднуємо підтримуючи».

 

Де знаходяться Спинки?

Зараз на території Польщі працює 64 пункти денного догляду для дітей. Для них розроблені професійні освітні програми, що спрямовані на інтеграцію українських дітей з польськими однолітками. Як для українських дітей, так і для їх матерів, Спинка є пунктом адаптації та інтеграції в місцеву спільноту. 

 

Навчально-опікунські групи працюють в таких містах Польщі: Більсько-Бяла, Боґухвала, Битом, Дашина, Дембиця, Домброва-Гурнича, Гданськ, Гдиня, Глівіце, Ярослав, Катовіце, Кутно, Люблін, Лович, Лодзь, Ломянки, Ожарув-Мазовецький, Пйотркув-Трибунальський, Познань, Пшеворськ, Ряшів, Рибнік, Сопот, Сосновець, Свідник, Устрики-Долішні, Варшава, Вавжиковізна, Вроцлав. 

 

Як записати дитину в Спинку?

Щоб записати дитину до Спинки, будь ласка, ознайомтеся з правилами, заповніть та надішліть цю форму. Після подання заявки з вами зв‘яжеться представник Фонду.

 

Важливо: подання анкети НЕ гарантує вам місця в Спинці.