Нагадуємо, що в Польщі з 2016 року діє Закон про освіту, що зобов'язує законних опікунів дитини слідкувати за тим, щоб вона регулярно відвідувала школу. Це означає, що батьки, чиї діти були на заняттях менше ніж 50% часу, можуть бути оштрафовані (або притягнуті до правової відповідальності), а учня не переведуть в наступний клас. Якщо ж дитина пропустила урок, декілька навчальних днів, чи пару тижнів — ситуацію можна вирішити з допомогою письмового обґрунтування причин прогулу від батьків. Нижче детальніше розповідаємо про можливі причини пропусків та як їх пояснити адміністрації школи.

Можливі причини відсутності дитини в школі 

Зазвичай діти пропускають школу через хворобу, і в Польщі це теж вагома причина для того, щоб не відвідувати заняття. Це стосується не лише випадків, коли дитина лежить з застудою та температурою вдома, а й менш очевидних станів здоров’я: мігрень, панічна атака, депресія, початок циклу у дівчат. Звісно, через погіршення симптомів хронічної хвороби, інфекцію, травму, перебування в лікарні, медичний огляд, візит до спеціаліста — дитина теж може не йти в школу. За потреби ви можете попросити в лікаря довідку про те, що дитина хворіє, або була у лікаря, але за чинними законодавством Польщі, вчитель і школа не мають права вимагати її у вас. В будь-якому випадку всі вимоги до батьків та учня мають відповідати статуту школи та законам країни. 

Якщо в сім’ї трапились такі трагічні події, як: нещасний випадок, раптове погіршення стану здоров’я в когось з членів родини, похорони, негайна потреба батьків забрати дитину з уроків, або планується весілля чи хрещення — учень так може не відвідувати уроки. Щодо більш побутових ситуацій, коли дитина не може дістатись на навчання через затримку громадського транспорту, несправність автомобіля батьків, або немає можливості підготуватись до навчання через переїзд родини, ремонт помешкання, то вони теж мають місце бути. Якщо вам раптово потрібно у відрядження, або ви хочете взяти дитину з собою на відпочинок, то вашу пояснювальну записку також приймуть, але не варто цим зловживати. 

Що потрібно знати й робити батькам, якщо дитина пропустила уроки

У кожної державної й приватної школи Польщі є свій статут, де зазначено протягом якого терміну та з яких причин учень може пропустити школу, а батьки мають написати обґрунтування. Окремо зазвичай прописують терміни та причини з яких батьки мають надати керівництву школи довідку від лікаря. Кінцевий термін подання батьками роз’яснювальної записки зазвичай становить 7 або 14 днів, після повернення дитини до навчання. Вчитель має право скасувати обґрунтування батьків щодо відсутності дитини на уроках, якщо воно було подане пізно чи в неправильній формі.

Тому батькам бажано ознайомитись зі статутом школи та за можливості проконсультуватись з класним керівником, чи адміністрацією. У випадку, коли ви знаєте, що ваша дитина через якісь причини буде відсутня в конкретні дати, краще заздалегідь повідомити про це вчителю. Якщо мова йде про пропуск уроку або декількох, чи відсутність дитини в дитсадку, то батькам також потрібно написати роз’яснювальну записку.

Яким має бути в обґрунтування батьків щодо відсутності дитини в школі? 

Зазвичай в польських школах пояснювальну записку приймають в паперовому вигляді. Деякі статути шкіл дозволяють батьки надіслати лист з поясненнями причин відсутності дитини на заняттях через електронний журнал.

В обґрунтуванні прогулу має міститись така інформація:
1. Законні опікуни дитини мають написати через, що їх дитина була відсутня на заняттях. Вистачить формулювань на кшталт «через хворобу», «за сімейними обставинами», «через стан здоров’я». Батьки можуть не вказувати деталі хвороби, причину візиту до лікаря.
2. Дати в дитина була відсутня, місце подій, ім’я та прізвище учня, підпис законного представника дитини, дата написання записки.