Новий навчальний рік вже зовсім скоро і якщо ви вирішили залишитись із дитиною шкільного віку в Польщі, вам потрібно записати її до польської школи, або продовжити українське онлайн-навчання. Тут ми розповідаємо покрокову інструкцію, як записати дитину з України в польську школу. 

 

Найперше, що вам потрібно із документів для того, щоб записати дитину в польську школу в режимі онлайн — Profil zaufany (довірений профіль). Його видають батькам, коли вони легально оформили своє перебування в Польщі. Із допомогою цього довіреного профілю можна зробити онлайн-підтвердження своє особи, а це безпосередньо потрібно, коли ви віддаєте дитину в школу. Подібний профіль можна отримати в банку, коли ви відкриваєте рахунок, або ж у Центрі обслуговування мешканців міста.

 

Далі вам необхідно зібрати всі документи, а саме:

1. PESEL

2. Паспорт (за наявності); свідоцтво про народження дитини. Документ має бути перекладений польською та завірений присяжним перекладачем (тут можна знайти більше інформації про присяжний переклад). Окрім перекладу спеціаліст має ще поставити свою печатку, без неї переклад документу недійсний. Знайти присяжного перекладача не так важко, бо вони є майже у кожному районі будь-якого міста. Для цього введіть в Google «Tłumacz przysięgły» Та назву свого міста. Якщо ж не можете знайти спеціаліста самостійно, зверніться до місцевих волонтерів. Загалом така послуга зазвичай коштує приблизно 400-700 грн. 

3. Договір про проживання, або якщо ви проживаєте в Польщі на безкоштовній основі, то це може бути довідка «Умова оказіональна», але в ній обов’язково має бути вказана ваша адреса проживання. Якщо ви проживаєте десь тимчасово, зверніться за подібним документом до власника цього осередка. 

4. Інформація про успішність дитини. Безумовно, що скоріш за все у вас на руках відсутні табелі дитини, але можна зв’язатись із класним керівником дитини та з його слів написати дитині характеристику, вказати школу в якій вона навчалась та кількість повністю завершених класів, а потім перекласти польською мовою в звичайному Google Translate. 

 

Хочемо зазначити, що це рекомендований список документів для запису дитину до школи. Але українських дітей записували до польських шкіл і без більшості з них, а лише з паспортом і заявою від одного із батьків. Про заяву розповідаємо нижче. 

 

І найголовніше — знайдіть школу та зверніться до неї із запитом щодо запису дитини з України. Знайти школу можна відкривши онлайн-мапу, або ж завітавши до місцевої адміністрації. Звернутись до школи також можна онлайн, знайшовши сайт і контакти школи, або ж офлайн — завітавши до неї фізично. Ми рекомендуємо звернутись онлайн, написавши на електронну пошту школи, бо ж так в разі відмови, вона буде офіційно зафіксована і роз’яснена. Ваше звернення може бути оформлене наступним чином: «Я, Оксана Іванченко, мати Олександри Іванченко, яка навчалась в Україні у 5 класі, у зв’язку з воєнними діями в Україні, проживаємо в Польщі. Просимо розглянути прийняття моєї дитини до вашої школи».

 

За законами Польщі, якщо ваша дитина навчалась в Україні у 7 класі, то і прийняти в Польщі її мають в 7 клас. Але крім основної програми вона повинна буде безкоштовно відвідувати додаткові заняття з польської мови при школі.