Зараз батьки з дітьми в Україні живуть в часи, коли не знаєш, чи працюватиме школа завтра, чи вдасться дитині зустрітись з друзями, чи працюватиме її гурток наступного тижня. Але ж так хочеться, щоб вона мала змогу спілкуватись з однолітками, розвиватись в суспільстві, пізнавати цей світ. Так само і ті, хто залишився з дитиною в Польщі, переймається, чи зможе вона адаптуватись в суспільстві, сформувати свій світогляд. Рішенням може стати — участь дитини в скаутському русі. 

 

Ми всі добре пам’ятаємо кадри з американських фільмів, де діти в формі продають печиво, щоб їх загони отримали відзнаку. Так зображували в кінематографі скаутів. Але звичайно, що в житті діти, які беруть участь в скаутському русі не лише продають печиво. Потрібно також додати, що цей рух давно існує, як в Україні, так і в Польщі. Тож, дізнаймося про нього детальніше. 

 

Польська асоціація скаутів і гідів (пол . Związek Harcerstwa Polskiego , ZHP)

Ця громадська організація Польщі, яка була заснована в 1918 році, і наразі є найбільшою скаутською організацією країни. Її підтримували всі президенти Польщі, як найбільше суспільно-просвітницьке об'єднання. Польська асоціація скаутів і гідів, проводить неформальне навчання для дівчат для хлопців віком від 6 до 25 років. Свою діяльністю організація прагне створити безпечне середовище для молодих людей, аби ті змогли максимально розвинули свій розумовий та громадянський потенціал, аби в дорослому віці бути свідомими громадянами країни. Нараз до асоціації долучились понад 90 000 осіб. 

 

Наприклад, для дітей віком від 6 до 10 років, програмою передбачені ігри в загонах, де їх називатимуть бойскаути-вовченята. Малеча вчитиметься, як інтегруватися в колектив, розвиватиме уяву, а також поступово вчитимуться брати на себе малу відповідальність. Всі етапи навчання відбуватимуться безпосередньо під наглядом дорослих.

 

Для підлітків віком 10-13 років проводять розвідувальні заняття та ігри, адже в такому віці їм властиво перебувати в оточенні однолітків — так званих «банд». На чолі такого розвідувального загону буде досвідчений молодий лідер, який допоможе підліткам безпечно розв’язувати всі необхідні загадки. Додамо, що для цієї аудиторії заняття проводяться переважно на свіжому повітрі.

 

Оскільки у віці 13-16 років реальне життя вимагає від дітей самовизначення, щоб обрати коледж, чи спрямувати свої зусилля на певну науку, то асоціація допомагає підліткам такого віку із пошуком свого місця в житті. Звичайно, що ніхто крім самої дитини не визначить її подальший шлях, та і він, напевно, що зміниться ще багато разів. Але організація надає інструменти, поради та техніки з допомогою, яких дитина може в подальшому приймати рішення. Навчання відбувається в форматі квестів та реалізації маленьких проєктів.

 

Діяльність для вікової групи 16-21 рік сконцентрована на допомозі іншим, опануванні навиків та розширенні меж своїх можливостей. Для неї проводять невеличкі мандрівки, як от в гори чи за кордон. Молодь такого віку активно беруть участь в охороні навколишнього середовища та допомозі місцевим спільнотам.

 

Скаутський девіз асоціації — «Czuwaj», що перекладається як «усвідомлювати» або «не спати» польською. Такий вираз символізує готовність до дій та відповідальності, адже раніше це було історичне наставлення середньовічних лицарів один одному, коли ті на варті мали стримувати навали загарбників.

 

Головна одиниця асоціації — дружина (загін), що складається з 30 хлопців та дівчат. Кожна дружина складається з кількох підрозділів з назвою патруль (zastęp), який складається приблизно з 7 осіб. Декілька військ можуть бути об'єднані в єдину групу (szczep), якщо вони допомагають одній школі чи житловому масиву. Кілька груп чи військ із певної місцевості (району, села, міста) утворюють район (hufiec), який є частиною одного з регіонів, що називається chorągiew (дослівно прапор).  

 

Щоб дізнатись більше про діяльність асоціації перегляньте інформацію на сайті, або зконтактуйте з їх офісом: [email protected]; 0048 22 339 639

Крім цього, асоціація допомагає українським дітям, які переїхали в Польщу з міркувань безпеки, із: безпечним перетином кордону, іграшками, факультативними заняттями, тимчасовим поселенням та іншим. Більш детально можна дізнатись тут.

 

В Україні скаутський рух також є, і існує доволі довго. Ним, зокрема, займається Пласт — національна скаутська організація України. Організація сприяє всебічному патріотичному вихованню і самовихованню української молоді.

 

Пласт — це безпечне українське середовище для розвитку дитини, яке було створено ще 1911 році. Основу пластової програми складають щотижневі заняття – сходини. На них діти: грають, співають, слухають, дискутують, майструють, обговорюють прочитане чи переглянуте, вивчають нове згідно програми для їх віку. Крім сходин, діти також ходять у мандрівки, беруть участь у змаганнях, акціях, вчаться на вишколах за спеціалізаціями. Підсумком року навчання завжди є двотижневий літній табір.

 

Організація прагне створити середовище та умови для самовиховання дітей. Пластова програма має форму багаторівневої гри, для розвитку в якій необхідно виконувати завдання. Коли та у якій формі це робити — визначає сама дитина. За процесом гри слідкують старші вихователі. 

 

Щоб самому приєднатись до Пласту, або записати свою дитину до нього в Україні, треба знайти ваше місто у розділі «Контакти» і написати місцевим пластунам на пошту або в Facebook. Якщо у вашому місті немає осередку, пишіть їм з пропозицією його створити.

 

Якщо ви знаходитесь в Польщі, але хочете, щоб ваша дитина приєдналась до організації, потрібно заповнити цю анкету. Наразі триває лише запис в чергу, тобто своєю реєстрацією ви виявляєте бажання записати дитину. Після обробки звернення, організація повідомить, чи готова взяти вашу дитину на пробний період, після якого вона і вирішить, чи готова стати пластуном. 

Заповнивши анкету, ви також надаєте Пласту інформацію про те, в якому місті в Польщі і скільки дітей бажає долучитись. Така інформація допоможе організації швидше і ефективніше організувати нашу роботу над відкриттям нових осередків.

 

Наразі Пласт в Польщі має поодиноких пластунів по всій країні. Найбільше є в таких містах: Вроцлаві, Познані, Любліні, Варшаві, Кракові,  Гданську, Гожуві-Великопольському. Якщо вашого міста нема серед них, нічого страшного - в такому випадку, вам однозначно краще заповнити анкету, а також можна написати організації у Facebook. Якщо осередку немає в місті проживання конкретної дитини, то організація вказує найближче місто де він є. Так дитина все одно зможе приїздити на сходини чи інші події.