Додаток mObywatel працює за таким самим принципом, як українська Дія. У ньому можна створити цифровий документ, який підтверджує особу людини. Донині цей додаток був доступний лише громадянам Польщі, але для українців зробили виняток. Наразі громадянам України доступен не весь функціонал додатку, а лише документ з наступними даними: ім’ям та прізвищем, присвоєним номером PESEL, датою і місцем народження, громадянством та фотографією користувача. Документ виконує роль цифрової посвідки на проживаання в Польщіб тож ним можна скористатись у поїздці в межах шенгенської зони чи для перетину кордону з ЄС. Але не забудьте взяти із собою проїздний документ. Переміщення в межах Шенгенської зони дозволяється за правилами безвізу – протягом 90 днів протягом кожного 180-денного періоду. Тут можна прочитати офіційну заяву польських прикордонників щодо змін у правилах перетину зовнішніх та внутрішніх кордонів ЄС для громадян України. 

 

Персональна інформація користувачів у додатку є зашифрованою та буде підписана електронним сертифікатом, що підтверджуватиме оригінальність данних. Подібний сертифікат ви отримаєте під час реєстрації в програмі. Така інформація буде призначена лише вам і закріплена лише за вашим телефоном. Дані захищатиме зашифрований запис, пароль блокування та пароль, обраний вами. Інформація про вас підтянеться із польських державних реєстрів. Перевірити дані з mObywatel і документи, що містяться в ньому, можна за допомогою програми mWeryfikator, що також треба завантажити. Опісля завантаження зробіть наступне:
- запустіть програму
- введіть свій пароль для входу
- виберіть відповідний документ
- ваші дані разом з датою останнього оновлення будуть відображатися відразу  

 

Використання додатку є безкоштовним і доступним всім повнолітнім, якщо:
- ви перетнули польсько-український кордон після 24 лютого 2022 року
- маєте номер PESEL, довірений профіль і його логін, смартфон з ОС Android версії 6.0 (або пізнішої) або iOS 13 (або новішої)
- маєте смартфон, в якому є Bluetooth, камера, гарне інтернет-з'єднання

 

Аби знайти логін і пароль до довіреного профілю, вам доведеться пригадати процедуру оформлення PESEL, бо під час його реєстрацій на вашу електронну пошту мала надійти назва користувача (комбінація латинських літер та цифр). Довірений профіль — це ваш безкоштовний електронний підпис, завдяки якому ви зможете вирішувати свої справи онлайн. Тут можна дізнатися, як отримати Довірений профіль. 

 

Щоб активувати mObywatal, вам потрібен офіційний довірений профіль - це "пропуск" до вашої заявки та інших служб електронного управління:
1. Візьміть телефон і перейдіть до магазину програм:

- Android (телефони різних виробників): запустіть магазин Google Play та знайдіть програму mObywatel

- OS (Apple телефони): запустіть App Store та знайдіть програму mObywatel

2. Встановіть програму mObywatel.
3. Запустіть програму Mobywatel та виберіть «Додати Дія пл» на головному екрані
4. Дотримуйтесь інструкцій на екрані
5. У активації введіть свій логін та пароль при активації довіреного профілю
6. Ваш документ буде додано

 

Із детальною інструкцією, можна ознайомитись за цим посиланням

 

Документом можна скористатись для перетину кордонів Шенгенської угоди чи для зовнішніх кордонів Євросоюзу, а також для перебування на території Польщі протягом дії документу і перебування на території інших країн Шенгенської угоди до 90 днів протягом останніх 180 діб. Переміщення в межах Шенгенської зони дозволяється за правилами безвізу – протягом 90 днів протягом кожного 180-денного періоду. Тобто якщо ви у березні приїхали до Польщі за біометрією, але 90 днів за нею сплинули, то маючи Diia.pl в додатку mObywatel – ви маєте ще 90 днів для дорожів Європою та Шенгеном. Але вам потрібно уважно підраховувати кількість днів, яку ви знаходитесь в країнах ЄС (окрім Польщі), щоб вона не виявилась більшою за 180. Не забудьте взяти із собою біометричний паспорт.

 

Якщо у вас виникли проблеми з додатком, телефонуйте за номером +48 22 182 22 51.

 

Гаряча лінія працює в робочі дні (з понеділка по п'ятницю) та за графіком  з 7.00 до 18.00. Плата за з'єднання відбувається згідно з тарифами вашого оператора.